Moderátoři: smith
Můj Václav,ne tak hezký má stejné rozměry, ale váhu 0,39g.Takže můj je denár.Váha 0,21g odpovídá obolu.Ovšem ten rozměr ne.Co s tím?Že by byla rozhodující váha?Podobná situace je u některých brněnských penízů a haléřů.Tam je asi rozhodující váha.Věřím, že nám k tomu více řeknou pánové ze Slovenska.
Ještě k tomu zvířeti.První zmínka v literatuře pojednávající uherské mince je od J.Ruppa,z roku 1846.Schonvisner v roce1801,ani1807 tuto minci neuvádí.Mohly by být zajímavé dodatky Zimmermannovy z roku 1907(zatím jsem je nesehnal).Gyongossy to zvíře v roce 2007 má za veverku.Ruckser za dikobraza.Andrásy má jenom zlaté mince,zbývá pro mně zatím neznámý Adamovsky.
Můj Václav má při průměru 11,0 x 11,6 váhu 0,25g.
Spíše mi přijde, že to tenkrát nedělili na denáry a oboly, musel to být jeden nominál. Běžný člověk, nějaký venkovan, který se celý den lopotí na poli či v lese, s hrubýma rukama, by těžko při stejné obrazové náplni, průměru a pouze odlišné váze v řádech desetin gramu mohl rozlišit denár od obolu. Rozdíl mohl poznat leda tak obchodník s váhami. Nevím, jak to s těmito uheráky bylo, kolik kusů se razilo z hřivny a jak moc bylo při panovníkově okrádání mincovní číslo navýšeno, ale evidentně to razili al marco s tím, že odchylky mohly být větší. Takže ty rozdíly tam můžou být.
co to řešit v tématu uherských ražeb a ne v chlubírně...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
A proč skenuješ minci ve fólii, když chceš slušnou fotku s kvalitou mince?!? Trochu proti logice...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.