Moderátoři: smith, Misak33, tenzor

tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

Vytvořeno:
17. 2. 2016, 20:06

Fakt je takovy, ze jsou to mince Postuma s trochu jinym portretem, ktere mozna razil Aureolus (coz muze byt teoreticky i clovek jen vymysleny autorem Historia Augusta🙂 ), ale to neznamena, ze je mozne je takto oznacovat. Kdyz bude Honorius razeny ve vychodnich mincovnach, tak ho taky nebudeme oznacovat za Arcadia. Jediny duvod, proc se tyto mince oznacuji jako Aureolus, je snaha vytahnout z lidi penize. Seriozni zahranicni aukcni firmy to nedelaji a oznacuji je jako Postumus, razeny Aureolem atd. Kdybych tuto minci prodaval, tak to udelam stejne, nemam ve zvyku delat z lidi blbce a je mi lito, ze si myslis opak.

tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

Vytvořeno:
17. 2. 2016, 20:16

Jinak ze je na techto mincich Postumus nejen opisem ale i portretove je celkem jasne a shoduji se na tom temer vsichni svetovi odbornici. Samozrejme ten portret neni stejny jako na vetsine jeho minci, coz se da vysvetlit mj. tak, ze se tyto mince razily jinde, at uz v Mediolanu nebo nekde jinde. Podobne jako si nejsou moc podobni jini cisari na mincich z Antiochie, Alexandrie apod.
Pokud tyto mince razil Aureolus, tak tim celkem jednoznacne dal najevo podporu Postuma a ze ho uznava jako sveho cisare. Kdyby se naopak ve stejne dobe prohlasil cisarem nebo spolucisarem sam, tak by razil i sve mince, pripadne jenom sve.

korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

Vytvořeno:
17. 2. 2016, 21:02

..přiznám se, že jsem se domnívala že portréty, které jsou připisovány Aureolovi, se odlišují především vousy - že je mají delší, mohutnější a dole zakulacené. Tento tomu neodpovídá, takže jsem teď zmatená, jak to tedy je? Jak to poznat?
Pokud by jste sem dali na ukázku i pár fotek mincí, které si myslíte, že patřily tomuto panovníkovi, bylo by to super 😃 (nebo to tu už možná i někde bude...ale s mým nedostatkem času...😕 )

korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

Vytvořeno:
17. 2. 2016, 21:06

tenzor- tohle zní rozumně, už jsem nad tím také podobně přemýšlela.

Misak33

Moderátor

Zaregistrován:
23. 12. 2009

Vytvořeno:
18. 2. 2016, 09:10

To jestli je na portretu opravdu Postumus nebo Aureolus je prakticky jedno. Obecne je jasny fakt, ze to je bud mince samotneho Aureola ražená v Milane a nebo razena pro Postuma ale Aureolem. Coz ve vysledku je pro sberatele antiky vcelku jedno. Kdyz bude nekdo sbirat mince na panovniky tak si tuto minci koupi a bude mit Aureola odskutnuteho.

Jinak v aukcich byvaji jeho mince oznacovany napr.:

Aureolus
Aureolus Antoninianus, struck for Postumus
Aureolus in the name of Postumus

Jinak nepisu nikde, ze bys delal z lidi blbce. Ale pokud by ses ho zbavoval tak bys byl sam proti sobe, kdyz bys ho mel oznaceneho pouze jako Postuma. A to, ze napises ze je to Aureolus nebo antoninian razeny Aureolem pro Postuma nedelas z lidi blbce, ale naopak je seznamujes se skutecnosti, ktera je obecne tak vnimana.

Je to jako vzdy predevsim o slovickareni.

Jinak mensi clanecek jsem kdysi o tomto chlapikovi napsal zde:http://www.numin.cz/aureolus-neznamy-uspesny-ale-presto-brzy-mrtvy-r-1-c-121

Kde muzou kritici samozrejme mnohe nabitat, ja take nerikam, ze to jsou podlozena fakta, ale informace obecne zname.

