Moderátoři: Jaromir, smith, ikanek

Profilový obrázek
smith

Moderátor

Zaregistrován:
6. 2. 2009

Vytvořeno:
26. 11. 2012, 07:39

Pavel III: Môj názor na PC1919 som už tu párkrát dával. Považujem to za čisto špekulatívne vydanie v réžií Lešetického a ostatných funkcionárov doby, len pre potreby "obohacovania sa". A preto ceny známok PC1919 sú podľa mňa umelo nafuknuté. Stačí ak sa zberateľ pozrie do katalógov koľko sa venuje priestoru PC1919 a Hradčanmi. Myslím si, že Hradčany by zaslúžili oveľa väčší priestor, predsa to bola prvá emisia samostatnej republiky.
Pri pretlačiach uhorských známok postupníckymi štátmi je to trošku iné (aspoň si to myslím). Tam väčšina pretlače bola z núdze kým nevydali vlastné známky, príp. ide o lokálne označenie identity a príslušnosti k novovzniknutému štátnemu útvaru.

http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

Vytvořeno:
26. 11. 2012, 16:32

smith: Nevím sice jak moc konkrétně se Lešetický osobně obohatil, ale v zásadě souhlas. Mnohem lepší je Šrobárovo vydání, to je úřední (když teda pominu že nevím jak to je s těma dvěma náklady, co tam jsou) a přitom se skromně krčí vzadu v katalogu a při výrazně nižších cenách. Skalické, prý poloúřední, tuplem (ale tam jsou pekelně drahé dopisy, pokud se vůbec nějaký vyskytne, viděl jsem jen na obrázku ... a ten poslední, co měl teď Černík, se mi zdál, ovšem jen pocitově, že není tak úplně košér).
V těch okupacích je taky řada takových spekulativních či soukromých vydání, ale jejich cena je často o dva řády níže. Většinou deseti-stokoruny. V některých případech bylo vydání účelové: Banát, Bacska, to vydali aby měli na plat pošťáků, bylo to v krátkém období mezi srbskou a rumunskou okupací Témešváru - v podstatě byli 14 dní samostatní, nebo teda spíš bezprizorní, tak se asi museli postarat se sami o sebe. V Lajtabánságu, tam zase některá vydání měla za úkol pomoci financovat válečné akce. Tři roky po válce a v Uhrách se pořád válčilo jak v Rusku.

Maxmilian

Uživatel

Zaregistrován:
7. 6. 2011

Vytvořeno:
26. 11. 2012, 17:02

to:mirek994 ,mas muj respekt,ja bych si na postu 1919 netroufl,ze to bylo spekulativni vydani je nasnade,Leseticky zpenezil vsechno i makulaturu se svym
razitkem"se svolenim Leseticky"ale snad je to i dobre,alespon jsou ty nase
Hradcany barvitejsi....😁

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

Vytvořeno:
26. 11. 2012, 17:32

Makulatura a VZOREC, to je i na mne už moc. A to sbírám všelijaké blbostě!!😉

mirek994

Uživatel

Zaregistrován:
15. 3. 2010

Vytvořeno:
28. 11. 2012, 13:42

to:mirek994 ,mas muj respekt,ja bych si na postu 1919 netroufl,ze to bylo spekulativni vydani je nasnade,Leseticky zpenezil vsechno i makulaturu se svym razitkem"se svolenim Leseticky"ale snad je to i dobre,alespon jsou ty nase Hradcany barvitejsi....😁

To byla taky poslední věc kterou jsem z této emise kupoval.Má ve sbírce svoje místo kam mě i chyběla.Teď bubou už jen Hradčany a OR nic více😉

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

Vytvořeno:
28. 11. 2012, 16:48

To byla taky poslední věc kterou jsem z této emise kupoval.Má ve sbírce svoje místo kam mě i chyběla.Teď bubou už jen Hradčany a OR nic více😉

A co Turul 1 a 70 f, 10 k Parlament, doplatní černá čísla podle průsvitek a 4 a 10 K žilkované? 😈

mirek994

Uživatel

Zaregistrován:
15. 3. 2010

Vytvořeno:
28. 11. 2012, 18:37

Asi urazím ale Turul 1f a 70f mám podle typů všechny a černá čísla jednu serii taky🙂 Žilkované nechci😈 ani vydět😈

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

Vytvořeno:
28. 11. 2012, 22:10

Asi urazím ale Turul 1f a 70f mám podle typů všechny a černá čísla jednu serii taky🙂 Žilkované nechci😈 ani vydět😈

To v tom musíš mít dost peněz!! 😕

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

Vytvořeno:
28. 11. 2012, 22:33

Jinak, já nemám podle typů ani Parlamenty - Lajtabánság III. emise. Furt mi od každého 2 známky chybí. A to to přitom není ani nijak závratně drahé, spíš překvapivě levné (především při porovnání s PČ 1919), ale zkrátka se nevyskytují. 😐 Leč nezoufám!! 5 let jsem s tím nepohnul a jakmile jsem to dal na výstavu (v Řečkovicích), hned jsem získal další 3 známky! 😋 Ale ty 2 od každého typu (s průpichem další dvě, tam si myslím, že je jen jeden typ), tedy celkem 6 známek, mi zkrátka pořád chybí.

mirek994

Uživatel

Zaregistrován:
15. 3. 2010

Vytvořeno:
29. 11. 2012, 11:59

To v tom musíš mít dost peněz!! 😕

Pavle abych pravdu řekl,mám 😉je to lepší spoření a hlavně vím že mě nikdo ty peníze neukradne😃Jinak hodně známek jsem podědil po otci který je ještě kupoval před rokem 89 různě po světě,a taky dobře spolupracoval s panem Grossem z ČL.😃

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.