Moderátoři: Jaromir, smith, ikanek

Zdenda-Kubik

Uživatel

Zaregistrován:
21. 12. 2015

Vytvořeno:
11. 3. 2018, 12:21

Bylo to docela vzrůšo a ten výherce prostě jen držel číslo pořád nahoře, budget bez limitu zřejmě...

Nejsem sberatel. Jsem SYSEL.

mirek994

Uživatel

Zaregistrován:
15. 3. 2010

Vytvořeno:
11. 3. 2018, 12:21

Já dnes bohužel s prázdnou 😉

chybotisky

Uživatel

Zaregistrován:
1. 1. 2009

Vytvořeno:
11. 3. 2018, 15:16

Dovolím si sem přenést příspěvek pana Vobeckého z diskuse k článku o této aukci na Seznamu:

"Celá série přetisků Pošta československá 1919 byl jeden velký podvod. Byly přetisknuty nepotřebné Rakousko-uherské známky a byly prodávány jenom v Praze s 50% přirážkou. Zmíněná známka byla vydána ve Vídni až v roce 1919 a nikdy se na československém území oficiálně nevyskytovala. Nějaký spekulant je dovezl z Vídně a po známosti je nechal přetisknout v Praze v tiskárně cenin. Podvod a lež, na tom je založena celá série nejvzácnějších československých poštovních známek, které by se v poctivé zemi nesměly nikdy dostat do oficiálního katalogu. V roce 1937 nebyly přetisky ani zařazeny do katalogu československých známek. Spekulovat s nálepkami pochybné pověsti se začalo až mnohem později. Nemohu si vzpomenout na to, že by tyto známky byly použity na dopisech a celistvostech. Zdroj: Houška: Nejen modrý mauritius, Panorama Praha, 1990."

Umělou "raritu" tedy legitimizoval pan Lešetický a její tehdy astronomickou cenu se podařilo i oficiálně "potvrdit" přes obchodníka Krause z Vídně. Ale pokud podle pana Houšky už správně tyto přetisky v katalogu z roku 1937 nebyly zařazeny, kdo je znovu nesmyslně oživil a pokračoval v bajce o "nejvzácnějším" československém filatelistickém unikátu?
Smutné, že tvůrci katalogů, sami povětšinou sběratelé, se řídí vidinou zisku.

mirek994

Uživatel

Zaregistrován:
15. 3. 2010

Vytvořeno:
11. 3. 2018, 17:38

S něčím ale nemohu souhlasit : Nemohu si vzpomenout na to, že by tyto známky byly použity na dopisech a celistvostech.
Dopisů s PČ které skutečně prošli poštou je dosti a už i v roce 1937 se o jejich existenci moc dobře vědělo.

Profilový obrázek
smith

Moderátor

Zaregistrován:
6. 2. 2009

Vytvořeno:
11. 3. 2018, 18:11

Zrejme budem za burana, ale kto je pán Vobecký?

http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.

prk

Uživatel

Zaregistrován:
1. 11. 2015

Vytvořeno:
11. 3. 2018, 18:28

Také se omlouvám za nezasvěcený dotaz: Je znám způsob nabytí známky, která se dnes dražila? Respektive nebyla to ta samá známka jejíž krádež byla nahlášena na výstavě v Tokiu?

Zdenda-Kubik

Uživatel

Zaregistrován:
21. 12. 2015

Vytvořeno:
11. 3. 2018, 19:24

prk
Také se omlouvám za nezasvěcený dotaz: Je znám způsob nabytí známky, která se dnes dražila? Respektive nebyla to ta samá známka jejíž krádež byla nahlášena na výstavě v Tokiu?

Ta nemela prevraceny pretisk a tech existuje vic kusu.

chybotisky

Uživatel

Zaregistrován:
1. 1. 2009

Vytvořeno:
11. 3. 2018, 19:25

Zrejme budem za burana, ale kto je pán Vobecký?

Nikdo dulezity, pouze citoval z knihy pana Houska jak jsem to pochopil.

tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

Vytvořeno:
11. 3. 2018, 19:40

Zdenda-Kubik napsal/a:

Bylo to docela vzrůšo a ten výherce prostě jen držel číslo pořád nahoře, budget bez limitu zřejmě...

No, něco takového už z podstaty věci není možné 😉
Mne zaujalo, že výherce chce známku prodat se ziskem do konce roku... zajímalo by mě, kde bere tu jistotu, že známku prodá dráž, když dnes nikdo už zájem přihodit neměl.
Kdyby ji chtěl prodat opět přes aukci, tak by dokonce potřeboval prodejní cenu aspoň o čtvrtinu dražší, aby mu po odečtení provize aukčního domu něco zbylo. A pochybuju že někdo bude riskovat blamáž u taháku aukce a nabídne známku s vyvolávací cenou 10 miliónů.

Zdenda-Kubik

Uživatel

Zaregistrován:
21. 12. 2015

Vytvořeno:
11. 3. 2018, 19:44

No je to podivny, jedine nejaka velka zahranicni aukcni sin kdy by to hodne zpiarovali a prodali to nejakymu velkymu priapdne instituionalnimu investorovi, ktery by treba milion eur za znamku (promile z portfolia) neresil.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.