Moderátoři: smith

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován:
28. 10. 2015

Vytvořeno:
28. 5. 2021, 10:41

Ne neprodávám, jen mě to zaujalo, spíš i jako drobná investice, zatím je to za pár kaček a za dva tři roky …? Pokud to "ověřovala Aurea" a existenci potvrdil i pan Moravec, první zprávy zde na Sběrateli.com před cca 8 lety, tak asi padělek by to nebyl...

Znám onu konkrétní minci..
Stav je opravdu mizerný..
To, že se jedná o jedinečný kus, nemusí být pravda, vzhledem k tomu, že se jedná o novější ražby, v potenciálních variantách né scela popsaných, čili v podvědomí sběratelů snadno přehlednutelnou variantu v daného ročníku..
U ročníku 95 existují a jsou popsány obě varianty(vpravo a dole) v docela hojném počtu. Je pravděpodobné v případě originálu ročníku 96 sign. v pravo, že také existují i další kusy, už jen pro pro logiku v samotném procesu výroby a použití raznic..
Např. u známé varianty malé kč, známe celou historii vzniku, i náklad, v podstatě se jednalo o zkušební ražby.Další pozdější ražby a jejich odchylky úpravou raznic jsou spíš varianty...
Na druhou stranu pokud se opravdu jedna o variantu ročníku 96 signaturou vpravo otázkou zůstává náklad..

Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com

wuttke

Uživatel

Zaregistrován:
19. 11. 2010

Vytvořeno:
29. 5. 2021, 11:40

Byl bych strasne rad, kdyby se dana varianta potvrdila, u modernich minci mame variant jako safranu. Na druhou stranu, jak pise barbar, stav mince nedovoluje to na 100% potvrdit, navic na miste signatury dole na jednom z obrazku jsou stiny, ktere muzou znamenat zasah, ale nemusi. V takovych pripadech existence varianty potvrdi jedine nalez dalsi mince, existence jedine unikatni mince neni vyhodou, ale spise prekazkou v uznani varianty.
pral bych si, aby se varianta potvrdila, v roce 1995 bylo takovychto minci pres 100 tis.
Mimochodem, da se tvrdit, ze vroubkovani na hrane u zminovane mince provedeno porad jeste mechanicky, ne elektroerozivne?

kdyby někdo potřeboval ceník oběžných mincí - tabulku pro své úpravy, vyžádejte na : adorosh@seznam.cz

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován:
28. 10. 2015

Vytvořeno:
30. 5. 2021, 21:47

vlad_dracul1989

Uživatel

Zaregistrován:
24. 4. 2017

Vytvořeno:
30. 5. 2021, 23:12

Evidentně lidi furt mají prachy i na pomlácené rarity...

Kdyby to aspoň byl pomlácený dukát :/

"Democracy.... is non-negotiable."

• Liberty Prime
Fidzi

Uživatel

Zaregistrován:
10. 3. 2009

Vytvořeno:
30. 5. 2021, 23:18

Otázne je či sa výslednej cene dá veriť... Možno sa minca "predala", ale majiteľa nezmenila.

Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

MikyM

Uživatel

Zaregistrován:
26. 2. 2020

Vytvořeno:
31. 5. 2021, 09:19

No jak tu psal wuttke … "u moderních mincí máme variant jako šafránu..." takže byl zájem (a bude, uvidíte za pár let, kam se to s takovým srdcervoucím popisem k minci vyšplhá), čekám obdobu jak u 10kč 1993 s malým Kč , já tušil její investiční potenciál a párkrát jsem si přihodil, ale už u 10T jsem to vzdal😉
Doplnil jsem aspoň info do samostatného vlákna k této minci pro příští generace, tak uvidíme za pár let ...

zilvar8

Uživatel

Zaregistrován:
14. 9. 2019

Vytvořeno:
31. 5. 2021, 12:30

Netroufám si hodnotit vzácnost ani pravost této mince. U tohoto prodejce bych ale nekoupil NIC!! Stačí se podívat co tento PŘEKUPNÍK kupuje a následně prodává. A není na to sám, účty má na Aukru dva. Mince u něho projdou chemickou očistou a naprostou většinu vydává za RL a ostatní za VZÁCNÝ STAV. Musím uznat že “očistu mincí“ opravdu ovládá a je až neuvěřitelné jaký je o ně zájem. Vyjadřuji pouze svůj názor!

MikyM

Uživatel

Zaregistrován:
26. 2. 2020

Vytvořeno:
31. 5. 2021, 12:56

Netroufám si hodnotit vzácnost ani pravost této mince. U tohoto prodejce bych ale nekoupil NIC!! Stačí se podívat co tento PŘEKUPNÍK kupuje a následně prodává. A není na to sám, účty má na Aukru dva. Mince u něho projdou chemickou očistou a naprostou většinu vydává za RL a ostatní za VZÁCNÝ STAV. Musím uznat že “očistu mincí“ opravdu ovládá a je až neuvěřitelné jaký je o ně zájem. Vyjadřuji pouze svůj názor!

Nechci zde komentovat prodejce jako takového, neznám ho... ale k této konkrétní minci jen uvádím, že první zmínka zde o ní je ve vlákně "Naše mince" - 10 Kč 1996 RRR" právě od tohoto prodejce už u z 27.9.2012. Svými příspěvky k této minci jsem ono vlákno po letech oživil, aby byla zachován nějaký "životopis" této mince do budoucna ...

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován:
28. 10. 2015

Vytvořeno:
31. 5. 2021, 13:06

Také by mě zajímalo, jak to hergot dělá..🙂
Někdy mi přijde jakoby si mince razil sám, takový množství a často tak vypucovaný chemický, že rozdíl od origo ražaku pozná jen málo kdo. Prodává je roky a celkem pravidelně..
Někde jsem slyšel, že speciální leštící a čistící pasty na zbraně dokážou podobné věci, ale nikdy jsem to nezkoušel.
Svým způsobem je to masová likvidace původního stavu Československych ražeb.. Už jen málo minci zůstalo ve sbírkách s původním nádechem patiny, či ražebnich lesků

Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com

turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2008

Vytvořeno:
31. 5. 2021, 13:13

barbar napsal/a:

Někdy mi přijde jakoby si mince razil sám, takový množství a často tak vypucovaný chemický, že rozdíl od origo ražaku pozná jen málo kdo. ,

Vyblejskat minci aby se leskla jak psí koule není zase tak složité ale je to především prasárna. Ztratí se tím detaily ražby.
Každá mince má nějaký nejvyšší bod reliefu který se časem první ošoupe a na ten je potřeba se soustředit.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.