Moderátoři: Tomako, acme2000, smith

mischel13

Uživatel

Zaregistrován
2. 11. 2008

#331 - 4. 12. 2017, 14:45
me treba serie 01 naprosto nechava chladnym🙂

nejsi jediný...😉

vše okolo Darexu, Tuzexu a jejich poukázek

Fidzi

Uživatel

Zaregistrován
10. 3. 2009

#332 - 4. 12. 2017, 18:55

Včerajšia aukcia Aurea mi pripomínala bitcoinovú burzu. Pokiaľ som sa nadýchol a premyslel si prihodenie, tak cena bola už dvojnásobná.😎

Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

kabesl

Uživatel

Zaregistrován
28. 6. 2014

#333 - 11. 12. 2017, 19:41

Zdravím,
také jsem ze zájmu aukci na Aurei sledoval (jen sledoval:) Dražili se tam i bankovky ČR, bankovní vzory s perf. SPECIMEN. Takové jsem bankovky jsem ještě nikde prodávat neviděl.. Doposud jsem myslel, že jsou tyto jen v ČNB a na trhu ne. Neví někdo zde ze znalejších, jestli se dají někde pořídit i mimo aukce (za rozumnější ceny🙂 a je toho na trhu i více (anuály apod. zajímasti, jako např. u Slovenských bankovek? Díky za odpovědi, nebo typy..
L.K.

Fidzi

Uživatel

Zaregistrován
10. 3. 2009

#334 - 11. 12. 2017, 22:46
Zdravím, také jsem ze zájmu aukci na Aurei sledoval (jen sledoval:) Dražili se tam i bankovky ČR, bankovní vzory s perf. SPECIMEN. Takové jsem bankovky jsem ještě nikde prodávat neviděl.. Doposud jsem myslel, že jsou tyto jen v ČNB a na trhu ne. Neví někdo zde ze znalejších, jestli se dají někde pořídit i mimo aukce (za rozumnější ceny🙂 a je toho na trhu i více (anuály apod. zajímasti, jako např. u Slovenských bankovek? Díky za odpovědi, nebo typy.. L.K.

Pri bankovkách Specimen, kde dierovaná bankovka je cenovo drahšia než neperforovaná treba byť v strehu. No a pri klasických obehových bankovkách by som si dával dvojnásobný pozor. Už sa tu objavili falošné perforačky Specimen. A zobrať bankovku v nominále 100 Kč a urobiť z nej bankovku za 20.000 Kč je veľké lákadlo pre každého.

Pred pár rokmi sa české specimeny objavovali v aukciách len veľmi ojedinele. Ale čím ďalej tým ich registrujem viac a viac. Buď sa dostávajú von priamo zo zásob ČNB alebo z partnerských centrálnych bánk, kde ich ČNB na základe reciprocity zasiela. Myslím si, že zatiaľ ich nie je možné získať "pod rukou". Jednotlivé čísla bankoviek sú pravdepodobne evidované kedy, komu a na aký účel boli odovzdané. Preto pracovníci ČNB nebudú riskovať "prúser". Jedine, že by ste mal fakt veľmi dobrého známeho v ČNB a skúsil sa informovať či by nejaký vzor neobetovali zberateľovi. Pre nich je to len diarami zničená bankovka (kus papiera), akých majú na sklade ešte stovky...

Sent from my ZX Spectrum

kabesl

Uživatel

Zaregistrován
28. 6. 2014

#335 - 12. 12. 2017, 16:27

Zdravím Fidzi,
předem děkuji za odpověď k uvedenému tématu.. Tak to je škoda, známé v ČNB bohužel nemám:). Z toho co píšete, je tedy trh s těmito bankovkami velmi omezený. Jak jsem zmínil výše, zatím jsem v prodeji takové bankovky neviděl, proto mě jejich prodej na Aurei docela zaujal..
Různé série, 01, náhradní Z, o těchto se lze celkem dobře dočíst, dohledat. K bankovním vzorům, toho nic moc psáno není.. Existuje nějaké literatura nebo jak píšete evidence (pro nás smrtelníky veřejně dostupná) nebo nějaký předpis kolik toho ČNB uvolnila/bude třeba uvolňovat? U Slovenských bankovek to bylo dříve obdobné, když byly ještě v platnosti (prakticky se bak. vzory nevyskytovali)? Nebo se k tomu každá banka staví jinak a se zavedením eura to pustili ven, pro sběratele.. Díky za názor.

