Moderátoři: smith

numismat

Moderátor

Zaregistrován:
25. 7. 2006

Vytvořeno:
11. 1. 2021, 23:39

bertik: proc by nekdo delal odlitek? Presne takto vypadaji medene mince, ktere se davaly polykat husam, aby lepe travily. Mince mohla prodelat dlouhodobejsi kyselinovou koupel, jak pise barbar. Prodejce v tom muze byt nevinne.

numismat@seznam.cz

bertik-b1

Uživatel

Zaregistrován:
20. 12. 2012

Vytvořeno:
11. 1. 2021, 23:52

Neříkám,že je prodejce vinen. Osobně s ním mám dobré zkušenosti. Nevěřím tomu menšímu střížku,ani tomu,že by vlivem nějaké chemie mohlo dojít k takovému ztenčení a zmenšení,aniž by ten relief zmizel.
Je někdo schopen říci jaká chemie by mohla být použita?

bertik-b1

Uživatel

Zaregistrován:
20. 12. 2012

Vytvořeno:
12. 1. 2021, 00:00

Zapomněl jsem upřesnit k čemu to směřuji. Tedy k 1 kor 1943.
Jinak k původnímu příspěvku. Hliníkové ražby z padesátých let jsou velmi nekvalitní. V podstatě to je běžná tehdy kvalita. Mám jich několik. Stojí to za ukázku? Je to těžký úpadek,něco jako husitské flůtky.

Profilový obrázek
Lopez1506

Uživatel

Zaregistrován:
26. 8. 2012

Vytvořeno:
12. 1. 2021, 00:00

Souhlas s bertíkem...jasný odlitek.
Nezapomínejte také že v originále jde o zinek..

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován:
28. 10. 2015

Vytvořeno:
12. 1. 2021, 00:30

Chlapci nehadejte se ať je to Petr, nebo Pavel, reagoval jsem jelikož prodejce znám, pán je z jihu Čech. Jméno samozřejmě nebudu zveřejňovat. Pár kousků jsem kdysi od něj také koupil,i prodal, specializuje se na Československo a Česko, na aukru prodává snad věky a kolikrát i zajímavé a opravdu krásné kousky.. Dříve jsem si s ním i dopisoval,chtěl jsem znát jak to dělá a opravdu potvrdil má na to svůj tajnej recept.. Kolikrát jde na jeho mincich znát silná pórovitost a i lesk, zřejmě používá nějaký agresivní prostředek, který zvýrazní reliéfy minci a odstraní i drobné vlaskové škrábance i jemné úhozy,bohužel u některých zašlych mincí vylezou drobné póry, které se jeví jako odlitek jako v případě téhle mince, zřejmě vyzkoušel delší lázeň a šoupl to s omáčkou k prodeji. Pokud by se jednalo o odlitek tak by nebylo znát vroupkovaní hrany, jinak tenký strižek je shodný s úbytkem plochy i reliéfu, původní mince má mírný přesah ohraněni a tím se jeví silněji, pokud by jste odstranili toto ohraněni, včetně onoho částečného úbytku v plochách a reliéfu, získáte tenký strižek se zbytky reliéfu viz stav mince.. Za mne všechny okolností vroubky, pórovitost, a prodejce chemik.Na minci byla použita agresivní chemie...

Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com

numismat

Moderátor

Zaregistrován:
25. 7. 2006

Vytvořeno:
12. 1. 2021, 00:41

Souhlas s bertíkem...jasný odlitek. Nezapomínejte také že v originále jde o zinek..

Nejsem chemik, ale cituji:
"V silných minerálních kyselinách se zinek velmi ochotně rozpouští za vývoje plynného vodíku."
Stejne jako barbar se domnivam, ze jde o originalni minci, castecne rozpustenou v kyseline.
Mozna by to stalo za pokus...

numismat@seznam.cz

bertik-b1

Uživatel

Zaregistrován:
20. 12. 2012

Vytvořeno:
12. 1. 2021, 00:50

Pokud sedí váha přesně, tak k žádnému úbytku materiálu nemohlo dojít. Podle mně žádná chemie,pouze tehdy normální dobový šunt. Nevěřím,žeby prodejce použil nějakou chemii.

bertik-b1

Uživatel

Zaregistrován:
20. 12. 2012

Vytvořeno:
12. 1. 2021, 00:54

Ještě jsem neviděl příspěvek numismata, když jsem uveřejnil svůj. Každopádně jsem pro pokus. Kdo se toho ujme? Chtělo by to někoho, kdo dosud mlčí.

Profilový obrázek
Lopez1506

Uživatel

Zaregistrován:
26. 8. 2012

Vytvořeno:
12. 1. 2021, 02:23

Nejsem chemik, ale cituji: "V silných minerálních kyselinách se zinek velmi ochotně rozpouští za vývoje plynného vodíku." Stejne jako barbar se domnivam, ze jde o originalni minci, castecne rozpustenou v kyseline. Mozna by to stalo za pokus...

Hm,..pak tedy nechápu proč se tedy rozpustil pravidelně celý hrubý vyvýšený okraj mince,zatímco jemnější detaily v mincovním obraze zůstali víceméně zachovány...porovnejte vzdálenost minc.obrazu od okraje obou mincí.
Nebo třeba kde se vzal onen patrný nálitek na konci lipové větvičky napravo?
Atd.

Profilový obrázek
Lopez1506

Uživatel

Zaregistrován:
26. 8. 2012

Vytvořeno:
12. 1. 2021, 02:24

viz foto

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.