Na medailonech je vse mozne. Radiatus je tam mene, ale vyskytuje se. Nevim jak na primo rimskych, ale treba Gordiana pod. ma na provincnich medailonech trnovou korunu casto.
Jeste poznamka - zajimala by me hmotnost toho double sesterce, protoze by to mohl byt i dupondius, ty se obcas ukazuji. Ale uz jsem videl poznamku u dupondiu neco ve smyslu "medailonovy typ" nebo tak nejak.
Jotapianus: odkud to je?
Jinak by mne take zajimala vaha, u jednoho kousku ze dvou, ktere jdou dohledat pres acsearch je to jen 17 gramu, coz je mene nez horni hranice u sesterciu.
Dneska uz asi tezko nekdo rekne, jestli je to medailon nebo velmi limitovana edice dvousesterciu, kazdopadne to vzhledem k jen nekolika dochovanym kusum nemohlo byt zamyslene jako novy nominal. A uz vubec se mi nezda, ze by neco takoveho bylo razeno za spoluvlady s Valerianem.
Tovy: ja nevim, dvousestercie Traiana Decia docela casto🙂 Na salovych aukcich jich opravdu moc neni a vetsinou jdou za pomerne vysoke ceny.
navry: co jsem se tak mrkl do soupisu sbirek British musea (stareho), tak u Galliena vsechny typy krome dvou mely "laureate" portret (ty dva byly s helmou a heraklovskou lvi kuzi), nicmene u jinych panovniku nebyly "radiate" portrety nicim zvlastnim.
Dvousestercius Traiana Decia už každý asi viděl, Postuma určitě taky (určitě i z vlastních sbírek), viděl jsem i double Herennie Etruscilly, ale Galliena až nyní. Je to foto z r. 1985.
Obrázky:
Rád poradím s antickým Římem, ale středověk teprve objevuji.
P.S. Omluvte někdy zhoršenou diakritiku, pokud píšu z tabletu. Děkuji.
Dolehla na mě finanční krize; jím plesnivé sýry, piji staré víno a jezdím v autě bez střechy.
Škoda, že jsem foto mince ořízl. Hmotnost nevím, ale mince je velká jako pekny Valerianuv sestercius, který byl vyfocen hned vedle Gallienovy mince. Zítra za světla doplním.
Rád poradím s antickým Římem, ale středověk teprve objevuji.
P.S. Omluvte někdy zhoršenou diakritiku, pokud píšu z tabletu. Děkuji.
Dolehla na mě finanční krize; jím plesnivé sýry, piji staré víno a jezdím v autě bez střechy.
tenzor: asi je to nahoda, ale jen na podzim se drazily tak 4 dvousesterce Traiana, mozna i vice. Z toho snad v jedne aukci byli dva. Takze mam z toho pocit, ze jich je "relativne" dost. Ale ceny silene, to jo. Jeste porad zadny nemam🙂 Apropo myslim, ze sel nedavno dokonce jeden i na ebayi
Jotapianus: taky mi ta mince prijde tvarem a celkovym provedenim jako "sesterciova" velikost te doby, tim spis je otazka, proc by mela platit dva sestercie jen proto, ze je tam radiate portret🙂
Tovy: tak pokud nekdo zrovna rozprodaval sbirku nebo nalez, mozne to je, ale porad jsou to hodne vzacne mince (samozrejme sestercie Traiana Decia taky)
Na tomto odkaze si mozte potvrdit, ze Tovy sleduje aukcie pozorne je tam tzv. double sestertius Traiana Decia 7x v roznych stavoch a odtienoch patiny co nepotvrdzuje moc rozpredavanie vacsieho nalezu aj ked tie mince s peknou tmavou patinou mozu byt kludne umelo patinovane... Jeden z nich je hmotnostou uz skor medailon. http://www.coinarchives.com/a/results.php?search=traianus decius sestertius&s=0&upcoming=0&results=100
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.