Moderátoři: smith
Zaregistrován
15. 7. 2007
mohlo by to byt v podstate podobne i v tomto pripade, viz http://en.wikipedia.org/wiki/Kingdom_of_Hungary, kapitola High Middle Ages, 4. odstavec. jednalo se o dve spojena kralovstvi a to by mohly symbolizovat ty dve korunovane hlavy (jako symboly svetske moci). ale zda to tak je opravdu, to netusim.
Zaregistrován
24. 3. 2010
to petr1596: Trochu škoda, že si ich nedal do "Uhorských mincí", ale o to viac ma teší, že sa Uhorsko raz za čas objaví v "Chlubírne". A títo dvaja krásavci sem určite patria. Gratulujem 🙂
Tento typ denárov sa začal raziť v Slavónsku (Záhreb ?) za vlády Bela IV. zhruba v polovici 13.storočia. V literatúre som dohľadal, že sú tu zobrazené portréty panovníkov, teda naľavo je zrejme uhorský kráľ a napravo bán (správca Slavónska). Tieto mince sa stali veľmi obľúbenými, pretože si dlhodobo udržali hmotnosť aj vysokú rýdzosť. Je to logické, lebo sa v podstate jednalo o drobnú obchodnú mincu, využívanú nielen na vnútroštátny obeh, ale aj na obchod s talianskymi, najmä benátskymi kupcami. Ak by sa zhoršila kvalita takejto mince, malo by to veľmi zlé následky na zahraničný obchod, čoho si bol bán určite vedomý.
V prvej dekáde vlády Karola Róberta obiehali v Uhorsku viedenské fenigy, ich uhorské napodobeniny, mince Arpádovcov a prvé denáre Karola Róberta, čiže menový chaos. V tomto období sa však Karol musel venovať upevneniu svojej moci v Uhorsku, takže ku konsolidácii meny a príslušným reformám sa dostal až neskôr (20-te roky 14. storočia).
Najprv vydal zákaz používať menejhodnotné mince a hneď na to zaviedol razbu kvalitných mincí (vlastne napodobenín) s parametrami a obrazom bánskych denárov (podobne to potom urobil aj pri zlatých florénoch). Bol to logický marketingový ťah, ako čo najrýchlejšie umiestniť na trh vlastné nové denáre.😉
No a teraz k tým dvom korunovaným hlavám na Karolových minciach. Páni Hunka a Budaj predpokladajú, že je to portrét kráľovského páru, teda Karol Róbert a jeho tretia manželka Alžbeta, dcéra poľského kráľa Vladislava I. Lokietka, s ktorou žil od roku 1320.
Zaregistrován
23. 11. 2011
Díky za zájem a zajímavé informace!
Zaregistrován
16. 2. 2008
Sám bych si takovou novodobou tretku nekoupil ale dostal jsem jí jako dárek,
tak proč ne 😋
Obrázky:
Zaregistrován
6. 11. 2008
Když sem nikdo nic nedáváte, tak jeden z mých únorových nákupů, co jsem nedávno zařazoval...
Medaile na opravu Karlova mostu po povodních a jeho znovuotevření v roce 1892
cín 41mm, ryl medailér Karel Pátek(1856-1910)
Hauser č.2456, MZČ 180/6
🙂
Obrázky:
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
18. 2. 2011
nádhera 😲 hlavně ty detaily, na to, že jde o cín... no pěkný
Carpe diem, sed memento mori!
Zaregistrován
23. 10. 2006
Blahoželám je pekne zachovalá.
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
Zaregistrován
6. 11. 2008
Díky 🙂
Tato další cínovka velikosti 31mm není ani zdaleka tak honosná, ale "sladký" motiv není myslím rozhodně pro medaili běžný... 😃
Obrázky:
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
26. 7. 2007
Tieto Drackove medaile maju svoje kuzlo,vzdy sa na ne rad pozriem ;-)
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Zaregistrován
28. 6. 2008
.. tak dnes se mi dcera (8 let) vrátila z výletu v Plzni a už cestou mi volala: "Mami, koupila jsem ti dárek!" měla takovou radost, že mi udělá radost ...
🙂 Tak jsem to sem musela dát 😃
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.