Ahoj, domnívám se, že je to spíš okrájené z oběhu, ale třeba mě někdo zkušenější opraví. Tyhle věci moc nepoznám. V pozdější době se i miskové follisy, stejně jako jinde ostřihovali, asi byl kov takto cenný. Tenhle kousek váží jen něco přes 2g, shodné typy, co jsem dohledal, kolem 5 g.
Zajimave.. ale nedokazu si predstavit, ze by to nekdo orezaval tak okate, leda by byl uplne namol😃
Myslim ze to spis souvisi se zhroucenim bezne meny te doby v dusledku valek s Persii a Araby, jak ostatne vypovidaji ty vahy - jeste necelych 100 let zpet tento nominal vazil kolem 20 gramu, na zacatku vlady Herakleia pak kolem 15 gramu.
Je to možné, netušil bych, že takovýhle mrzáček za pár kaček vyvolá takovou polemiku :-) I když, jak výše uvedeno, ržbou je ve srovnání s tím, co jsem našel, slušný.
Já mám ve sbírce taky podobný kousek. Koupil jsem ho v konvolutu a zpočátku jsem si říkal, že to asi neidentifikuju. Nicméně po pročítání Seara jsem na něj narazil:
Constans II. ( 641-668 ), už tu o něm byla řeč, takže tenhle kousek by měl být z mincovny v Syrakuzách a jedná se o katalogové číslo SEAR 1104. Tady to vypadá, že to skutečně někdo ořezal.
Obrázky:
Nákup od Savocy nedoporučuji, krom toho, že občas nabízí padělky, neštítí se ani krást - pokud člověk získá minci ve vyšší hodnotě, než jaká je konečná cena v aukci, klidně ji nepošlou a ani peníze zpět..
Savoca - musim rici, ze jsem od nich koupil uz dost minci (a i pro par znamych) a vse bylo vcelku ok, az na problem s tenzorem, kdy Savoca jeste naschval zdrzovala komunikaci, aby propadla 40ti denni lhuta na reklamaci (coz bylo zajimave, ze jsme reklamovali snad vcas, ale je tam prodleva na odpoved a ta tu lhutu presahla).
Jinak jsem mel se Savocou dva problemy, ktere ale se mi podarilo vykomunikovat, i kdyz odpovedeli treba az na 3ti email a pod.
V posledni dobe nejvetsi problemem jsou upravovane mince - obcas napisou, ze je mince hlazena (coz az tak problem neni) do nazvu, ale casto jsou doryvane a to tam nikdy nepisou.
Já jsem si jakéhosi dorývání u jejich mincí všiml také. Ovšem vůbec nevím co si o tom myslet. Na obrázku je jeden takový případ: Revers (doufám, že jsem to nepoplet) je pokrytý jakousi zelenou "patinou", a Avers s portrétem panovníka je jaksi amatérsky dorytý nebo spíše doškrábaný. Napadlo mě, jestli to není spíše jakési dobové upravení té mince, protože nevěřím, že to nějaký dnešní numismatik takhle doryl.
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.