Zaregistrován
12. 1. 2010
Lukas: a co jidlo, chutna pizza sunka stejne jako jamon iberico?😃
Ander: Cinani a konzervativci skutecne prvni (nekolikavterinovy) nalev vylevaji, ja nevidim u kvalitniho caje duvod (u mene kvalitniho / hure skladovaneho by se o tom dalo polemizovat, kvuli vymyti cajoveho prachu apod.). Chutove byva specificky, sladsi, pokud neni prilis silny, jde dobu louhovani prodlouzit. Ale nesmysl je pak caj vyhodit (pokud se nejedna o cerny, samozrejme🙂 ), druhy a treti nalev byvaji chutove nejzajimavejsi.
kacuro: chces rict ze u 3 minutoveho louhovani udelas svych 10 nalevu? Nebo je to jen rada pro Lukase, jak zajistit, aby to urcite melo plnou chut?🙂
Zaregistrován
12. 1. 2010
Jeste k tem cernym cajum.. krom toho, ze druhy nalev bude chutove slabsi (leda by se udelal prvni kratsi, ale pak zase nebude mit plnou chut ten), navic bude i horsi az neprijemny, ty trisloviny, co se zacnou uvolnovat, spolehlive zkrivi hubu.
Na druhou stranu, pry je pak caj zdravejsi...😃
Zaregistrován
7. 10. 2006
Tenzor: Mluvil jsem o zelených čajích, dělaných do větší konve. Tam jsou tři minuty optimum a dají se tak udělat tři velmi dobré nálevy, pokud se teda ty první dva rychle vypijí a čaj dlouhým stáním nezoxiduje. Proto také dělám první vždy do termosky a hned udělám i druhý. Pokud se ten druhý vypije dostatečně rychle (třeba když se sejde dobrá společnost, dá se u mnohých čajů udělat i ten třetí, chuťově také dobrý, u něj čas prodlužuji o cca 30s. Třeba kvalitní jasmínový čaj dá tři nálevy v pohodě, dělal jsem tak i Lung Ching, Lincang Green Snail a jiné. Ale je zde zkrátka zapotřebí nenechat listí zbytečně dlouho mokré.
I kvalitní "černé" čaje zvládnou dva nálevy v pohodě. Musí se dát samozřejmě i dostatečné množství listí, první nálev udělat kratší, ale zase měl i dostatečnou sílu. Třeba z toho Darjeeling sf SFTGFOP 1 RISHEEHAT DJ 124/2014 (organic), který jsem si koupil do práce, udělám v pohodě dva velmi dobré nálevy (první opět do termosky a hned následuje druhý nálev).
Zaregistrován
16. 2. 2008
Doufám že opět Kocoura nerozdráždím tím že se vmísím,🙄
chtěl bych se jen podělit o jednu věc kterou jsem se naučil v čínských restauracích,
když je konvice čaje dopitá, víčko se nadzdvihne a posadí našišato,
to je znamení pro personál který automaticky dolije horkou vodu pro druhý nálev.
Zaregistrován
7. 6. 2010
Zaregistrován
21. 11. 2011
kacuro: kdyz si udelas nalev do termosky, to ti ten caj taky po nejake dobe ztmavne, nebo je to tam lepsi, kdyz k nemu nejde vzduch?
Ja tu mam sice chutove dobrou, ale tvrdsi vodu a po vyvareni octem uz po druhem vareni mam v ni skraloupy usazenin. Kdyz si z ni udelam cas, tak ma krasnou barvu, ale behem par desitek minut caj zacne dost tmavnout a za dve hodky (ja caj rad piju i studeny, tak si ho delam vice) mam kazdy zeleny caj barvy silneho cerneho caje, takze cernohnede🙂 Asi nemate na to nejaky figl? Chutove je to ok, ale ty usazeniny ze dna zmizi a stane se z nich tmava krusta na hladine a pak je tim vsechno zaprasene a blbe se to drhne i ze skla.
Zaregistrován
7. 10. 2006
V termosce čaj vydrží celkem dlouho, samozřejmě pokud je tedy plná, jak pak upíjíš a hladina klesá, máš nad ní vzduch a čaj také pomalu degraduje, ale je to určitě pomalejší proces než v konvici. Někdy třeba i nestihneme termosku vůbec otevřít a dáváme si ten čaj druhý den ráno a je stále ještě velmi dobrý a hlavně horký.
Jinak když mám čaj v konvi, dávám ho na ohříváček, takže vydrží delší dobu s nezměněnou barvou i chutí.
S tvrdou vodou je to velký problém, spíš doporučuji si na přípravu kvalitního čaje koupit balenou vodu. Pil jsem takto jednou čaj u známého a to byl opravdu hnus, bylo to cítit i na chuti čaje.
Momentálně popíjíme Guangdong Oolong Phoenix Tangchung - vynikající oříšková nasládlá chuť, nálev světle hnědé barvy, zatím zvládl čtyři nálevy, chystám pátý ...
Zaregistrován
7. 6. 2010
mam otazocku kacuro z kadial kupujes caje?
http://www.infofila.cz/dziak-jan-autor-157
moje články
Zaregistrován
7. 10. 2006
Už jsem to tu psal. Nejvíce od Amany (www.caj.cz).
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.