Moderátoři: smith

OtravnyKomar

Uživatel

Zaregistrován:
11. 2. 2016

Vytvořeno:
9. 5. 2021, 08:47

Na pobavení doporučuji články o tom, jak je sbírání mincí doopravdy jen záliba a mizerná investice, a jak moc jsou blbí lidi co kupují zlato a stříbro obecně oproti Alfa samcům nakupujících akcie technologických gigantů... Bohužel většina je v angličtině🙂

:twisted:

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Najít dokonalý květ na rozkvetlé třešní není jednoduchý úkol, kdyby člověk strávil celý život hledáním dokonalého květu, nebyl by jeho život promarněn.
akolita@seznam.cz

poradnydest

Uživatel

Zaregistrován:
23. 12. 2015

Vytvořeno:
9. 5. 2021, 10:50

Je pravdou , že jak numismatika , tak umění-/spíše ale moderní umění/ a jistě i ostatní se během posledních zhruba dvaceti let postupně přesunuly a přesouvají do investičního prostoru. Nicméně většina takto „vysoce ceněných věcí „ má tuto vysokou cenu z celkem iracionálního důvodu a to je důvěra společnosti v to , že systém bude neustále růst…To se nikdy v historii nestalo a stát pravděpodobně nemůže . Myslím , že část sběratelských věcí , zvláště mincí překročila svoje možnosti nehledě na to , že jejich cena bude ještě nějaký čas , možná i desetiletí stoupat .Podle mne nejsou nositeli udržitelné hodnoty , tedy té hodnoty , která za ně byla zaplacena .Při jejich koupi dáváme totiž tak trochu slib sobě samým …teď to koupím za sto tisíc a za deset let prodám za dvojnásobek. Je to podobné jako s koupí Bitcoinu , přičemž tento má dle mého daleko větší šanci na úspěch . Je mladý , relativně v začátcích , progresivnější , užitečnější , více lidí ho vnímá a rozumí mu atd….Sám za sebe jsem zakonzervoval svoji numismatickou sbírku a občas dokoupím spíše drobnosti , které mě osloví .Jaksi nevidím důvod – z pohledu sběratele , za kterého se považuji a který vnímá hlavně krásu a historické souvislosti koupit si třeba zlatou , českou minci vyraženou byť v malém počtu před pár lety víceméně z důvodů zisku komerční společnosti.Za stejný peníz si raději koupím v německé aukční síni nádhernou gotickou madonu , věc o které vím , že byla pravděpodobně staletí vystavena v některém kostele , že celé generace k ní přicházely se svými problémy , touhami a přáními , prosily a děkovaly , prostě věc , která má obrovskou uměleckou , historickou a lidskou hodnotu .Věc , na kterou se mohu každý den dívat , která se stala součástí i mého života a vytváří mi prostor , ve které se cítím dobře. Pro mne sběratelství není jenom mít víc a víc a za víc … .U mě je to hlavně o tom užít si to :- )

opal

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2016

Vytvořeno:
9. 5. 2021, 10:52

Na pobavení doporučuji články o tom, jak je sbírání mincí doopravdy jen záliba a mizerná investice, a jak moc jsou blbí lidi co kupují zlato a stříbro obecně oproti Alfa samcům nakupujících akcie technologických gigantů...
Na ty mince a zlato je potřeba si nějakým způsobem vydělat. Já jsem neslyšel o člověku, který do Prahy přiletěl se 30 dolary v kapse, nakoupil mince a tou investicí tak zbohatl, že utratil za večeři v Londýně statisíce.

vlad_dracul1989

Uživatel

Zaregistrován:
24. 4. 2017

Vytvořeno:
9. 5. 2021, 11:05

Staré mince jsou přece jen stabilnější investicí než nějaké kryptoblbiny. Ty jsou spíše moderním ekvivalentem tulipománie. Proč je stabilita růstu ve své podstatě něco špatného?

Ano, třeba se ti s 30 dolary u kryptoměn zadaří. Třeba ti to umožní být superrychle milionář. Ale to můžu říct i u hraní rulety, kdy veškerý majetek vsadíš na jedno číslo. Nebo opakovaně na barvy. Taky na konci dne můžeš kupovat nové fáro a vilku.
Anebo taky ne, a běžíš domů nahatý😃

Teď trochu vážněji, u investic se dnes příliš hledí na rychlé výnosy, tak jako u minulých dvacátých let, když si v Americe plebs půjčoval aby měl na raketově rostoucí akcie. Nepřipomíná to trochu co se děje dnes? Příslib nezastavitelného růstu, a i popeláři už radí investovat do kryptoměn...(toho jsem byl svědkem).

