Ja myslim, ze problem je docela dost ve fotaku - netkere fotaky (treba muj kompakt) nedokaze manualni nastaveni clony nebo konstrastu a foti extremne kontrastne. Tyhle fotaky jsou dobre na venkovni foceni, ale ne na mince s lesklym povrchem - povrch se pak dost odrazi a svetlo presvetluje a neni tam skala barev ale bud jen svetle, nebo tmave. Dobre se foti matnejsi stribrne mince, ale u bronzu s lesklym tmavym povrchem je to spatne. Nekdy pomuze fotit na sedem podkladu (tak na 20% mezi bilou a cernou, klidne i barevny podklad).
Mam s tim podobny problem - stribrne mince s patinou fotim podle me dostatecne slusne (ale fotak zvyrazni vsechny chyby, takze i tak je mince horsi nez v realu), jenze bronzove mince jsou proste na fotkach hnusne. Hned pridam jednu bronzovou v nasledujicim postu🙂
Pridam jednu velmi zajimavou bronzovou minci Constantina II. s opisy CONSTANTINVS IVN NOB C a CAESARVM NOSTRORVM / VOT V / TSBVI (Thesalonica). Jeste to trochu vypada, ze je nad V tecka. Mela by to byt nepublikovana varianta oznacovana donedavna jako unikat. Jak je to dneska nevim, konstantinovce moc nesleduji.
3.54g, 20mm
Jak jsem psal vyse, muj fotak tyhle mince proste nepobere, v realu je krasne citelna, tak alespon prilozim i druhou fotku s odlesky lepe citelnou.
Obrázky:
Neni to ona? Aukce Timeline originals, rok 2009
(Wildwinds prominou, ale kdyz maji zakazane linky na mince, nedavaji mi jinou moznost)
Tecku bych neresil, v RCAT se ani neuvadi, prestoze je popisovana prave tato mince. Daleko zajimavejsi mi prijde znacka mincovny TSBVI. Kazdopadne se da rict ze je to celkem rarita.
Kde jsi k te minci prisel?
Obrázky:
Hmm, tak to bude ona. Dokonce mam k ni i nejaky papir na kterem je to logo na obrazku (nejaky certifikat).
Prisel jsem k ni nahodou. Nejaky clovek rozprodaval krome jineho zjevne sbirku Konstantinovcu. Mel hrozne skarede fotky. Mel tam v popisu spoustu vzacnych variant, jenze ty mince skoro nebylo videt. A taky jsem neresil, ze tam uvadel nekde nejake drobnosti v opisu. Tahle ale vypadala docela zajimave, jednak to neni drobnost typu tecka v opisu a co jsem hledal, tak vsechny podobne mely alespon venec kolem, tak jsem to risknul a vydrazil.
Ahoj po delší době. Gratulace misak33, petrVI a tovy. /omluva za tabletoidni psaní/.
misak33 - fotky se mi líbí a ten Claudius je úžasný. Portrét aurelianovsky zjemneny. Krása.
Petr VI - také na něj licim, ale za dobrý peníz jsem jej ještě neviděl. Mel by to byt quadrans z doby Domitianovy 81-96.
Tovy - nejnovější soupis podává Dane Kurth, mrknu tam a dam ještě vědět.
Rád poradím s antickým Římem, ale středověk teprve objevuji.
P.S. Omluvte někdy zhoršenou diakritiku, pokud píšu z tabletu. Děkuji.
Dolehla na mě finanční krize; jím plesnivé sýry, piji staré víno a jezdím v autě bez střechy.
Tovy - tak ten VOT V bez věnce udává i Kurth jako R5 tj. Unikat. Helvetica-256, RIC-95var. (bez věnce)
Rád poradím s antickým Římem, ale středověk teprve objevuji.
P.S. Omluvte někdy zhoršenou diakritiku, pokud píšu z tabletu. Děkuji.
Dolehla na mě finanční krize; jím plesnivé sýry, piji staré víno a jezdím v autě bez střechy.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.