Moderátoři: smith
pekne, i me se tyhle vase fofliky moc libej, ja ted poridil tento, vsechno mam ale jen kremnici:
Obrázky:
Já si dnes dovolím dát do chlubírny dvě mince, sice běžné, ale myslím, že docela zajímavé.
První mincí je haléř města Hall ve Švábsku (Hall am Kocher) ze 13. století. Historie této ražby jde vysledovat cca k roku 1228, kdy byla poprvé ražena. Od samého počátku byla polovinou feniku, ale pro dobrou kvalitu stříbra se tato mince stala oblíbeným a často napodobovaným oběživem. V dobových pramenech bývá zmiňována jako "denarius hallensis". Z tohoto označení se vyvinulo německé häller i české haléř. 😉
Druhou mincí je pak zajímavý fenik, který se už neobjevuje tak často. Jde církevní ražbu biskupství Bamberg. Vydavatelem byl biskup Heinrich I. von Bilversheim (1242 - 1257).
Obrázky:
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz
jan322: Hlavně zase jako vždy mince v pěkných stavech, blahopřeji 😉
P.S. Jen bych se připomněl s dotazem na mail 28.8. - Dostal jsi jej?
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Já to tušil, že jsi mimo, když jsi se tu neukazoval. Díky (jen si ověřuji, že mail došel).😉
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Benátské ražby jsou krásné a byly raženy prakticky z ryzího stříbra (ryzost se pohybuje kolem 97 - 98%). Vzorem pro benátská grossa byly byzantské ražby. Pokud se nemýlím, Korunka má ve sbírce grosso Pietra Gradeniga, mohla by ho sem taky hodit😉
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.