Moderátoři: Jaromir, Akir, smith, ikanek

Profilový obrázek
otavel

Uživatel

Zaregistrován:
5. 6. 2014

#21 15. 11. 2025 1:09:39

Osobně předpokládám, že časem celníci ty informace od prodejce přestanou vyžadovat. Podle mě je to něco podobného, jako když celníci dlouho nevěděli, že na známky je DPH jen 15 procent. To nařízení, na které se odkazují, jen stanovuje, že známky byly předané na seznam kulturních předmětů, ale pak dál jsou prakticky ze všech dalších povinností vyjmuté, což už zřejmě celníci nečetli nebo nepochopili. Pochybuji, že v nějaké zemi je zakázán vývoz známek, maximálně těch opravdu nejvzácnějších, a jestli ano, tak si mají celníci sami zjistit a požadovat informace od prodejce jen v těchto případech, kdy se jedná o známky z těchto hypotetických zemí. I to celé nařízení EU se nese v duchu, že by se mělo jednat hlavně o předměty vysoké hodnoty, tedy ve statisících a výš, aby se zbytečně neomezoval obchod. Celé mi to připadá buď jako buzerace nebo neznalost. Možná i záleží, na jakého celníka zrovna narazíte, po mně zatím nikdo nic nechtěl.

Profilový obrázek
Casadamoeda

Uživatel

Zaregistrován:
7. 6. 2025

#22 30. 1. 2026 17:42:20

Dobrý den,

Rád bych si objednal platné poštovní známky, všechny vydané max. před 10 lety, ze země mimo EU (Norsko) a i přes rady uvedené v tomto vláknu a na stránkách příslušných úřadů si nejsem úplně jistý, jaké podmínky v takovém případě platí. Chtěl bych se tedy zeptat, zda jsem průběh dovozu a následného celního řízení pochopil správně.

1)Zmíněné platné známky lze do ČR legálně dovézt (tj. nezakazuje to žádná směrnice ČR ani EU).
2)Zásilka může mít hodnotu max. 150 eur bez poštovného, aby byla osvobozena od placení cla.
3)Pokud mi e-shop rovnou naúčtuje DPH, nemusím ho pak odvádět při celním řízení.
4)Ještě před doručením bych si měl od prodávajícího vyžádat přesnou specifikaci zboží a potvrzení, že DPH už bylo zaplaceno.
5)Celní prohlášení je možno vyplnit na stránkách Celní správy nebo se nechat zastoupit Českou poštou. V obou případech bych ale u zásilky do 150 eur a předem zaplaceného DPH neměl nic platit.

Předem děkuji za odpověď případné doplnění

Profilový obrázek
koolabs

Uživatel

Zaregistrován:
22. 11. 2019

#23 31. 1. 2026 4:25:22

Ano.

V průběhu minulých týdnu jsem obdržel několik zásilek mimo EU, i těžší balík z Argentiny mi ošel bez proclení. U jiného jsem clo vyměřil přes deklaranta české pošty.

Váš text snad lze doplnit , že v případě odeslání se sledovacím číslem je většinou v provodce zřejmé, že byla placena DPH (na ebay již běží platba automaticky, pokud to má prodejce nastavené.

Co se v mládí nenaučíš, to můžeš ve stáří najít.

Profilový obrázek
JAROF

Uživatel

Zaregistrován:
10. 7. 2015

#24 31. 1. 2026 8:56:53

Nórsko je ale súčasť spoločného hospodárskeho priestoru, tak platia pravidlá ako v EU.

Profilový obrázek
Casadamoeda

Uživatel

Zaregistrován:
7. 6. 2025

#25 31. 1. 2026 19:22:49

Moc děkuji za odpovědi. Česká pošta ani Celní úřad u Norska, Švýcarska atd. žádné výjimky neuvádějí (nebo jsem si jich alespoň nevšiml), tak jsem raději předpokládal, že celní řízení musí u těchto zemí proběhnout. Tak objednám a uvidím...

Profilový obrázek
Casadamoeda

Uživatel

Zaregistrován:
7. 6. 2025

#26 5. 2. 2026 21:46:05

Mimochodem, kdyby se tato informace někomu do budoucna hodila, mám od Celní správy potvrzené, že Norsko je opravdu chápáno jako třetí země. Je tedy nutné vyplnit celní prohlášení a od hodnoty 150 € také zaplatit clo.

Profilový obrázek
RoCe

Uživatel

Zaregistrován:
12. 2. 2019

#27 18. 3. 2026 16:41:32

Tak jsem dnes musel nechat vrátit katalog Stanley Gibbons na budoucí aukci, protože převzetí by si vyžádalo minimálně poplatky ČP za celní odbavení a spoustu administrativy. A za to mi to nestálo, když ani nevím o jakou konkrétní aukci se jedná nebo že mi to SG posílá. Celnímu deklarantovi České pošty jsem vše vysvětlil, snažil se (viz jeho email níže), ale Celní úřad nesouhlasil. Přitom SG jasně napsal, že se jedná o reklamní nekomerční zásilku s nulovou cenou. Už to jde nějak šejdrem, když se k nám bez zaplacení nedostanou ani takovéto věci.

"Na základě Vašeho prohlášení , které jsem předal na Celní úřad ,jsem požadoval když to bude možné zrušení SD, které Celní úřad neakceptoval , protože katalogy nelze osvobodit od CLA a DPH.

Celní úřad požaduje podání celního prohlášení.

V tomto případě , prosím kontaktujte odesílatele , aby Vám zaslal fakturu , objednávku nebo proforma fakturu s cenou pro celní účely."

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.