"Democracy.... is non-negotiable."

• Liberty Prime
opal

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2016

Vytvořeno:
9. 5. 2021, 11:17

Nepřipomíná to trochu co se děje dnes? Jasně že připomíná. Zbohatnut se lidé pokouší spekulací a ne prací a tvorbou hodnot. To porušuje zákon zachování hmoty. Tehdy přišel Áda a dnes?

opal

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2016

Vytvořeno:
9. 5. 2021, 11:37

Jaksi nevidím důvod – z pohledu sběratele , za kterého se považuji a který vnímá hlavně krásu a historické souvislosti koupit si třeba zlatou , českou minci vyraženou byť v malém počtu před pár lety víceméně z důvodů zisku komerční společnosti.
Souhlas.
Ale je dobré, že to někteří lidé kupují a nekupují tak sběratelské věci.

maros

Uživatel

Zaregistrován:
17. 1. 2014

Vytvořeno:
9. 5. 2021, 11:39

Je pravdou , že jak numismatika , tak umění-/spíše ale moderní umění/ a jistě i ostatní se během posledních zhruba dvaceti let postupně přesunuly a přesouvají do investičního prostoru. Nicméně většina takto „vysoce ceněných věcí „ má tuto vysokou cenu z celkem iracionálního důvodu a to je důvěra společnosti v to , že systém bude neustále růst…To se nikdy v historii nestalo a stát pravděpodobně nemůže . Myslím , že část sběratelských věcí , zvláště mincí překročila svoje možnosti nehledě na to , že jejich cena bude ještě nějaký čas , možná i desetiletí stoupat .Podle mne nejsou nositeli udržitelné hodnoty , tedy té hodnoty , která za ně byla zaplacena .Při jejich koupi dáváme totiž tak trochu slib sobě samým …teď to koupím za sto tisíc a za deset let prodám za dvojnásobek. Je to podobné jako s koupí Bitcoinu , přičemž tento má dle mého daleko větší šanci na úspěch . Je mladý , relativně v začátcích , progresivnější , užitečnější , více lidí ho vnímá a rozumí mu atd….Sám za sebe jsem zakonzervoval svoji numismatickou sbírku a občas dokoupím spíše drobnosti , které mě osloví .Jaksi nevidím důvod – z pohledu sběratele , za kterého se považuji a který vnímá hlavně krásu a historické souvislosti koupit si třeba zlatou , českou minci vyraženou byť v malém počtu před pár lety víceméně z důvodů zisku komerční společnosti.Za stejný peníz si raději koupím v německé aukční síni nádhernou gotickou madonu , věc o které vím , že byla pravděpodobně staletí vystavena v některém kostele , že celé generace k ní přicházely se svými problémy , touhami a přáními , prosily a děkovaly , prostě věc , která má obrovskou uměleckou , historickou a lidskou hodnotu .Věc , na kterou se mohu každý den dívat , která se stala součástí i mého života a vytváří mi prostor , ve které se cítím dobře. Pro mne sběratelství není jenom mít víc a víc a za víc … .U mě je to hlavně o tom užít si to :- )

Jj, plný súhlas😉

vlad_dracul1989

Uživatel

Zaregistrován:
24. 4. 2017

Vytvořeno:
9. 5. 2021, 11:55

Jaksi nevidím důvod – z pohledu sběratele , za kterého se považuji a který vnímá hlavně krásu a historické souvislosti koupit si třeba zlatou , českou minci vyraženou byť v malém počtu před pár lety víceméně z důvodů zisku komerční společnosti. Souhlas. Ale je dobré, že to někteří lidé kupují a nekupují tak sběratelské věci.

Šel bych ještě dál a řekl, raději i tu pamětní stříbrnou dvoustovku od ČNB, než skvosty z aliexpressu od Národní pokladnice a podobných šmejdů🙄

A laskavě mi na ně neplivejte, ty mi nastartovaly celý zájem o mince, takže mám k nim emocionální vztah 😃 😎 ale že některé jsou pěkně hnusné je taky fakt 😁

"Democracy.... is non-negotiable."

• Liberty Prime
___

Uživatel

Zaregistrován:
24. 3. 2010

Vytvořeno:
9. 5. 2021, 12:06

Sorry za off topic, ale vidím, že tu je a zrovna som na neho myslel...
Maroš, akurát sedím na pni v lese v Prašniku a čakám, až decká prestane baviť vyťahovať zo zeme ulitniky. 😃

maros

Uživatel

Zaregistrován:
17. 1. 2014

Vytvořeno:
9. 5. 2021, 12:23

asi už trocha neskoro, ale niekam do tých končín sa teraz práve chystám 😃

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.