Moderátoři: smith

mike, dobře míněné rady členů tohoto fóra k tvým sběratelským začátkům vedly dvěma směry:
a) zakup katalog, nastuduj co nejvíce literatury a co nejvíce se rozhlížej
b) před tím, než začneš budovat sbírku, si pořádně rozmysli, na co se zaměříš (k tomu je třeba literatura) a pak se nerozptyluj a běž za svým.
Teď k té 100/1961, na kterou se v různých obdobách ptáš. Viz Bajer: existuje v několika variantách (Bajer uvádí 5 variant podle typu) a v několika sériích. Pro člověka třeba jako já, který sbírá varianty dle typu, je směrodatné dělení a) - e), takže problematika B41-B60 jde mimo něj. Pro člověka, který sbírá po sériích, je důležité, aby měl série C,D,B - z nich je série C nejběžnější a nejhůře se shání D. Pak jsou lidé, kteří mohou rozlišovat variantu dle typu a k tomu ještě sérii, takže chtějí mít C,D a z B jak B01-B40, tak B41-B60, protože série B existuje ve dvou variantách. Přitom B41-B60 se v UNC stavu shání docela hodně špatně.

Při vědomí toho, co jsem napsal, zamysli se nad tím, jestli je nutné, aby začátečník s omezenými finančními zdroji měl jako jeden z prvních kousků ve sbírce B41-B60 v docela hrozném stavu. Myslím, že tu pětistovku lze utratit rozuměji.
Trava, promiň - nechci kazit obchod, ale věřím, že to není problém.

jo jo , diky :-)
nejakou literaturu mam uz prectenou , na katalog se pomalu chystam no a potom album .
a hlavne jsem si zkopiroval ruzne vase poznatky a delam si z toho takovej malej denik , takze cim vic vasich poznatku tim vetsi moje knihovna :-) :-)
zatim mi nejblize je rok 1953 az 1989 ,
dekuji za peknou odpoved a hned si ji kopiruji a ukladam ....:-)

Vazim si vasich nazoru,
a asi nejvic me fascinuji 100 r.1961 , myslim si ze na lepsi stav (s.B41-60)v nynejsi dobe mit nebudu , tak jsem rad za vzacnou serii aspon v takovem stavu , bude to takovej muj malej unikatek . Vim ze bych mohl za to koupit treba sadu 1953 , ale tahne me to k te stovce:-)

Přesně tak, jestli si chcete dát dohromady 100 Kčs 1961 tak bez ketalogu od Bajera to nepůjde. Je to am vcelku slušně popsané, včetně číslovačů, měditisku a vodoznaku. Jestli se chcete dozvěět operavdu trochu více o bankovkách, tak neváhejte a kupte toho Bajera. Katalog od Novotného je v tomto směru hodně slabý. Je tam pouze základní obrázek a 3 kategorie cen. A to je hodně málo.

Jinak jak píše Majkl, je vždy lepší koupit bankovku ve stavu UNC, bohužel zrovna 100 Kčs 1961 s. 41-60 není skoro k mámí. Teď je nabízená na Nomkumu ve sravu 1+ myslím, že za 12.000,- Kč. Musím se přizat, že jsem měl taky dlouhá léta ve sbírce tuto variantu ve stavu 1/2, vloni se mi podařila sehnat v UNC, tu 1/2 jsem prodal na aukru za 5.500,- Kč.

PRO TRAVA
jo jo , jak rikate , ten katalog od p.Bajera si urcite koupim !!! , jakmile zaplatim tu stovečku,coz bude v pondeli , tak cca do 14dnu koupim ten katalog !!!!!
a co se tyče te kvality te stovky , urcite radsi bych ji mel v unc , ale to je pro me v tuto chvili skoro mesicni plat,takze pro me bohuzel nerealne:-( , takze budu rad kdyz tuhle serii s timhle cislem budu mit aspon v tomhle stavu, Vim a je mi jasny ze pro vas jako pro profika to neni az tak zajimave,,,
prolezl jsem hodne moc www adres a jsem rad ze jsem narazil na tohle Forum, musim timto podekovat memu bratrovi, i kdyz ho tu nemeli radi,to musim priznat, ale podle toho co jsem tu cetl.. ale podstatny je Pro me vysledny efekt !!! to ze jsem Tu !!!
dekuji vsem :-) a omlouvam se predem vsem kterym me dotazy se budou zdat jednoduche,ale nejak zacit musim :-)

U těchto bankovek je dražš s. F a H, ktré byly jako první 100 Kčs 1961 tištěny tzv. mokrým měditiskem. Cena v unc se pohybuje od 2000,- Kč výše. Vydáni bylo s. H 01-80 , s, F 01-40 a 41-80 v menším množství/ do čísla 707250/ Další série L,M,J,X,S,E byly tištěny suchým měditiskem. Všechny sériové písmena byly vytištěny v s. 01-96, pouze s. E 01-64. Z toho vyplývá, že by z ěchto 6 sérií měla být nevzácnější s. E. Bohužel tomu tak není, nikdo přesně neví proč. Zkusím popsat trží ceny těchto 6 sérií, vše ve stavu UNC. Nedávno jsem je prodával , takže cca s. L 60-80,- Kč, s. M 250-350,- Kč, s. J 220-300,- Kč, s. X 180-250,- Kč, s. S 80-130,- kč a s. E 80-150,- Kč. Ještě se těchto 6 sérií odlišuje čísloačem, s. L,M,J mají číslovač 1a
a s. X,S,E mají číslovač 1c.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.