Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

kacuro

Uživatel

Zaregistrován
7. 10. 2006

#1 - 13. 8. 2007, 06:01

zajímalo by mě, jaký máte názor na Chaurovy značky na mincích. včera se zrovna dražil denár s Chaurovou barevnou značkou a vyraženým poř. číslem 8. pro mě je ta mince znehodnocená a takovou bych ve sbírce nechtěl, ať patřila do Chaurovy sbírky nebo ne. nevím, nakolik tento názor sdílejí další sběratelé, ale ta mince se včera nevydražila. předem díky za Vaše názory ....

patason

Uživatel

Zaregistrován
9. 7. 2007

#2 - 13. 8. 2007, 06:18

Chaura mince neoznačoval vyraženými čísly! Tahle značka asi bude od někoho jiného. Chaurova značka byla tzv. dračí krev - malá ťupka zelené barvy/hmoty (trochu to připomíná pečetní vosk). Z mince jde sice velmi špatně odstanit, ale jde. Chaura tak značil né mince, které měl ve sbírce, ale mince, které prošly jeho obchodem. Zřejmě i mezi pány sběrateli za první republiky byli jen samí poctivci a tak pan Chaura musel svoje zboží označovat, aby se mu do obchodu nevracely v reklamacích mince, které předtím neprodal. Myslím, že taková značka, zvlášť pokud se mince prodává i s Chaurovým podložním štítkem, je zajímavým dokladem historie numismatiky a sběratelství u nás. Souhlasím ale současně s názorem, že neodstranitelné (trvalé) označování mincí je jejich znehodnocením a kdokoliv něco podobného dělá, tomu bych ruce zpřerážel😋

Topa77

Uživatel

Zaregistrován
22. 4. 2007

#3 - 13. 8. 2007, 06:30

Tohle by měla být Chaurova značka. Ta kapka pod korunou.

Obrázek vložený uživatelem

patason

Uživatel

Zaregistrován
9. 7. 2007

#4 - 13. 8. 2007, 08:11

Jojo, to je Chaurova značka. Ještě existuje červená a to je značka jiného pražského obchodníka - Fišera (?)

Topa77

Uživatel

Zaregistrován
22. 4. 2007

#5 - 13. 8. 2007, 18:39

Ta značka je náhodou fajn, nijak moc nekazí minci a je to opravdu trochu o historii

kacuro

Uživatel

Zaregistrován
7. 10. 2006

#6 - 13. 8. 2007, 19:00
Ta značka je náhodou fajn, nijak moc nekazí minci a je to opravdu trochu o historii

pokud máš takový postoj a jsi s tím spokojený, je to v pořádku, já bych takovou minci ale nebral. kdyby si každý sběratel nebo obchodník dělal na mincích značky, vypadali by jako omalovánka🙂

Topa77

Uživatel

Zaregistrován
22. 4. 2007

#7 - 14. 8. 2007, 09:39

Já si fakt říkám proč ne... konkrétně Chaurova značka minci neznehodnotí a jde odstranit. Ve sbírce je to malá zvláštnost. A že na hodnotě přidává vím z vlastní zkušenosti, když mi za ni bylo nabízeno víc než kolik bych dostal za tutéž minci bez ní.

Archypov

Moderátor

Zaregistrován
10. 6. 2006

#8 - 14. 8. 2007, 16:24

Premýšľal som nad tým už včera a plne súhlasím s Tomom. Chaurova značka by mi v zbierke absolúúúútne nevadila.🙂

PEHU_

Uživatel

Zaregistrován
20. 7. 2007

#9 - 14. 8. 2007, 19:33

To je téma na dlouhé večery. Chaura si "označkoval" mince a beze sporu se jedná o historickou záležitost. Na druhou stranu, když si Archy označkuje grošík žlutě, TOPA modře, kacuro bíle, patason červeně, Chaura označil zeleně, tak budeme mít místo lvíčka papouška.
Chápu, že si někdo koupí minci se značkou od Chaury, ale pokud bych měl já na výběr mezi mincí od Chaury a mincí bez značky a to za stejnou cenu při stejné kvalitě, šel bych do neoznačkované. Pokud by ale byla označená od Chaury levnější, vůbec by mi ve sbírce nevadila.

kacuro

Uživatel

Zaregistrován
7. 10. 2006

#10 - 14. 8. 2007, 20:08
To je téma na dlouhé večery. Chaura si "označkoval" mince a beze sporu se jedná o historickou záležitost. Na druhou stranu, když si Archy označkuje grošík žlutě, TOPA modře, kacuro bíle, patason červeně, Chaura označil zeleně, tak budeme mít místo lvíčka papouška. Chápu, že si někdo koupí minci se značkou od Chaury, ale pokud bych měl já na výběr mezi mincí od Chaury a mincí bez značky a to za stejnou cenu při stejné kvalitě, šel bych do neoznačkované. Pokud by ale byla označená od Chaury levnější, vůbec by mi ve sbírce nevadila.

no když si je začnu značit já, za pár desetiletí to bude také historická záležitost😉

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.