Zaregistrován
16. 2. 2008
A co ten můj Boleslav II. kde je opis zrcadlově převrácený? Žádný z těch vzdělanců si toho nevšiml?😃
Zaregistrován
22. 7. 2011
I když nejsem sběratelem mincí denárového období, dříve mě vždy zajímali věci spojené s mincemi Adivy, manželky Boleslava II.
V té době jsem informace čerpal z tehdejších teorií, které byly časem překonány a z důvodu mého jiného zaměření jsem je již nesledoval, ale i tak nám tyto nejasné události nabízí několik zajímavých otázek.
Je to například hledání odpovědi na otázku, jaké byly skutečné příčiny anglického vlivu na nejstarší české mince, kdy se v žádném případě nemůžeme spokojit s odpovědí, že se mohlo jednat pouze o napodobování z obchodních důvodů atd.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
7. 10. 2006
to je ražba pro ty, kteří nevydrží přímý pohled na minci a proto na ni musí koukat pouze v odrazu zrcadla, proto ten převrácený opis😉
ne vážně: podlě mě jsou tyto teorie opravdu scestné, po polovině 10. století bylo u nás vzdělaných lidí, kteří uměli číst a psát latinsky, minimum, to uměli jen kněží, kterých u nás v té době byl také nedostatek. kněží ovšem těžko dohlíželi na výrobu správných punců písmen a jejich pořadí při vybíjení do razidel. a přizvaní odborníci z Bavorska, kteří patrně latinu ovládali, zase těžko dohlíželi po celou dobu na výrobu všech razidel za Boleslavů. takže k těm chybám muselo samozřejmě docházet, vždyť se s tím často setkáváme i u pozdějších středověkých (a možná i novověkých) ražeb, že sem tam nějaké písmeno chybí, jiné přebývá atd.
Zaregistrován
16. 2. 2008
Nějaký jiný vliv tam být musel. Z obchodních důvodů bych pochopil imitaci Řezenských mincí ale ta Anglie byla na tehdejší poměry opravdu už moc daleko.
Zaregistrován
22. 7. 2011
Zde můžeme dostat i odpověď, že se na jejich výrobě podíleli pozvaní angličtí mincmistři, která by do našeho problému zapadala, ale podle některých názorů se jedná pouze o část pravdy, neřešící celkový rozsah této ražby, která nemá v okolních oblastech obdobu.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
7. 10. 2006
Z. Petráň k tomu v knize "První české mince" píše, že na sklonku 10. století fungovalo v Anglii mnoho mincoven, které produkovaly velké množství mincí. Díky rušnému obchodu v Pobaltí, který mezi Anglií a Skandinávii zprostředkovávali Dánové, se pak Ethelredovy mince dostávaly i do vnitrozemských obchodních středisek. České mincovny se pak tomu přizpůsobily a začaly napodobovat tyto kvalitní angl. ražby.
Současně se však pozastavuje nad tím, proč byl napodobován jen málo se vyskytující typ, který je i v angl. nálezech obsažen nejméně a také proč byl u našich "nápodob" vyměněn líc za rub.
takže hypotéza je to stále problematická a vybízí k dalšímu bádání😃
Zaregistrován
22. 7. 2011
Mince Adivy se nalézají ve velkém počtu variant, tedy jednalo se o velmi velkou produkci.
Dále jednalo se o mince s královským titulem.
S největší pravděpodobností se na jejich výrobě podíleli angličtí mincmistří.
V anglických pozemkových knihách té doby jeden pozemek vlastní ULVEVA BETESLAU. Podle některých názorů se tato zminka váže k manželce Boleslava II.
Pokud tyto závěry přijmeme, pak se nám možnosti původu velmi zůžily.
Zaregistrován
21. 2. 2012
S tými skomoleninami je to zaujímavé.
Ja by som sa tiež priklonil k názoru, že keď už nekto dal raziť mincu, ktorá zohrávala dôležitú úlohu prestíže a propagandy, nenechal to robiť hocikomu a hociako. Ale to je len osobný názor.
Zaregistrován
16. 2. 2008
Takové chyby se dějí i dnes
😁
Obrázky:
Zaregistrován
7. 10. 2006
Myslel jsem si to, ale neznal jsem příklad, tak jsem to raději nenapsal😃
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.