no kdysi jsem se na to obtezoval vytvorit navod, ale asi zbytecne...
to ne, on ma ale zaostreno na latku a minci mazlou. podle mne ta fotka puvodne byla lepsi (vetsi) a kdyby byla dobre zaostrena, orez by aspon castecne pomohl.
Po velmi dlouhé době jsem se donutil něco nafotit.
Maximianus Herculius - čtvrt follis RIC-146, kdysi R2, dnes častější (vím o nálezech z Panonie), Constans - maiorina (nebudu říkat, že není z nálezu, ale říct opak v ČR nemůžu, takže budu mlžit; lepší kus), Diocletianus - antoninian typu IOV ET HERCV CONS AVGG (první, co jsem potkal) a Nero - semis.
Ten Nero prošel min. 2x aukrem bez zájmu, tak jsem ho vyzískal přímo od prodejce ještě se slevou a mám z něj velkou radost. Bohužel i moje prodeje na aukru (už neprodávám) byly házením "perel sviním". O rubním motivu se zmiňuje Tacitus ve svých Annales (Letopisy, kniha XIV, 20), opis CERT QVINQ ROM CO jsem nakonec rozluštil jako Certamen quinquennale Romae constituit a odkazuje na založení pětiletých hereckých slavností po řeckém vzoru, jak o nich píše právě Tacitus "Nerone quartum Cornelio Cosso consulibus quinquennale ludicrum Romae institutum est ad morum Graeci certaminis, varia fama..." Právě pro ten historický motiv mám radost.
Obrázky:
Rád poradím s antickým Římem, ale středověk teprve objevuji.
P.S. Omluvte někdy zhoršenou diakritiku, pokud píšu z tabletu. Děkuji.
Dolehla na mě finanční krize; jím plesnivé sýry, piji staré víno a jezdím v autě bez střechy.
Jojo, chtelo by to poradne fotky, at si to taky muzeme precist. Tyto mince nastudovane moc nemam, takze se rad poucim. Maiorina je teda hezka, jestli neni ze zahranici🙂 Co sleduji hledacska fora, tak jsem si zadnych maiorin nevsim (nerikam, ze u nas nerostou, ale asi jich nebude moc).
Tak vzhledem k tomu ze se razily jen par let (i kdyz pozdeji se pak razily jine AE2 mince ktere se vzhledem k podobnosti obcas nazyvaji stejne), urcite jich bude mene nez klasickych AE3. Nicmene v literature je zaznamenano jen v Cechach pres 20 ruznych depotu, kde byly nalezeny v ruznem mnozstvi.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.