Zaregistrován
24. 3. 2010
Toto som včera dostal od kamoša a vraj je to originál. Máte niekto s tým skúsenosť? Ja som doteraz o niečom takom nechyroval...zaujímavý čajový produkt, aj príprava je menší rituál. Som zvedavý, zajtra sa chystám vyskúšať.
Obrázky:
Zaregistrován
7. 10. 2006
Ale ju, matcha je dobrý čaj, který samozřejmě vyžaduje více pozornosti při přípravě. Mám na něj doma origo metličku, ale koupil jsem si ho jen jednou (nedávno jsem dokonce objevil, že mi dokonce zbyl), protože pro mě jsou ty vynaložené peníze za čaj celkem nerentabilní k objemu čaje (nápoje), který se z něj dá udělat.
Apropó my jsme s kamarády kdysi přizpůsobili jeho přípravu našim, byť barbarským, potřebám. Měli jsme totiž matchu a k tomu nás bylo více (asi čtyři lidi) a hlavně, měli jsme velkou žízeň😃 Takže příprava spočívala v zalití matchy do PET lahve a důkladné protřepání😃😃 Měli jsme tak litr a půl čaje a každý si přišel na své. Japonci by nás za to sice asi rozpárali, ale nám to chutnalo ... Jo to byly doby ...
Zaregistrován
12. 1. 2010
Mne japonske caje moc nerikaji, v pomeru kvalita / cena je (aspon pro mne) porazeji cinske caje, kde je take daleko vetsi vyber a navic Matcha vyzaduje zvlastni pripravu.. a vubec, neverim cajum, kde nevidim listky😉
Ale samozrejme, proti gustu... znam lidi kteri nedaji na tyhle caje dopustit.
Zaregistrován
19. 1. 2015
Zdravím místní čajomilce!
Právě jsem se zaregistroval z důvodů numismatických a ke svému překvapení jsem zde objevil "čajovnu" - místnost mi to velmi blízkou.
Mohu Vás požádat, abyste se trošku čajově představili? (Tedy co máte rádi, co nikoliv, jak dlouho a kolik pijete atp...)
Děkuji, Filozof
Zaregistrován
7. 10. 2006
O čaji se tu už diskutovalo dlouho, před založením této místnosti ještě v tlachárně, kde mnozí o sobě prozradili to, co požaduješ. Chce to hledat a pročíst, je zbytečné to zde opakovat. Naopak se nám tu představ Ty, když jsi nový a nikdo tě tu nezná😉
Zaregistrován
19. 1. 2015
Děkuji za radu, snažil jsem se to tu projít, ale je tu asi milion vláken a jen tlachárna má 791 stran! Omlouvám se, ale to opravdu nejsem schopen přečíst. .-)
Kdo má chuť stručně reagovat, budu rád, samozřejmě chápu že někdo chuť nemá.
Já o sobě moc mluvit nechci - to by asi nikoho nezajímalo, ale ze slušnosti telegraficky: ca 25.000 litrů vypitého čaje, zásadně sypaného, pokud možno výborné až špičkové kvality (pokud na ni zrovna mám), a to nejrůznějších druhů. Standardně doma mám 50 - 70 druhů. Nepiji snad jen Lapsang Souchong, Matču, Genmaiču a Kokejču. Čajové literatury mám ca 30 knih + nějaké časopisy a hromadu článků.
Jsem také sběratelem a majitelem tuším nyní druhé největší sbírky čajových nepapírových obalů v republice (hlavně plechovek).
Zaregistrován
7. 10. 2006
Takových lidí je tu spousta, co chtějí jen získávat informace, ale sami nic neřeknou ...
Před pár měsíci jsem si také počítal čaj vypitý za 20 let mého čajování a vyšlo mi asi kolem 17tis. litrů (2,5 l denně). Každopádně mít doma 50-70 čajů, to už je dost extrém, jednak se to nedá během sezony vypít a čaj pak degraduje (samozřejmě do toho nepočítám nějaké archivní PuErhy), takže je zbytečné pořizovat takové množství (pokud to tedy nejsou nějaké řg vzorky). Raději si koupím na jaře čerstvé oolongy a zelené čaje, 10-15 druhů, na podzim znovu a mám stále čerstvý čaj ... Některé čaje mám oblíbené a beru je dlouhodobě, pár čajů točím nebo zkouším ochutnat něco nového, za ta léta jsem se už ale ustálil na určitých čajích, které mi chutnají a vyhovují a rád se k ním vracím. Není třeba honit se za stále za dalšími a dalšími čaji ... Jde hlavně o tu pohodu a relax při popíjení čaje ...
Zaregistrován
12. 1. 2010
To jsem čekal, že to tu skončí machrováním, kdo vypil víc litrů😁
Těch 70 čajů je vážně síla, já mám rekord 35 a momentálně mám včetně vzorků 28 druhů (a to mi chutnají skoro všechny základní druhy čaje). Ale 2 a půl litru denně rozhodně nepiju (většinou tak litr, max. litr a půl) a v létě jen málokdy.
Zaregistrován
19. 1. 2015
Kacuro
No, on mne vždycky při počítání jednou za půl roku počet těch druhů taky překvapí, ale pokud nemám lhát, musím se k tomu přiznat. A tím i k tomu, že ne každý čaj vypiji do měsíce - to je jasné.
Něco koupím já, něco dostanu od návštěv (místo lahve vína), svátky, narozky, Vánoce vždy tak 10 druhů, no a ty co mi chutnají méně se prostě zabydlí ve sklenicích třeba rok... A máš pravdu, že některé čaje rychle stárnou a jiné ne, ale jednak máme doma prostě velkou spotřebu a druhak - já musím mít zásobu proto, že mám horší přístup k novým čajům - takže to musím řešit zásobou. Ale ona se začne rychle zmenšovat ... :-))
DJ´s jsou pro mne pochoutka - těch mám ca 20 druhů po 50g, ale zmizí rychle (každý večer) a běžné černé na pití ráno a v poledne a odpoledne se zase rychle spotřebovávají, takže abych nepil pořád to samé, koupím třeba 20 druhů a do měsíce jsou pryč. No a ty vzácnější nebo méně oblíbené klidně zaberou 20 - 30 druhů a mizí pomalounku.
Zaregistrován
21. 11. 2011
Ja pil skoro porad caj, ale ted jej docela omezuji resp. kombinuji s bylinnymi, kdyz jsem uz nekolikrat cetl, jak pravidelne piti caje ve vetsim mnozstvi (mysleli tusim zeleny) nebezpecne odvapnuje kosti😞
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.