Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Zaregistrován
6. 11. 2010
Těším se i já, vypadá to že nás v blízké budoucnosti čeká víc zajímavých publikací, nejen toto číslo FN, ale i nová Pintova typologie..
Zaregistrován
10. 6. 2006
Preboha! Ako zas nová Pintova typológia grošov Karola IV.? 😲
Zaregistrován
6. 11. 2010
:lol: 😁
No já pevně věřím, že to bude oproti minulým vydáním příjemná změna k lepšímu. Na druhou stranu pokud se podívám na nedávno publikované závěry o variantech korun a písmene S v několika číslech NL, tak musím být trochu skeptický..
Zaregistrován
10. 6. 2006
No ja dúfam, že pán Pinta už to dotiahne do konca, nech má "nová" typológia dlhšiu životnosť ako 3 roky. 😕
Zaregistrován
20. 8. 2007
asi žádná typologie nemůže být věčná, neb nové varianty se stále objevují
měla by však, pokud možno, být postavená tak, aby nové varianty do ní bylo možné doplňovat a typologii aktualizovat
samozřejmě, někdy se může díky novým informacím měnit i zásadněji - třeba chronologické řazení ap.
ale to jistě dobře ví i Archy 😉
na novou typologii se těším i když také doufám, že varianty korun tam budou zvládnuty v trochu lepší formě, než byly prezentovány tuším v Numismatickém časopise
Zaregistrován
10. 6. 2006
No mne je úplne jasné, že pribúdajú nové varianty mincí. Nie som si však istý, či v niektorých typológiách (teraz nie je reč o Pintovej) neboli varianty vyrábané, ak vieš čo tým myslím.
Ja som to na Pintu bral v tom zmysle, že samozrejme posledné počiny mali trhliny, ix krát som to prezentoval verejne. Pokiaľ by bola nová typológia v poriadku, bol by som len rád. Ale tých typov grošov Karla IV. sa zas neukazuje také množstvo za rok, či áno? Už som trochu mimo obraz, ale čo som bol v grošoch ponorený, tak v Pintovej typológii sa opakovalo dosť často to isté, len to bolo inak prezentované.
Jednoducho povedané, tri roky sú podľa mňa dosť málo času na to, aby vychádzala opäť nová typológia.
Zaregistrován
17. 8. 2010
Souhlas, maximalne by se jednalo o nejakou korekturu ci vylepseni a ne pouze pridani novych variant. Uvidime😉 ...
Zaregistrován
15. 7. 2007
me se to taky nelibi. z toho duvodu mam uz nektere Karly neurcene ci urcene neaktualne a celkove je v tom nehorazny chaos, cimz je dehonestovana jinak jiste velmi mravenci a poctiva prace autora. u mne to ma jeste ten efekt, ze jsou nyni tyto razby na okraji meho zajmu, protoze ceny jsou velmi obvykle nesmysle vysroubovane nahoru a neodpovidaji ani cetnosti, ani kvalite techto grosu.
Zaregistrován
10. 6. 2006
Presne ako píše Oliver. Aj ja v celej problematike cítim dosť hustý chaos, častokrát sa stalo, že jeden určoval podľa staršej, iný, podľa aktuálnej teraz zas tretí bude určovať podľa 2013. Veru, žiadna typológia netrvá večne, ale niektoré pretrvali veľmi dlho, kým bola potrebná korektúra. Neviem kde je problém, osobne si nemyslím, že by pán Pinta vydával niečo nepripravený, ale u hocikoho iného by som naozaj pochyboval.
V niektorých svojich prácach mám Karolove groše určené podľa staršej, pri novších prácach podľa novšej typológie. Tie moje práce v tomto prípade budú musieť byť opatrené prevodnou tabuľkou, inak to nevidím... 😆
Už sa k tomu nevyjadrujem, verím že hádam teraz vyjde typológia, podľa ktorej sa už bezpečne budú dať radiť mince Karla IV., aby ma to mierne neznechucovalo ako doteraz a neodnášali si to krásne Karolove groše.
Zaregistrován
6. 11. 2010
Já doufám, že vedle kvalitní typologie by někdo mohl vydat i důrazné doporučení sběratelům, aby s těmi současnými cenami nebláznili a používali u toho zdravý rozum. Na druhou stranu, ať se dnes odhážou ti netrpěliví a my si počkáme až zase trh zaplaví nějaký rozprodej sbírky a groše půjdou za hubičku..
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.