Ja ho taky nemam, me ho zase vyfoukl Tovy, ta mrcha hamizna😃.
Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/
Zrejme byl nejaky nalez. Na jedne velke burze jich bylo k videni dost, nevyhledaval jsem je, ale kolem 10-15 ks jsem jich videl... Ceny ruzne od 50 do 250 EUR za kus dle stavu a prodejce...
Pecunia non olet
http://moneta-augusta.net/
Misak33 napsal/a:
To jestli je na portretu opravdu Postumus nebo Aureolus je prakticky jedno.
Neni, urcuje to, jestli podle vseobecnych (a mezi numismatiky vseobecne prijimanych) pravidel urcovani jde o minci cisare Postuma nebo Aureola. Postumus je spravne🙂
Misak33 napsal/a:
Obecne je jasny fakt, ze to je bud mince samotneho Aureola ražená v Milane
Neni, to by tam bylo IMP AVREOLVS AVG nebo neco podobneho.
Misak33 napsal/a:
a nebo razena pro Postuma ale Aureolem. Coz ve vysledku je pro sberatele antiky vcelku jedno. Kdyz bude nekdo sbirat mince na panovniky tak si tuto minci koupi a bude mit Aureola odskutnuteho.
Jenze neni co odskrtavat, pokud to bereme z hlediska cisaru, protoze Aureolus bud cisarem nikdy nebyl anebo v dobe, kdy se cisarem stal (spekuluje se o par dnech), pokud se stal, nerazil sve mince (nebo se aspon jeste zadne nenasly). Samozrejme z hlediska ruznych portretu, jako ze si napriklad odskrtnu u Maximina Thraxe typ s vyraznou bradou, to ano.
Misak33 napsal/a:
Jinak v aukcich byvaji jeho mince oznacovany napr.:
Aureolus
Aureolus Antoninianus, struck for Postumus
Aureolus in the name of Postumus
U Künkera a dalsich opravdu serioznich aukcnich spolecnosti je to vzdy oznacene jako POSTUMUS. ... s popisem ze to nejspis razil Aureolus v Milane. Dokonce si troufnu rict, ze se podle toho (samozrejme ne jako podle jedineho kriteria) da usuzovat na uroven a serioznost aukce. Neni duvod to prodavat jako Aureola, kdyz tyto mince vsichni predni numismatici maji zarazene (zcela logicky) pod Postumem. Krome vyssi castky inkasovane za prodane polozky.
Tim padem priznavas, ze nekteri lidi daji vic za "Aureola" nez za "Postuma pravdepodobne razeneho Aureolem". Podle numismatickych pravidel urcovani i katalogu je to Postumus, tedy neni duvod ho nabizet jako Aureola, asi by za nej bylo vice penez, ale taky by to mozna koupil clovek, co si mysli, ze kupuje ne zadany typ Postuma, ktery pravdepodobne nerazil sam Postumus, ale vzacneho cisare Aureola. Pak zjisti, jak to vlastne je... samozrejme ze v takovem pripade bych z toho cloveka blbce udelal a neprijde mi to fer.
Takze zadne slovickareni, proste urceni mince tak jak to ma byt. Jako sberatel muzu svemu Postumovi rikat Aureolus nebo zeleny trpaslik, ale pokud prodavam, mel bych dodrzovat urcita pravidla...
Je vidět, že jsem tě řádně podráždil🙂. Nicméně jako na mnoho věcí na světe je mnoho různých názorů, tak já si stále stojím za svým. Přestože netvrdím, že toto téma není diskutabilní, ba naopak. Ale z mého pohledu daný typ mincí stále považuji za minci Aureola, resp. Aureolem raženou.
A ano, pokud bych prodával svou minci, prodával bych jí jako Aureola a opravdu v tom nevidím nějakou sviňárnu, i když pro tebe by to byl asi důvod k žalobě (myšleno s nadsázkou). Co když právě tvůj postoj je chybný resp. nesprávný a tvoje označení mince jako Postuma udělá z kupujícího blbce? Je to prostě věc, kterou asi nevyřešíme a oba budeme na to mít odlišný názor. Já jsem s tím smířen a tvůj postoj respektuji.
A to, že Kunker ho označuje v aukcích tak či onak je jejich věc, a neznamená to, že to veřejnost musí brát jako Bibli podle které se mají řídit. Další aukce takové mince zase popisují tak či onak.
Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/
Jotapianus: velky problem je ve zdrojich, Historia Augusta je neduveryhodna a navic sepsana +- kolem roku 400, tedy s odstupem tak velkym, ze v zadnem pripade neslo cerpat z vypraveni lidi kteri tu dobu zazili a prestoze autor obcas pise o tom, ze se drzel Dexippa, ktery byl soucasnikem Galliena, v nekterych pripadech to bylo vyvraceno. Pak je tu s antiky jen Zosimos, ktery se o Aureolovi zminuje, to je jeste o stoleti mladsi a i kdyz se ma za to ze vychazel z Dexippa (z jehoz dila se zachovaly bohuzel jen fragmenty), neni jiste, jak moc. V nekterych pasazich ma clovek pocit nejistoty autora, ktera mohla plynout z nesouhlasnych nebo dokonce protichudnych zdroju. A mimochodem nezapominejme na to, ze historii pisou vitezove.