Prikladam i sveho Aureola a opravdu myslim Aureola.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/

Jotapianus

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2012

Vytvořeno:
18. 2. 2016, 18:01

Jsem zpět z chaty a čekám, že mě tu cupujete za toho Galliena a ono nic 😉 Tak tu rovnou dám obě strany ať má Misak radost. Historie nám Claudia II. (268-270) přikrášluje, neb od něj původ odvozoval Constantin I. Zatímco Galliena (253-268) prameny očerňují jako zhýralce a zženštilce. Jak známo, historii píší vítězové. Moderní historici se ovšem domnívají, že pokud se Claudius přímo nepodílel na spiknutí proti Gallienovi, tak o něm alespoň věděl. Proto mi tato mince přide celkem pikantní a kuriózní. Císař je mrtev (Gallienus), ať žije císař (Claudius II.)! Navíc ty okolnosti - spiknutí se účastnil Gallienův prefekt pretoria (šéf ochranky), někteří vělitelé armád, Aurelianus (budoucí císař 270-275), snad i Claudius II., a to vše za situace, kdy na západě fungoval již 8 let uzurpátor Postumus (260-268). Smrt tak zastihla Galliena při obléhání dalšího vzbouřece - snad i císaře - Aureola (přeběhlíka k Postumovi) - a přesto podle jiných pramenů si umírající Gallienus přál za nástupce právě Claudia, jenž ho konsekroval (dle jiných zdrojů ovšem až na nátlak armády...). To vše se mihoní hlavou při pohledu na minci Galliena s portrétem svého nástupce. (V obráceném pořadí je to známé - např. hlava Vitellia na denárech Vespasiana, neb Vitellius byl zabit a Vespasiana v mincovně neznali; podobně hlava Othona na Vitelliových denárech atd.) ...

Já se také připojím. Ten hlavní důvod, proč jsou tyto mince připisovány Aureolovi, je fakt, že Mediolanum (významný vojenský bod) odpadl od Galliena. Náhle a nečekaně se město přidalo na stranu Postumovu a hle, ve městě byl ještě někdo - Aureolus. Významný generál císaře Galliena, ověnčený mnoha úspěchy a nepochybnými zásluhami. Důvod odpadnutí Aureola od Galliena ze soudobých pramenů nevyčteme.

Jak píše Misak33 ve svém článku:

napsal/a:
Zatímco Aureola prohlásily jeho jednotky v Miláně císařem, uprostřed obléhání v září 268 byl Gallienus zavražděn někým z jeho nejbližšího personálu. Zcela nepochybně na tom měl zásluhu Claudius II. Gothicus, kterému po smrti Galliena již nebránilo nic k tomu, prohlásit se císařem. Aby té zápletky nebylo málo, tak se Aureolus pokusil podplatit Claudia II. Gothica, aby ušetřil jeho život a vzdal se mu. Ale jak už tomu tak bývá, Claudius II. Gothicus nedodržel své slovo a krátce poté co se rebel Aureolus vzdal roku 268 – byl popraven.

všimněte si té formulace "zavražděn někým z jeho nejbližšího personálu". On byl totiž v podezření ze zabití Galliena (mého oblíbence) nejen Claudius II. ale např. i Aurelianus, jenž Claudia na trůně impéria vystřídal.

"Aureolovu" minci nemám (uvozovky uvádím, neb souhlasím s Tenzorem), za to jsem k výše popsané historické zápletce pořídil minci, kterou jsem tu již jednou vystavil, ale nyní jeto příhodnější. Úpadkový antoninianus Galliena s potrétem Claudia II.

Rád poradím s antickým Římem, ale středověk teprve objevuji.
P.S. Omluvte někdy zhoršenou diakritiku, pokud píšu z tabletu. Děkuji.

Dolehla na mě finanční krize; jím plesnivé sýry, piji staré víno a jezdím v autě bez střechy.

nerva81

Uživatel

Zaregistrován:
7. 6. 2007

Vytvořeno:
18. 2. 2016, 18:41

Před nedávnem jsem si udělal radost zase jedním denárkem...

Obrázky:

Pecunia non olet
http://moneta-augusta.net/

Misak33

Moderátor

Zaregistrován:
23. 12. 2009

Vytvořeno:
18. 2. 2016, 19:47

hm, peknoucky!

Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/

Tovy

Uživatel

Zaregistrován:
21. 11. 2011

Vytvořeno:
18. 2. 2016, 21:04

Denarek super! Shodou okolnosti jsem ziskal od Misaka predevcirem dost podobneho jen o chlup horsiho. No ziskal... proste jsem mu ho zabavil s jeho svolenim, neb ho kupoval preze me a to nemel🙂

satestsat121

Uživatel

Zaregistrován:
17. 10. 2012

Vytvořeno:
18. 2. 2016, 21:20

krasny, kolko vysiel +- ak to nie je tajne?? neviem si zohnat aurelianus-a, jedneho mi vyfukli spred nosa na burze... Zbieram podla cisarov, cize na type mi nezalezi

satestsat12@gmail.com

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.