Nikde som neprezentoval, že viem, koľko vážila košická marka, ani ako sa delila.
Ale chcel by som Vás poprosiť, či by ste sa pri Vašej návšteve MNM neskúsili o nej informovať.😉
ego

Poinformujem sa a ked nieco zistim, dam vediet. Naschval som si otvoril knihu Homan Balint- Magyar penztortenet.... Historia madarskeho mincovnictva. Hned na zaciatku pise o markach pouzivany na uzemi uhorska od roku 1000 do roku 1874 a nikde tam nespomina kosicku marku.

To proto, že košická marka (hrivna) byla pouze jednotka početní, ne hmotnostní. Z historických pramenů je známa z let 1332-1338 a to pod pojmy marca cassensis, marcas Cassenses, marca computi Cassensis. (viz např. Petach : K začiatkom košickej mincovne / Historica Carpatica 1970/2).
˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

Tak jsem pracně sesmolil odpověď, dám odeslat, spadne internet a je to v pr...
Takže znova a stručněji :
Tak jak to chápu ja, tak ne. Šlo spíš o pojem pro "účetní operace".
Když někdo zaplatil 3 marky "computi Cassensis", tak zaplatil 3x48 grošů. Ale nic to nevypovídá o tom kolik stříbra bylo v těch groších.
Naproti tomu když mluvíme o marce (hřivně) váhové, tak víme, že např. marka spišská=210,460 gramů a ostrihomská = 245,537 gramů. A tam se již dá mluvit o ražbě al marco.
˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

určite sa to nepoužívalo ako hmotnostná miera - takže sa to nepočítalo ani pri al marco metode - preto som sa "pustil" do tohto tvrdenia...
Ander môže mať pravdu ale nie som si istý - totižto slovo marka sa používalo nielen ako váhová jednotka ale aj ako územná jednotka

dostať váhu striebra na košickú marku = váha jedného denaru razeného pre mesto Košice .
Domnievam sa ; postupne sa na košickú marku pozabudlo nakolko išla do popredia spišská mincová komora čiže ostalo v povedomí ľudí spišská marka, ale od toho je šmejdenie po archívoch.😉
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.