z Evropy třeba R-U 1 Gulden 1888 s krásným motivem andělíčků(tuším měditisk),
[
](http://img166.imagevenue.com/img.php?image=81644_1zl1888_123_926lo.jpg)
dále jsou pěkné bankovky z 50. a 60.let Kambodža, Laos nebo z 40.let Iran, Afghanistan - většina byla tištěna v Evropě nebo USA a mají nádherné rytiny.
;)
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Taková Ethiopie z počátku 40.let je také excelentní...
Mně se z evropských zemí nejvíc líbí Německo. Hlavně emise NDR z 60-tých let a pak ze SRN emise z let 70 - 80 - tých. Ale velmi povedené jsou i rubly s Kateřinou Velikou (100 r) a Petrem Velikým (500 r), tuším že jsou z let 1910 a 1912.
A z druhého konce, tak jedny z nejméně povedených měla Francie, kde např. těch 10 franků z 1963 /64 /.... / 73 je vyloženě za hranicí karikatury 😃
Můj názor:Bankovky od Švabinského, Muchy a Fojtáška vynechám - ty nesbírám a nějak moc je neznám. Co se týče českých bankovek 1993+, tam mám názor takovýto:Nejvíce se mi líbila emise 1993 od firmy Thomas de la Rue adn Company Limited, druhově z bankovek 5000,-Kč, 2000,-Kč, 1000,-Kč, 100,-Kč a 20,-Kč, úlně nejvíce pak 5000 a 20,-Kč.
Bankovky z 80.let se mi moc líbí, nejvíce bych ocenil zavrhovanou 100,-Kčs s Gottwaldem, kterou jsem sháněl nejdéle ze všech a pak 1000,-Kčs. Co se týče 50,-Kčs bych souhlasil s šenfim, také mi přijde, jako by to u toho Štúra byl límec a ne vousy, kdysi jsem si to i vážně myslel.
Méně se mi líbí emise 60.let, i když se také celkem povedla, z té bych vyzdvihl asi nejvíc 100,- a 10,-Kčs. (P.S. pro šenfiho:co Vám přijde na 100 a 50,-Kčs z 60.let jako fotografie?)
Dále bych chtěl vyzvednout bezdatové bankovky londýnské válečné emise, nejvíce pak 1000,-Kčs s Jiřím z Poděbrad, ta se mi líbí z nich asi nejvíce. Ani ty ostatní ale nevypadaly špatně, třeba 50,-Kčs se Štefánikem.
A nakonec názor na SKK a ostatní evropské měny:SKK se mi velmi líbily, i když jsem si nechal pouze 20,- a 50,-SKK, u nich se mi asi také líbily zmiňovaná 500 a 5000koruna spolu s 200,-SKK.
Z ostatních evropských měn se mi nejvíce líbí švýcarský frank, který má krásné bankovky tořené neobvyklou technikou a ještě k tomu na výšku. Pak by to byly určitě poslední německé marky, které byly podle mě téměř dokonalé.
P.S.NENÁVIDÍM EURO!
Confidentia dimidia pars profectus, proscipientia ea alia!
Neustále aktualizovaný seznam bankovek a mincí, které sháním a nabízím, Vám rád pošlu e-mailem.
Rozhodně německá řada z níž pochází tato bankovka patřila v Evropě k těm nejlepším a proto jsem si sám tuto nejnižší schoval
[
](http://img252.imagevenue.com/img.php?image=05376_5M1980_123_540lo.jpg)
Tuším, že v tomto auditku hledal někdo nejvyšší inflaci, tak tato byla tuším nejvyšší v bývalé Jugoslávii(dnes mi přišla poštou... sice z oběhu, ale stala i s poštovným jen 3 Eura)
[
](http://img159.imagevenue.com/img.php?image=05867_jugo_nejv_123_119lo.jpg)
moc nadsene sa na tie nuly nepozera ten ujko😃
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
S tím nemou souhlasit. Sice je to jen můj soukromý názor, ale v Evropě k nejlepším patřila a patří série švýcarských franků, platná ještě v těchto dnech a z německýchj pak ta úplně poslední, vydávaná od r.1992.
Neustále aktualizovaný seznam bankovek a mincí, které sháním a nabízím, Vám rád pošlu e-mailem.
Mně přišlo 5.ledna 2009 dohromady 5 nejvyšších jug.nominálů a dohromady jsem za ně dal něco málo přes 100,-Kč, takže myslím, že jsem docela vydělal, oproti Vám. Za tu, kterou zde ukazujete jsem dal pouhých 60,-Korun.
Copak si myslíte, že věděl, že bude na bankovce? Tam ho jenom někdo domaloval podle nějakého portrétu a asi by vypadalo divně, kdyby se díval přímo na nuly a v očích měl jásavý pohled.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.