Fidzi

Uživatel

Zaregistrován
10. 3. 2009

#336 - 12. 12. 2017, 19:59
Zdravím Fidzi, předem děkuji za odpověď k uvedenému tématu.. Tak to je škoda, známé v ČNB bohužel nemám:). Z toho co píšete, je tedy trh s těmito bankovkami velmi omezený. Jak jsem zmínil výše, zatím jsem v prodeji takové bankovky neviděl, proto mě jejich prodej na Aurei docela zaujal.. Různé série, 01, náhradní Z, o těchto se lze celkem dobře dočíst, dohledat. K bankovním vzorům, toho nic moc psáno není.. Existuje nějaké literatura nebo jak píšete evidence (pro nás smrtelníky veřejně dostupná) nebo nějaký předpis kolik toho ČNB uvolnila/bude třeba uvolňovat? U Slovenských bankovek to bylo dříve obdobné, když byly ještě v platnosti (prakticky se bak. vzory nevyskytovali)? Nebo se k tomu každá banka staví jinak a se zavedením eura to pustili ven, pro sběratele.. Díky za názor.

kabesl napsal/a:

Jak jsem zmínil výše, zatím jsem v prodeji takové bankovky neviděl, proto mě jejich prodej na Aurei docela zaujal..

To nie je prvý predaj bankových vzorov na aukcii Aurea. Skúste sa pozrieť na aukcie v minulosti. Tam taktiež vzory určite nájdete.

kabesl napsal/a:

Existuje nějaké literatura nebo jak píšete evidence (pro nás smrtelníky veřejně dostupná) nebo nějaký předpis kolik toho ČNB uvolnila/bude třeba uvolňovat?

Nie. Je to interná záležitosť ČNB. Ale skúste na základe Zákona o slobodnom prístupe k informáciám požiadať ČNB o informáciu o množstve a štruktúre bankových vzorov pre súčasné obeživo. Verím, že to nie je štátne tajomstvo a dostanete odpoveď. Myslím si, že tá by zaujímala aj ostatných členov tohto fóra.

Pri slovenských bankovkách je situácia mierne rozdielna. V tom, že NBS dávala perforované vzory pri rôznych pracovných a životných jubileách svojim zamestnancom (často pri odchode do dôchodku). No a tým pádom sa dostávali do obehu medzi zberateľov.
Viem, že v NBS bola taká idea uvoľniť po zavedení EURa nepotrebné slovenské korunové bankovky pre zberateľov a verejnosť (samozrejme po znehodnotení perforáciou, lebo slovenské bankovky sú neustále zameniteľné za EURa), ale nakoniec k realizácii nedošlo. Kto vie, možno ich nakoniec predsa len pustia.

Sent from my ZX Spectrum

kabesl

Uživatel

Zaregistrován
28. 6. 2014

#337 - 14. 12. 2017, 19:21

Zdravím,
děkuji za informace k tématu.. Na minulé katalogy aukce se podívám, zaujalo mě toto téma:) Zkusím ještě dále zapátrat a nastudovat prameny k bankovním vzorům, než bych případně vznesl dotaz na ČNB. Pokud se mi zadaří a bude-li zájem, informace zde na fórum vložím (případně mi někdo napište tip na vhodnější diskuzi). Další informace též vítám.. Díky.
L.K.

chybotisky

Uživatel

Zaregistrován
1. 1. 2009

#338 - 3. 5. 2018, 11:34

A přece stále jsou. S novou Aureou nové Zaire do tabulečky.

amazon

Uživatel

Zaregistrován
16. 5. 2010

#339 - 3. 5. 2018, 19:07

Nová není, tahle Zairovka se prodala na Aukru v roce 2015 za asi 75 000 kč. - 80 000 kč, přesně si nepamatuji.

chybotisky

Uživatel

Zaregistrován
1. 1. 2009

#340 - 3. 5. 2018, 20:58

Diky, nezachytil jsem tenkrat resp. nepoznamenal.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.