Moderátoři: smith
Takže tady jsou mé relativní novinky. Možná některé jsou trošičku horší, ale zase ne zrovna obvyklé. Takže proč ne???
První kousek by mělo být Štýrsko Otakar IV. (1164-1192) fenik mincovna Fischau.
- Ale nejsem si zcela jist. Buď je okrájený, nebo to je trošku něco jiného. Na druhé straně nic vyraženo není. Je dost dobře vyražen, takže je jasné, že je to pouze jednostranná mince ( což je další věc, která mi nesedí ). Váha 0,36g, rozměry 13,48x13,68x0,49mm. Za pomoc s určením děkuji Olimu.
Pokud by jste věděl někdo něco bližšího, dejte vědět.😋
Druhej mazlik je Kladský peníz Pánů z Kunštátu Nech8 ( má ho uváděn jako haléř ). Trošku nedoražen, ale udělal radost.
Třetí se možná divíte, proč sem dávám takovou ošoupaninu mizernou, ale mrkněte pozorně na písmena. Písmena jsou P-O. Nejedná se tudíž o vídeňský půlfenik. Někde jsem toto přiřazení viděl do mincovny Öetting, ale nemůžu zatím dohledat.
Druhou řadu začíná salzburský dvoufenik Wolfa Dietricha v.Raitenau 1602, kterého následuje dvoufenik Jana Jakuba Khuen-Belasi 1582. Šmerda 70. Jsou to běžné mince, ale myslím si, že pěkně zachovalé ( na fotce vypadaj příšerně, ale jsou kompletně doražené ).
No a poslední je Saský fenik Jana Fridricha a Moritze 1542. Sice asi chudinka dostal krumpáčem, ale saská drobotina se zde zrovna moc často neobjevuje.
Obrázky:
to verim, je krasny.
ja si jednou takhle vybiral jeden asi hodinu z cca 500 razeb a prodejce malem ranilo... byla to ale taky jeho vina, prvni pulhodinu me vnucoval necitelne plisky, protoze jsem nemluvil tou spravnou reci. trvalo mu, nez pochopil, ze bude muset vytahnout ty lepsi 😁 😁 😁
Oliver: a to jsi nakupoval v Egyptě či kde?😁
Tam nejprve člověk dostal primitivní falza, později lepší falza, pak pravé ošklivé ražby, pak až nějaké slušnější(nejčastěji ale až druhý den při další návštěvě a po několikáté sklence čaje) pak následovala dlouhá debata o ceně(a další čaj) pak se uzavřel obchod a domluvila další návštěva za 1-2 tydny, aby sehnal další mince od přátel(tam již odpadla nabídka falz) 😉
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Veľmi zaujímavý Ferdinandov obolus zyp ako Huszár 964. Sám Huszár tento variant neuvádza, tento má po bokoch znaku okrem ružíc ešte bodky, navyše pekné ružičky má aj nad a pod značkami mincovne. Osobne si myslím že je to veľmi vydarený obolusček, nech si Dracek hovorí čo chce...
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.