Moderátoři: smith
:twisted:
Obrázky:
Najít dokonalý květ na rozkvetlé třešní není jednoduchý úkol, kdyby člověk strávil celý život hledáním dokonalého květu, nebyl by jeho život promarněn.
akolita@seznam.cz
Je pravdou , že jak numismatika , tak umění-/spíše ale moderní umění/ a jistě i ostatní se během posledních zhruba dvaceti let postupně přesunuly a přesouvají do investičního prostoru. Nicméně většina takto „vysoce ceněných věcí „ má tuto vysokou cenu z celkem iracionálního důvodu a to je důvěra společnosti v to , že systém bude neustále růst…To se nikdy v historii nestalo a stát pravděpodobně nemůže . Myslím , že část sběratelských věcí , zvláště mincí překročila svoje možnosti nehledě na to , že jejich cena bude ještě nějaký čas , možná i desetiletí stoupat .Podle mne nejsou nositeli udržitelné hodnoty , tedy té hodnoty , která za ně byla zaplacena .Při jejich koupi dáváme totiž tak trochu slib sobě samým …teď to koupím za sto tisíc a za deset let prodám za dvojnásobek. Je to podobné jako s koupí Bitcoinu , přičemž tento má dle mého daleko větší šanci na úspěch . Je mladý , relativně v začátcích , progresivnější , užitečnější , více lidí ho vnímá a rozumí mu atd….Sám za sebe jsem zakonzervoval svoji numismatickou sbírku a občas dokoupím spíše drobnosti , které mě osloví .Jaksi nevidím důvod – z pohledu sběratele , za kterého se považuji a který vnímá hlavně krásu a historické souvislosti koupit si třeba zlatou , českou minci vyraženou byť v malém počtu před pár lety víceméně z důvodů zisku komerční společnosti.Za stejný peníz si raději koupím v německé aukční síni nádhernou gotickou madonu , věc o které vím , že byla pravděpodobně staletí vystavena v některém kostele , že celé generace k ní přicházely se svými problémy , touhami a přáními , prosily a děkovaly , prostě věc , která má obrovskou uměleckou , historickou a lidskou hodnotu .Věc , na kterou se mohu každý den dívat , která se stala součástí i mého života a vytváří mi prostor , ve které se cítím dobře. Pro mne sběratelství není jenom mít víc a víc a za víc … .U mě je to hlavně o tom užít si to :- )
Na pobavení doporučuji články o tom, jak je sbírání mincí doopravdy jen záliba a mizerná investice, a jak moc jsou blbí lidi co kupují zlato a stříbro obecně oproti Alfa samcům nakupujících akcie technologických gigantů...
Na ty mince a zlato je potřeba si nějakým způsobem vydělat. Já jsem neslyšel o člověku, který do Prahy přiletěl se 30 dolary v kapse, nakoupil mince a tou investicí tak zbohatl, že utratil za večeři v Londýně statisíce.
Staré mince jsou přece jen stabilnější investicí než nějaké kryptoblbiny. Ty jsou spíše moderním ekvivalentem tulipománie. Proč je stabilita růstu ve své podstatě něco špatného?
Ano, třeba se ti s 30 dolary u kryptoměn zadaří. Třeba ti to umožní být superrychle milionář. Ale to můžu říct i u hraní rulety, kdy veškerý majetek vsadíš na jedno číslo. Nebo opakovaně na barvy. Taky na konci dne můžeš kupovat nové fáro a vilku.
Anebo taky ne, a běžíš domů nahatý😃
Teď trochu vážněji, u investic se dnes příliš hledí na rychlé výnosy, tak jako u minulých dvacátých let, když si v Americe plebs půjčoval aby měl na raketově rostoucí akcie. Nepřipomíná to trochu co se děje dnes? Příslib nezastavitelného růstu, a i popeláři už radí investovat do kryptoměn...(toho jsem byl svědkem).
"Democracy.... is non-negotiable."
- Liberty Prime
Jaksi nevidím důvod – z pohledu sběratele , za kterého se považuji a který vnímá hlavně krásu a historické souvislosti koupit si třeba zlatou , českou minci vyraženou byť v malém počtu před pár lety víceméně z důvodů zisku komerční společnosti.
Souhlas.
Ale je dobré, že to někteří lidé kupují a nekupují tak sběratelské věci.
Jj, plný súhlas😉
Šel bych ještě dál a řekl, raději i tu pamětní stříbrnou dvoustovku od ČNB, než skvosty z aliexpressu od Národní pokladnice a podobných šmejdů🙄
A laskavě mi na ně neplivejte, ty mi nastartovaly celý zájem o mince, takže mám k nim emocionální vztah 😃 😎 ale že některé jsou pěkně hnusné je taky fakt 😁
"Democracy.... is non-negotiable."
- Liberty Prime
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.