Dobrý den,
rád bych se zeptal zda máte někdo zkušenost s oceňováním známek a celistvostí např. v aukčních domech nebo u lidí a společností, které jsem si našel na internetu.
Příklad:
http://sbiram.cz/oceneni/index.html
Nejsem si zcela jist objektivitou. Tím mám na mysli, aby jsem někomu nenaletěl na špek.
Sbírku kvanta známek a celistvostí jsem podědil a jsou tam kousky od roku 1850 - 1980 ku příkladu. Už delší dobu se snažím tou hromadou prohrabat a určit zda má něco větší cenu nebo ne.
Telefonicky jsem se tedy obrátil i na pána ze stránek, které uvádím nahoře. Ten mi sdělil, že není žádný problém známky a celistvosti zdarma prohlédnout a dát zpětnou vazbu. Bohužel z dřívějších dob, kdy jsem se ještě tolik nezabýval sběratelstvím ( primárně hist.zbraně) jsem krutě naletěl a doplatil na svou neznalost. Od té doby jsem značně podezřívavý. Proto píši tento dotaz, zda se tomu dá věřit a člověk by mi byl opravdu schopen seriozně poradit a říci mi. Toto ano, toto ne.
Děkuji mnohokrát

vloz sem fotky, nieco na ukazku , aj nieco o com si myslis ze by mohlo byt cenne a uvidis co ti poradia tu😉
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Ocenenie by som nechal na samotný aukčný dom (veľký), nevidím dôvod na pred-ocenenie.
Ono čo sa týka známok, ktoré sa na trhu vyskytujú často je ocenenie veľmi jednoduché, cenu degraduje alebo zvyšuje už len kvalita kusu, niektoré známky sa na trhu vyskytujú tak často a v rôznych kvalitách, že cena sa dá dopredu určiť takmer presne. (Odchýlka 10-20%) Aukčný dom odhaduje tieto kusy väčšinou bez problémov a aj tak nakoniec cenu určia kupci.
Čo sa týka známok, ktoré sa vyskytujú zriedkavo, je ocenenie len "vycucané z prstu".
Stačí ak sa nájdu dvaja zberatelia s hlbokým vačkom a známka s odhadom 400 USD vyletí na 6000 USD. A kľukne mohla byť týždeň predtým zakúpená za 400 USD.
Ako príklad uvediem list bývalého piráta Henryho Morgana dražený u Spink-a, odhad bol 1200-1500 GBP, všetky odhady rôznych expertov nepresiahli 5000 GBP, predal sa za 14.000 GBP.
Veľké aukčné domy si navyše môžu dovoliť dať nižší estimate, pretože to priláka viac ľudí. A zas vysoký estimate ich môže odradiť a svoju položku nepredáte.

Materiál před rokem 1900 si (snad jen zapůjčil) můj starší bratr. Že ho prý zkusí prostudovat po večerech sám (spíše doplním k tomuto příspěvku zpětně)
Je to takový slet toho co mi spíš padlo do oka. Snažil jsem se to i nějak koncipovat. Bohužel ne vždy to šlo.
Díky za názory!
Obrázky:

Majkle! Asi to tu bude opět klišé, za které se na nás mnoho těch, co mají sbírku po předcích zlobí, ale nemohu jinak. Mám opravdu několik zásobníků přesně s takovýma známkama jako ty a všechny jsem dostala od filatelistů ať už v klubu nebo při jiných příležitostech a to zadarmo. Když to chtěl táta aspoň něčím malým uhradit, tak mu bylo vždy řečeno, že je to neprodejné a bez ceny a že děcka o to nemají zájem. Co se týče toho prvního patra, tak nejzajímavější by tam byl aršík Kde domov můj, který je, ale pryč. Když ale vidím, jakým způsobem byl přilepený, tak je jasné, že bylo po něm. Ty celistvosti nějakou hodnotu mají, ale obávám se, že mezi nima žádný majstrštyk není. Pokud se někdo podívá na ty Hradčany (Smith), tak tam možná něco bude. I když ten stav (střih) některých je už mimo zájem. Myslím, že kdyby jsi to odnesl ohodnotit do nějakého aukčního domu, tak by platil výrok z Bible: "Uzřev Hospodin mzdu služebníka svého, odvrátil se a hořce zaplakal".😉
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.