Moderátoři: smith, Koniáš

kacuro

Uživatel

Zaregistrován
7. 10. 2006

#391 - 12. 3. 2015, 15:45

Tak jistou psychickou závislost na čaji nemohu popřít, protože ta příjemná pohoda při popíjení je zkrátka natolik uklidňující, že ji člověk musí neustále vyhledávat a opakovat. Fyzická závislost ale opravdu ne, také jsem občas byl v situaci, kdy jsem čaj nepil několik dní a žádný třes, neklid či jakékoli jiné fyzické projevy jsem nepozoroval, dokonce jsem si na čaj ani nevzpoměl.

babygulka

Moderátor

Zaregistrován
7. 6. 2010

#392 - 12. 3. 2015, 15:52
Fyzickou závslost na čaji jsem u nikoho nevypozoroval. Studii, která by její možnost vyvrátila však neznám. Piju čaj ca 25 let - ca 3 litry denně. Přesto mi nedělá problém (fyzicky) bez čaje třeba 14 dnů být (dovolená ap.). Proto myslím, že čaj fyzickou závislost nevyvolává.

dakujem za info! Ospravedlnujem sa Ti za moj prispevok v Tlacharni. Vcera som bol trosku mimo, nasrali ma v praci. To ako sa mame dnes je vsetok dosledok z minulosti a aj z doby, v ktorej zijeme.

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#393 - 12. 3. 2015, 21:17
Fyzickou závslost na čaji jsem u nikoho nevypozoroval. Studii, která by její možnost vyvrátila však neznám. Piju čaj ca 25 let - ca 3 litry denně. Přesto mi nedělá problém (fyzicky) bez čaje třeba 14 dnů být (dovolená ap.). Proto myslím, že čaj fyzickou závislost nevyvolává.

Zavislost na kofeinu je samozrejme popsana v mnoha studiich..
Caj pochopitelne neni ani jediny, ani nejbohatsi zdroj (navic narozdil od kafe obsahuje mnoho dalsich jednoznacne prospesnych latek).
Ja jsem si napriklad vsiml, ze v lete piju mnohem vic kofoly nez v zime (ano, opravdu mi chutna.. 😁 ). A v lete piju caj minimalne.. je to nahoda?

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#394 - 12. 3. 2015, 21:19

Hurley: taky tu knizku mam, plus dalsi od H&Z, nedavno zemrel deda a kupodivu mne bylo umozneno odnest si vsechny knizky, co se mi libily.. samozrejme se chystam ze si ji nekdy prectu, ale fakt nevim kdy🙂

kacuro

Uživatel

Zaregistrován
7. 10. 2006

#395 - 13. 3. 2015, 06:43

Čaj osvěží i v létě, takže popíjím celoročně v podstatě ve stejném množství. Nosím si kolikrát čajovou soupravu i na večerní návštěvy k sousedům na chatě. Oni srkaj víno a pivo, kacuro čaj😃 Zatímco oni nad sebou postupně ztrácí kontrolu, sedím tam jako pozorovatel a sleduji, jak se z lidí stávají mátohy😃

Filozof

Uživatel

Zaregistrován
19. 1. 2015

#396 - 13. 3. 2015, 07:53
dakujem za info! Ospravedlnujem sa Ti za moj prispevok v Tlacharni. Vcera som bol trosku mimo, nasrali ma v praci. To ako sa mame dnes je vsetok dosledok z minulosti a aj z doby, v ktorej zijeme.

Není zač. A omluva se přijímá, není však nutná. Nejsem háklivý. (Jen se těžko vyrovnávám s nelogickými příspěvky.)

Filozof

Uživatel

Zaregistrován
19. 1. 2015

#397 - 13. 3. 2015, 07:54
Zavislost na kofeinu je samozrejme popsana v mnoha studiich.. Caj pochopitelne neni ani jediny, ani nejbohatsi zdroj (navic narozdil od kafe obsahuje mnoho dalsich jednoznacne prospesnych latek). Ja jsem si napriklad vsiml, ze v lete piju mnohem vic kofoly nez v zime (ano, opravdu mi chutna.. 😁 ). A v lete piju caj minimalne.. je to nahoda?

Pozor - na kofeinu ano. Na teinu je to něco jiného. I když chemické složení má stejné, působí zcela jinak!

Filozof

Uživatel

Zaregistrován
19. 1. 2015

#398 - 13. 3. 2015, 07:56

V létě klasicky zelený a bílý, v zimě černý - jak jinak...
Ale já osobně piju dost černý i v létě. (I když se pak potím...)

Hurley

Uživatel

Zaregistrován
6. 11. 2010

#399 - 13. 3. 2015, 08:56

kacuro, tenzor
Děláte si v létě i domácí ledový čaj?

kacuro

Uživatel

Zaregistrován
7. 10. 2006

#400 - 13. 3. 2015, 18:56

Ledový přímo ne, popíjím horký čaj i v létě, pouze pokud udělám větší množství čaje a musím od něj odejít a nechat ho vychladnout, tak holt to pak vypiji studené, ale to už pak samozřejmě degraduje chuť.

Dneska jsme byli v Praze a mimo jiné jsme zašli na jídlo do asijské restaurace, kde jsme si k jídlu (vynikajícímu) objednali jasmínový čaj za 30,-. Každý dostal svou konvičku (asi 0,4-0,5 l) s výtečným čajem, který nám po náročném dni přišel k chuti. Za tu cenu lepší než v čajovně ...

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.