ten symbol není na triskelion úplně symetrický, ale vzhledem k velikosti puncu by to nebylo tak důležité. Mě by také zajímalo, jestli výrobce razidla použil stejný punc té věžičky na rubu i na líci. Takto na první pohled to vypadá, že všechny čtyři věžičky jsou stejné, i to šrafování na střeše je stejným směrem ... Co je vlastně za nápis na tom rubu?

je to velmi stary symbol, ktery ale jako radu jinych vyuziva pozdeji i krestanska symbolika (jiz pred 5. stoletim v Irsko) muze vyjadrovat jednak trojjedinecnost boha, ale muze zastupovat i symbol slunce
ja si osobne tedy myslim, ze to triskelion byt muze a myslim, ze v pozdejsim obdobi lze nalezt v gotickych zdobnych prvcich, takze by nemuselo byt nemozne, aby se z nejakeho duvodu objevil jako symbolika uz drive
prijde mi, ze je slozen z maleho S a C, coz by ale samozrejme nemuselo popirat umysl vytvorit z toho trojcetny ornament
mne spise zaujala ta postavicka. interpretuje se jako Sv. Petr nebo ma symbolizovat panovnika?

premyslim prave nad tim, zda by svetec byl vyobrazen "tak maly" a nebo zda se panovnik nechal na tu svatejsi stranu propasovat😃

Teď jsem teprve pochopil, o jakou postavičku jde. Aha.
No, mám článek, kde jeden univerzitní profesor - kunsthistorik interpretuje obraz na rubu jako údajné klasické schéma Konstantin - sv.Helena v přeneseném podobě panovník - jeho manželka. Tím by bylo dáno, kde je panovník. Před tímto názorem můžu ovšem jen tiše sedět v ústraní, protože přesahuje můj obzor.
Raději rychle zpátky na pevnější led 😕
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.