Jinak s nynejsi "oficialni" teorii prisel prof. Alfoldi, do te doby (30. leta 20. stoleri) se melo za to, ze ty mince v Mediolanu razil sam Postumus, ktery se mesta na nejakou dobu zmocnil, ale pozdeji byla uznana za mene pravdepodobnou - u odtrzenych casti rise (Galske imperium, Palmyrenska rise) vladla vice mene politika "my si vladneme na svem, vy si vladnete na svem". To je take duvod proc Postumus na "pozvanku" Aureola, pokud tyto mince razil on, do Italie, podle vseho nereagoval.
Je zajimave ze zminujes Aureliana (mozna zamerne?🙂 ) protoze prave Zosimos v Nea Istoria pise, ze onen velitel jizdy Galliena u Mediolana byl Aureolus, ale mozna Aurelianus (!). Co treba tato teorei - mince razil (budouci cisar) Aurelianus, Aureolus nikdy neexistoval, dostal se do Historia Augusta zkomolenim jmena. Gallienus proti povstalemu veliteli jizdy poslal vojsko, ale vychytraly Aurelianus, kdyz bylo jasne, ze Postumus mu na pomoc neprijde, se tajne spojil s Claudiem Gothicem a pomohl mu Galliena zavrazdit.
Nerikam ze to nema sve diry, ale je to myslim teorie stejne dobra jako kazda jina, vcetne te oficialni, kterou nekteri maji za nezpochybnitelnou pravdu🙂
Misak: snazil jsem se vysvetlit ze je rozdil mezi "minci Aureola" a "minci Aureolem razenou". V prvnim pripade nemame zadne poznatky ktere by nasvedcovaly, ze Aureolus jako cisar razil sve mince (opis to vylucuje a aby razil mince se svym portretem a opisem venovanym Postumovi moc nedava logiku). V druhem pripade neni duvod tuto minci oznacovat tak, jak je to bezne v numismaticke literature od svetove uznavanych odborniku, jinak je to prinejmensim neprofesionalni.
Kuenker a dalsi aukcni domy mince nabizeji podle toho jak jsou urcene v literature, tezko si muzou dovolit u jednoho typu tam psat neco jineho, nejenze by to nebylo profesionalni riskovali by dobre jmeno.
Numismatika holt neni holubnik..🙂
Héj, to jsou emoce větší než na zápase Baník-Sparta nebo v odpoledním seriálu na TV Prima Love :-) Ale jo, proč ne, ještě chodím na fórum papírových modelů a tam to kvůli takové "blbosti" :-) jako je papírový model taky leckdy velmi jiskří :-) Jinak můj nijak důležitý názor je tentokrát podobný Tenzorovu (co je tam psaný, to je tím daný).
Mince s nějakým popisem a tváří někoho jiného jsou ale zajímavé. Myslím, že Tovy před časem nabízel antoninián Claudia, kde mi styl portrétu (nos spojený s pusou) (i koruny) dost připomínal Galliena. http://mince.300ad.com/images/878.jpg (snad neva, že jsem našel fotku)
PS: všechny mince tady (solidus, Postumus/Aureolus i Aureliánův denár jsou super a palec nahoru za ně)
Jinak radsi dosti teorie, abychom nezamluvili denar Aureliana Nervy. Pekna mince, gratuluji🙂
Tech 50+ EUR je docela hodne, kdyz si vezmu, ze se ty denary na nejmenovane zahranicni aukci prodavaly v konvolutu v prepoctu (i s poplatky) za necelych 30 EUR a to ve slusnem az sbirkovem stavu a to jeste v dobach, kdy byly videt opravdu vzacne.. presto o ne moc nebyl zajem, narozdil od beznych stribrnych denaru beznych panovniku, ktere na stejne aukci chodily za trimistne sumy (v EUR).
Vpadnu vam do rozhovoru. Asi hlavni duvod, proc se tyto mince oznacuji jako mince Aureola je trochu jiny portret. V tomhle jsem pesimista a jiny portret je podle me jen kvuli trochu jinemu karikaturnimu stylu rytce nebo proste ze mel jinou predstavu o tom, jak Postumus vypada.
Samozrejme je to muj dohad, ale myslim si to protoze:
- i kdyz je brada a cely oblicej protahly dolu, tak je portret velmi podobny Postumovi
- je podivne, ze by Aureolus vypadal presne jak Postumovo dvojce
- chapu, ze by se mohl Aureolus snazit dat svuj portret na Postrumovy mince, ale nejsem si jisty, zda by se to libilo Postumovi
- existuji mince z Mediolamu, kde portret je v ruznych fazich podoby mezi Postumem a Aureolem (viz treba ten muj, ktery je jasny Postumus), takze dalsi dukaz ze je to jen otazka stylu umelce
A uz takovy vedlejsi postreh:
- na velitele jizdy je moc vousaty a tlusty. Vzdyt by se mu vousy pletly pod kopyta!🙂
Takze ja vnimam tyto mince jako razene Aureolem pro Postuma. Urcite jsou zajimave kvuli tomu, ze jsou trochu jine a jsou vice spjate se samotnym Rimem - treba obsahuji znacky mincoven.
Jinak si dokazu predstavit, ze vzboureny Aureolus (pokud zil) si uvedomil, ze je v haji, vratit se nemohl tak hledal pomoc u Postuma a jemu se podridil. Za to dostal post spravce casti uzemi a kvuli jeho minulosti slavneho velitele jizdy a tudiz prestizi si na mince dal (nebo prosadil) revers oslavujici jezdectvo.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.