Moderátoři: smith, ikanek, regula_jan, Pavel_III
Bulharsko- je tu v létě smutno - není nějaký fanda na Bulharskou? Léta mě míjelo a jako jednu z mála zemí Evropy jej nemám dosud "nově zaskleného".Pouze staré alba a zásobní albumy. Ale koketuji..
Co se v mládí nenaučíš, to můžeš ve stáří najít.
Bulharsko pole neorané ? Nikdo nic? Nebo je každý už tak daleko, že hledí na běžného filatelistu s despektem?
Mě se to Bulharsko puvodně moc nelíbilo. To už lepší Rumunsko s volskou tematikou v uvodu.
Ale když jsem na to nyní skočil, už mi přijde docela atraktivní. Pravda, po cenějším uvodu je etapa haléřových známek. Ale ony i ty šunty jsou velmi pěkné. Navíc alespon co mi prochází rukama jsou mraky vad. nemám Bulharskou specielku, scot, nebo michel toho moc neuvádí.
Pro zasklení jsem nakonec nekoupil kompletní formuláře na dv, ale použil jsem svůj starší pdf všech zemí světa. Dá se to použít, ale jsou to fotky existujících sbírek. Už jsem si tak pár zemí zasklil a v dusledku to zas není tak špatné.
Tak jen pro ilustraci uvod, vždy to pak prokládám katalogem, v tomto případě jsem zvolil specielnější scot. V začátcích jsem udělal mix ražeé i čisté, ale po pár stránkách nabíhám na kompletní sestavu ražených dublovaně s čistými.
Když už jsem s tím začal, prostě se mi to Rumunsko začlo líbit. I nacházím v běžných zásobách velmi pěkné věci, jako třeba letadelko C4a) z roku 1928 , obrácený přetisk, navíc omited hodnota. Velmi pěkné, i pár pěkných stříhaných.

To mě říkal už můj děda, když jsme chodili do lesa s pilou a sekyrkou na pařezy- samorosty. Tenkrát navíc nebyly žádné bauhausy, tak se k samorostům přidalo pár lahví , které se doma rozbily, aby bylo čím oškrabovat a leštit. V té době byly samorosty modní, děda do nich tahal dráty a dělal lampy. Mě se zas líbilo vyvařit ořízlý pařez a dát do něj zrdcadlo. A samozřejmě pak ta vůně šelaků při finální úpravě....
Ano,přesně.
Bohužel na těch lepších známkách nenalezam tolik, jako na některých korunových edicí. Také nevím, jestli v Bulharsku byla za sociku mánie na velmi detailní rozbory známek, jako třeba u nás vady na Hradčany.
Ale při mé tvrobě to je spíše zpestření, v případě výraznější vady známku selektuji zvlášt do hawidky, a označím nápisem NVK (není v katalgou) s číslem katalogu a popisem vady. Rozhodně se takto nezabývám mušincema, stěrkama a podobně.
Také mě zaujalo velké spektrum barev některých edicí, ale to nechávám být, případně v budoucnu kdybych narazil na nějakou Bulharskou speciálku. Nyní bych se tím ale nezabývam jen třídím zásobníky, vylepuji to jedno zasklené album a rád bych to dotáhl do konce prázdnin, pak budou zas jiné práce.
V dostupné litaratuře jsem nenalezl žádnou informaci. Takže pravděpodobně schválně. Nebo nedopatřením:-)
V každém případě jsou katalogově ve všech katalozích uváděny jako samostatné známky.
Následné roky se pak opakují další a další serie, kde jeden obraz s jednou hodnotou je vydán s 2x ruznou barvou.
Takže je to asi možná nahodile vzniklý, ale pak opakovaně realizovaný záměr kohosi.
A znovu opakuji, ani hlubším bádáním se mi nepodařilo zjistit "proč"
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.