Moderátoři: smith

MikyM

Uživatel

Zaregistrován:
26. 2. 2020

Vytvořeno:
26. 3. 2021, 12:26

Má to podle mě Barbare dvě strany - ostatně jako každá mince - došlo k oživení sběratelství jako takového zejména filatelie a numizmatiky, větší prostor v médiích, kvalitní aukce a katalogy na TOP úrovni atd. atd., ale zase vystřelily ceny kamsi nahoru ... Kdo dnes chce kvalitu, vzácnost, tvořit sbírku, která bude zajímavá (nejen pro něho samotného ale i pro ostatní a někdy i pro případného kupce - vše je jednou prodejné, rubáš nemá kapse) musí si připlatit ...
A k aukci MaCH - je tam zase celá řada mých oblíbených (pro investici) svatováclavských dukátů (1923-1936), tak uvidíme, jaké jsou dnes reálné ceny na trhu. Jestli ty dnešní na Aukru jsou přestřelené nebo naopak je tam ještě kam jít ...
A zajímá mě tam ten 25 hal 1932 - vypadá to na první pohled na originál a ten mi ve sbírce pořád chybí ... kdyby byl s rodokmenem ...

MikyM

Uživatel

Zaregistrován:
26. 2. 2020

Vytvořeno:
26. 3. 2021, 12:29

TAK NA AUKRU TO UŹ SKONČILO ...https://aukro.cz/sada-svatovaclavskych-dukatu-1923-1936-unc-6985896438, dosažená cena je o chloupek méně, než, kdyby si to kupoval po jednom...(viz můj přehled ze zečátku měsíce zde).

numismat

Moderátor

Zaregistrován:
25. 7. 2006

Vytvořeno:
26. 3. 2021, 12:31

no nevím, spíš bych řekl, že přesně naopak. tedy za sebe jsem rád, že se něco zase dostane do oběhu..

Ono se to do obehu dostane drive ci pozdeji i z toho muzea, jen z toho bude profitovat nekdo jiny.
Za druhe sberatel bude zrejme o veci pecovat lepe nez muzeum.
Pokud muzeum neco chce, at si to koupi ve verejne aukci.

numismat@seznam.cz

Forpus

Uživatel

Zaregistrován:
21. 2. 2014

Vytvořeno:
26. 3. 2021, 13:01

napsal/a:
Za druhe sberatel bude zrejme o veci pecovat lepe nez muzeum.
Pokud muzeum neco chce, at si to koupi ve verejne aukci.

Jsou různé sběratelé a různá muzea...já mám třeba muzeum jako instituci rád...tady na sběrateli mi to připadá, že je to veřejný nepřítel číslo jedna.

Forpus

Uživatel

Zaregistrován:
21. 2. 2014

Vytvořeno:
26. 3. 2021, 13:04

napsal/a:
Za mne pánové je dobře, že se sběratelství, myslím ve všeobecné rovině významně promísilo s investicemi.. Já to v podstatě již nerozlišuji...

A v čem si myslíte, že je to dobře? Mně to třeba příjde jako vyloženě schizofrenní postoj🙂

PetrPal

Uživatel

Zaregistrován:
9. 9. 2015

Vytvořeno:
26. 3. 2021, 13:38

Já vzhledem k věku investičně sbírám, ale když mi nějaká mince schází, nebo se mi moc líbí, nebo ji prostě chci, tak ji "přeplatím".... A to není moc investiční chování :-)

Také jsem se takto kdysi choval. Ale pak jsem shlédnul v televizi Mistry aukcí a od té doby si dávám pevný limit, přes který nikdy nejdu.

Sice vyhraju jenom málokdy, ale pak jsem mnohem více spokojený, že jsem nepřeplatil.

opal

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2016

Vytvořeno:
26. 3. 2021, 13:49

Limit je potřeba. Ale ta "pevnost" závisí na okolnostech. Dopředu se nedá odhadnout kolik bude zájemců o danou položku a jak moc ji budou chtít.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno:
26. 3. 2021, 13:50

Také jsem se takto kdysi choval. Ale pak jsem shlédnul v televizi Mistry aukcí a od té doby si dávám pevný limit, přes který nikdy nejdu. Sice vyhraju jenom málokdy, ale pak jsem mnohem více spokojený, že jsem nepřeplatil.

I toto je velmi relativní. Předně v některých případech nelze určit nominálně cenu, protože se budeme pohybovat v ceně záliby a tedy nelze zjistit, která cena je přeplacená a která ještě nikoli. A také si musíme uvědomit skutečnost, že pokud dražíme minci s delší dobou pravděpodobného návratu dalšího kusu, pak mohu v dnešní době s klidným srdcem přeplatit, protože z pohledu delšího časového rámce to bude vždy výhodné.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

ferovyobchodnik

Uživatel

Zaregistrován:
25. 11. 2016

Vytvořeno:
26. 3. 2021, 14:09

Také jsem se takto kdysi choval. Ale pak jsem shlédnul v televizi Mistry aukcí a od té doby si dávám pevný limit, přes který nikdy nejdu. Sice vyhraju jenom málokdy, ale pak jsem mnohem více spokojený, že jsem nepřeplatil.

přeplatit se dá i na limit😃

ferovyobchodnik@seznam.cz

opal

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2016

Vytvořeno:
26. 3. 2021, 14:09

Já sbírám věci které se kopou. Antiku a opály. Tam je další výskyt náhodný. U té antiky doufám, že se nevykope poklad složený z drobáků.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.