Domnívám se, že některé příspěvky týkající se bankovního papíru nejsou správné. Bankovní papír by měl splňovat podmínky pro svoji pevnost, pružnost (s ohledem na nároky oběhu). Bankovní papír je velice jednoduše řečeno tvořen vrstvou různých vláken (bavlna, len, konopí), které jsou spojeny vzájemně pojidly a klížidly (glukóza, pryskyřice) . Síla (=tloušťka) bankovního papíru se udává mezi 0,07-0,13 mm. Velmi důležitá je gramáž, tedy hmotnost bankovního papíru, která se udává v gramech na m2. Nejčastěji se uvádí hodnota 110 - 140 gramů.Tedy se v žádném případě nejedná o běžný kancelářský papír. Otázka vodoznaků je poměrně složitá a existuje několik variant zabudování vodoznaků do bankovní hmoty.
Neznal jsem, nevěděl jsem: https://en.wikipedia.org/wiki/Fireproof_banknote
A pozoruhodné na tom je (aspoň mně to tak přijde), že na obrázku jsou i čs. bankovky vedle €urových.
Gábrišovky se člověku před oči nastrkují všude, nedají se přehlédnout, nedá se jich zbavit, podobně jako reklamy. Chlubí se tiskem na bankovním papíře s vodoznakem a UV vlákny a nevím čím vším ještě.
Před nějakým časem proběhla tiskem zpráva, že byla zadržena skupina, která padělala československé bankovky, mimo jiné i 5000K 1919.
Do toho se jako houby po dešti množí soukromé nebo oficiální novotisky všeho možného, hlavně vzácného, co se dobře zpeněží.
Za dva týdny se bude dražit jeden z mála poctivých chybotisků na československých bankovkách v pravém slova smyslu, 1K 1919 "5. dubna". Ve stavu N. Nevšiml jsem si, že by se v posledních desítkách let v takovém stavu na trhu objevil, až na Aukru před rokem, možná se jedná o ten samý kus.
Když o tom tak přemýšlím, aniž bych chtěl jakkoli spekulovat o pravosti nebo nepravosti exempláře nabízeného u MCH, jak si myslíte by bylo obtížné při současných možnostech "po domácku" vyrobit, vytisknout bankovku 1K 1919, kde ochranné prvky existovaly jen v nejprimitivnější podobě?
Při současných možnostech by bylo naopak velmi obtížné napodobit knihtisk, jeho charakteristický roztěr barvy a fuláž... dříve byly tiskařské lisy a zinkografické sety v každé okresní tiskárně, to už je dnes dávno všecko sešrotováno. Leda si vytisknout plastový štoček na 3D tiskárně nebo si laserem "vysoustružit" tiskovou desku z kovového materiálu. Navrch byste si museli shánět starý papír bez OZP potřebné gramáže, to taky není hned, no udělat opravdu dobrý padělek není žádný med :-).
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.