Moderátoři: smith, Misak33, tenzor

Jirka318

Uživatel

Zaregistrován:
5. 11. 2011

Vytvořeno:
20. 11. 2015, 09:22

Mithridates: Ale jo, to vím :-) Spíš mi šlo konkrétně o to -TI. Mince s PIETAS jsem viděl, dokonce mám nějaké i ve sbírce, ale ten tvar PIETATI je zvláštní. Nebo to souvisí s množným číslem? AVGG - tedy předpokládám, že byli dva. Ty to taky překládáš jako císařů a ne císaře. Jde tedy o množné číslo?

Mithridates

Uživatel

Zaregistrován:
19. 6. 2012

Vytvořeno:
20. 11. 2015, 19:42

Tak na půl. :-) PIETAS je první pád jednotného čísla, tedy česky Zbožnost. PIETATI je třetí pád jednotného čísla, česky Zbožnosti. AVGG jsi odhadl správně. Je to zkratka od AVGVSTORVM, což je druhý pád množného čísla, tedy (dvěma) Augustům. Volně by se ten nápis dal přeložit asi jako Věnováno Zbožnosti círsařů, je to něco jako když máš v knize napsáno "mojí ženě".

Mithridates

Uživatel

Zaregistrován:
19. 6. 2012

Vytvořeno:
20. 11. 2015, 19:51

Ještě malý dodatek. Obdobnými dvojičkami jsou třeba opisy VITRVS AVG a VIRTVTI AVG, nebo AETERNITAS a AETERNITATI AVG.

Jirka318

Uživatel

Zaregistrován:
5. 11. 2011

Vytvořeno:
22. 11. 2015, 15:14

Aha, to je zajímavý. Díky. A nevíš kdy se používalo jedné a kdy druhé formy? Nebo to bylo nahodile?

Mithridates

Uživatel

Zaregistrován:
19. 6. 2012

Vytvořeno:
22. 11. 2015, 20:33

Není zač. Na tuhle otázku odpovědět neumím. Z pohledu předávaného sdělení mi oba opisy přijdou zaměnitelné, v obou případech se vyzdvihuje nějaká vlastnost císaře, ale jelikož třeba u ražeb Galliena je možné najít oba dva opisy, možná mezi nimi nějaký významový rozdíl byl.

Jotapianus

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2012

Vytvořeno:
23. 11. 2015, 16:54

U Galliena padlo spousta pravidel a přibylo dost nahodilostí, jak už to za zmatků bývá. Doporučuji ale vaší pozornosti např. antoniniany Gordiana III. s opisem IOVIS STATOR (Jupiter co pevně stojí, Joviš upevnitel), který je podstatně "lepší" než typ IOVI STATORI (Jupiteru upevniteli). Koukněte do sbírek. Z toho je vidět, že opis v dativu byl pro mince typický (běžnější) a to i (občas) na líci (Constans, Hanniballianus, posmrtné, pamětní ražby, atd. ) Např. ale u těch městských jsou v dativu jen některé (CONSTANTINOPOLI).

Jinak Mithridates chtěl asi naznačit, že je třeba se trochu přiučiti latině. ;-)

Rád poradím s antickým Římem, ale středověk teprve objevuji.
P.S. Omluvte někdy zhoršenou diakritiku, pokud píšu z tabletu. Děkuji.

Dolehla na mě finanční krize; jím plesnivé sýry, piji staré víno a jezdím v autě bez střechy.

Mithridates

Uživatel

Zaregistrován:
19. 6. 2012

Vytvořeno:
23. 11. 2015, 22:14

I skladník ve šroubárně si může přečísti Vergilia v originále. :-)
Jotapianus: Z literatury znám IOVIS jen jako genitiv od Juppitera, není možné, že by mincmistr chtěl napsat IOVIS STATORIS (Iova Zastavitele)? Je fakt, že u římských mincí si teď nevybavuji, že bych viděl opis v genitivu, ale na druhou stranu u řeckých a provinciálních ražeb se genitiv přivlastňovací používal často.

Jotapianus

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2012

Vytvořeno:
25. 11. 2015, 17:50

Mithridates: hm... měl jsem za to, že je to nominativ, možná archaická forma, podobně jako Vejovis na republikánských denárech. Ale nedalo mi to a máš pravdu. Je to genitiv IOVIS a nominativ? STATOR. Pak by význam byl zajímavý, neb by byl vztažen k císaři jako by byl "Jovis stator" tj. "ten, který prosadil Jupiterův kult", ale Stator je typicky kultovní přízvisko právě Jupitera/Jova, tak žeby opravdu genitiv IOVIS STATOR(IS), jako mince věnovaná Jovovi, "Jovovi zakladateli" (tj. doslova "Jova zakladatele")? To jsme vykopali malý oříšek spíše pro lingvisty. 😳

V tom je právě krása diskuzí. Zkusím pohledat aspoň fotečku, když už jsme v chlubírně.

Rád poradím s antickým Římem, ale středověk teprve objevuji.
P.S. Omluvte někdy zhoršenou diakritiku, pokud píšu z tabletu. Děkuji.

Dolehla na mě finanční krize; jím plesnivé sýry, piji staré víno a jezdím v autě bez střechy.

Mithridates

Uživatel

Zaregistrován:
19. 6. 2012

Vytvořeno:
25. 11. 2015, 20:23

Jotapianus: Měl jsi pravdu a já mířil vedle. Po chvíli gůglení se mi ukázalo, že IOVIS je skutečně archaická podoba nominálu. Tento tvar lze nalézt u Ennia a Varrona (DIOVIS). Takže je to Jupiter Zastavitel.

Misak33

Moderátor

Zaregistrován:
23. 12. 2009

Vytvořeno:
30. 11. 2015, 14:22

Nedávný přírůstek do zvířecí farmy, tentokrát z Řecka... Troas, Neandria, obol

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.