Zaregistrován
12. 1. 2010
Kdyz ho nazvu fujtajbl, tak to bude pusobit take jinak? Jde o stejnou latku, takze pokud plati fyzikalni zakony, pusobi pochopitelne stejne, akorat caj ma tech latek ponekud vice, takze celkove caj pusobi jinak nez napr. kava. Ale pri dlouhodobem piti vetsiho mnozstvi caje se nejaky navyk proste vytvori.
Zaregistrován
12. 1. 2010
hurley: v lete mam radsi dobre vychlazene pivo😁
kacuro: to je znama vec, ze v cinskych restauracich (pozor, nemluvim o ruznych asijskych bistrech, ktere jsou stejne vetsinou vietnamske) byva lepsi jasminovy caj nez v ceske cajovne🙂
Zaregistrován
19. 1. 2015
tenzor
Vždyť si logicky odporuješ. Co znamená "samostatné působení teinu"?
Tein je jistá látka v čaji. Piji vždy čaj, nikoliv samotný tein. Působení teinu JE SPOLUOVLIVNĚNO jinými látkami v čaji. Výsledek? Působení komplexu látek z čaje na lidský organismus (pravděpodobně) NEPŮSOBÍ návykově.
Jak by působil vyseparovaný tein sám o sobě je pouze teoretická otázka, nemající u diskuze o návyku na čaj smysl.
Zaregistrován
19. 1. 2015
Ano, jasmínové miničaje v čínských restauracích mi vždy přišly na běžné pití k obědu ok a osvěžující. (Konkrétně Pardubice, Řím, Brusel, Mnichov, Florencie). ROzhodně lepší, než všechny jiné čaje i z luxusnějšíxh restaurací, chlubíbích se výběrem (samé sáčky) mnoha čajů. Ale v čajovně jsem nikdy jasmíňák nepil, tedy porovnávat nemohu.
Zaregistrován
7. 10. 2006
Tak jasně, asiati si vozí svůj čaj, který v případě, že je pro jejich potřebu, musí být vynikající, o tom žádná. A je pro ně plus, že dobrý čaj podávají i ve svých podnicích, ostatně byli by sami proti sobě, kdyby tak nečinili. Další otázkou je, zda si sami připravují čaj lepší sorty a v restauraci prodávají nějakou horší jakost, byť stále velmi chutnou, nebo servírují to samé, co pijí v soukromí ...
Proto jsem tu už někde psal, že je dobré mít z této komunity nějakého známého a brát od něj jejich čaje, jako jsem kdysi dávno odebíral jeden lahodný vietnamský čaj, než ten zdroj skončil ...
Zaregistrován
12. 1. 2010
Já nejsem ten, kdo si odporuje, napsal jsi, že:
"Pozor - na kofeinu ano. Na teinu je to něco jiného. I když chemické složení má stejné, působí zcela jinak"
Kofein=tein, takže je to tvrzení logicky nesmyslné.
A poprosím o doložení, tvrzení že některé látky v čaji zcela zabraňují návykovosti kofeinu, i když nezabraňují jeho samotným účinkům🙂
Netvrdím, že to není možné, i když mám jiné zkušenosti, jenom jsem o tom ještě nikde nečetl.
Zaregistrován
12. 1. 2010
Jinak ad maté.. kolegové bohužel klasické maté v kalabase nepili, nicméně u obyčejného, "do hrníčku" si někteří Argentinci mléko prý dolévali a někteří ne. Nicméně asi nikdo to nezaléval čistě mlékem. Podotýkám že šlo o Rosario, tedy severnější část Argentiny.
Každopádně ani v žádném cestopisném filmu ani článku jsem o zalévání mlékem nečetl, v návodech (přičemž některé jsou od lidí, kteří v Argentině opravdu delší dobu byli) se také vždycky píše o vodě, takže asi jde o nějaký hodně regionální zvyk🙂
Zaregistrován
19. 1. 2015
kacuro
Vůbec nemusí být dobrý. Asiati jsou čajoví gurmáni taky jen zřídka.
Zaregistrován
19. 1. 2015
tenzor
Dobře, tak jinak:
Působení teinu - minimálně díky spolupůsobení látek, které ho nutně obklopují (a možná i jiným faktorům), je jistě jiné, než kofeinu v kávě.
A k dalšímu bych jen opakoval příspěvek 388.
Zaregistrován
7. 10. 2006
Nevím, nemohu posoudit, s žádným asiatem se osobně neznám ...
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.