Moderátoři: smith, Misak33, tenzor

navry

Uživatel

Zaregistrován:
2. 1. 2012

Vytvořeno:
7. 3. 2016, 10:09

Zeptám se asi hrozně hloupě, ale je na medailonech běžné použití radiatu? Při letmém googlení jsem jich moc nezahlédl.
Stejně jako motiv reverzu.
Omlouvám se za zvědavost.

Tovy

Uživatel

Zaregistrován:
21. 11. 2011

Vytvořeno:
7. 3. 2016, 13:18

Na medailonech je vse mozne. Radiatus je tam mene, ale vyskytuje se. Nevim jak na primo rimskych, ale treba Gordiana pod. ma na provincnich medailonech trnovou korunu casto.

Jeste poznamka - zajimala by me hmotnost toho double sesterce, protoze by to mohl byt i dupondius, ty se obcas ukazuji. Ale uz jsem videl poznamku u dupondiu neco ve smyslu "medailonovy typ" nebo tak nejak.

tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

Vytvořeno:
7. 3. 2016, 19:17

Jotapianus: odkud to je?
Jinak by mne take zajimala vaha, u jednoho kousku ze dvou, ktere jdou dohledat pres acsearch je to jen 17 gramu, coz je mene nez horni hranice u sesterciu.
Dneska uz asi tezko nekdo rekne, jestli je to medailon nebo velmi limitovana edice dvousesterciu, kazdopadne to vzhledem k jen nekolika dochovanym kusum nemohlo byt zamyslene jako novy nominal. A uz vubec se mi nezda, ze by neco takoveho bylo razeno za spoluvlady s Valerianem.

Tovy: ja nevim, dvousestercie Traiana Decia docela casto🙂 Na salovych aukcich jich opravdu moc neni a vetsinou jdou za pomerne vysoke ceny.

navry: co jsem se tak mrkl do soupisu sbirek British musea (stareho), tak u Galliena vsechny typy krome dvou mely "laureate" portret (ty dva byly s helmou a heraklovskou lvi kuzi), nicmene u jinych panovniku nebyly "radiate" portrety nicim zvlastnim.

Jotapianus

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2012

Vytvořeno:
7. 3. 2016, 21:38

Dvousestercius Traiana Decia už každý asi viděl, Postuma určitě taky (určitě i z vlastních sbírek), viděl jsem i double Herennie Etruscilly, ale Galliena až nyní. Je to foto z r. 1985.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Rád poradím s antickým Římem, ale středověk teprve objevuji.
P.S. Omluvte někdy zhoršenou diakritiku, pokud píšu z tabletu. Děkuji.

Dolehla na mě finanční krize; jím plesnivé sýry, piji staré víno a jezdím v autě bez střechy.

tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

Vytvořeno:
7. 3. 2016, 21:45

Zajimave je, ze minci oznacuji jako sestercius.

Jotapianus

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2012

Vytvořeno:
7. 3. 2016, 22:03

Škoda, že jsem foto mince ořízl. Hmotnost nevím, ale mince je velká jako pekny Valerianuv sestercius, který byl vyfocen hned vedle Gallienovy mince. Zítra za světla doplním.

Rád poradím s antickým Římem, ale středověk teprve objevuji.
P.S. Omluvte někdy zhoršenou diakritiku, pokud píšu z tabletu. Děkuji.

Dolehla na mě finanční krize; jím plesnivé sýry, piji staré víno a jezdím v autě bez střechy.

Tovy

Uživatel

Zaregistrován:
21. 11. 2011

Vytvořeno:
7. 3. 2016, 23:41

tenzor: asi je to nahoda, ale jen na podzim se drazily tak 4 dvousesterce Traiana, mozna i vice. Z toho snad v jedne aukci byli dva. Takze mam z toho pocit, ze jich je "relativne" dost. Ale ceny silene, to jo. Jeste porad zadny nemam🙂 Apropo myslim, ze sel nedavno dokonce jeden i na ebayi

tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

Vytvořeno:
8. 3. 2016, 09:08

Jotapianus: taky mi ta mince prijde tvarem a celkovym provedenim jako "sesterciova" velikost te doby, tim spis je otazka, proc by mela platit dva sestercie jen proto, ze je tam radiate portret🙂

Tovy: tak pokud nekdo zrovna rozprodaval sbirku nebo nalez, mozne to je, ale porad jsou to hodne vzacne mince (samozrejme sestercie Traiana Decia taky)

navry

Uživatel

Zaregistrován:
2. 1. 2012

Vytvořeno:
8. 3. 2016, 10:56

Děkuji za informace, pánové. :-)

permonik

Uživatel

Zaregistrován:
7. 8. 2013

Vytvořeno:
8. 3. 2016, 13:07

Na tomto odkaze si mozte potvrdit, ze Tovy sleduje aukcie pozorne je tam tzv. double sestertius Traiana Decia 7x v roznych stavoch a odtienoch patiny co nepotvrdzuje moc rozpredavanie vacsieho nalezu aj ked tie mince s peknou tmavou patinou mozu byt kludne umelo patinovane... Jeden z nich je hmotnostou uz skor medailon. http://www.coinarchives.com/a/results.php?search=traianus decius sestertius&s=0&upcoming=0&results=100

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.