Moderátoři: smith

tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

Vytvořeno:
31. 3. 2016, 11:32

Pozor, tim nerikam, ze jinde clovek na tooled mince nebo padelky nenarazi, i mistr tesar se utne, jen si myslim, ze tech doryvanych a krajne podezrelych minci od Lanze, tedy aspon to, co nabizi pres net na aukcich, bylo az prilis na to, aby to u tak zkuseneho prodejce mohla byt nahoda.
A samozrejme to ted rikam jen ze sveho uzkeho pohledu sberatele antiky, je mozne ze u jineho obdobi ta nabidka bude 100% v poradku.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno:
31. 3. 2016, 12:54

Skolne chapu, me skolne bylo prozatim v katalozich od Novotneho ktere jak uz si dnes myslim nejsou moc smerodatne ale zase to nebylo skolne vysoke,.) zatim jsem se delsi dobu jen prokousaval tim co chci a nechci zbirat, co se mi libi a jak bych si to predstavoval, nacetl jsem co mi cas dovolil a prohlidl co v mem nejblizsim okoli slo a ruzne weby nabidly. Celkem zacinam mit jasno. Jako kluk jsem mince zbiral a pred nejakou dobou me zlanarili kamaradi do detektoringu takze z detstvi a nakopano neco mam ale nic co by me zajimalo. Jelikoz mi jde spis o dlouhodobou investici, nechci na tom vydelavat ani nechci delat nejakou rozsahlou chlubirnu. Zanedlouho budeme planovat potomstvo a rad bych jim k nejakemu zivotnimu milniku mel co predat, finance jsou nestale, sporeni je taky nejiste, zlato me nelaka a myslim ze mince jsou dobre uloziste a mam k nim nejblize. Chtel bych prurezovou zbirku tolarove meny ceskych kralu a habsburskych panovniku naseho uzemi koncic M.T. A prave proto se tu ptam. Jelikoz v mem nejblizsim okoli nikoho s hlubsim numismatickym zajmem neznam. Vsude samej znamkar a maximalne kluci od detektoru ale ty jen co si nakopou a to je z 99% srot ale take sem tam se mi diky tomu dostane do ruky neco z krejcaru tech o ktere mam zajem v tolarech a rad se podivam a prostuduju. Taky nestojim o clenstvi v zadnem numis klubu atp... Jinak me okoli je Plzensko, Varsko. Takze zapad ale neni problem zajet kamkoliv po CR a prihranici kdyz bude proc. Zatim sleduji Aukro, Ebay, Aureu a od vcera raucha ( nemcinu nedavam a anglicky maji prelozeno jen neco) + par pevnych obchodu a katalogu jako coinshome atp..., vas web (sberatel), par ceskych mensich obchudku s obcasnymi aukcemi i pevnym prodejem atp... Je toho opravdu hodne a casu malo. Takze netlacim na pilu. Lanze jsem na Ebay taky objevil. plus par dalsich. Ale jak to tak vidim u nas je trend hrozne prestreleny a u tolaru teprve natoz vsude sami extra super vzacny mega kousky hlavne teda na Ebay a Aukru coz chapu jelikoz to nejsou aukce zamerene primo na sberatelstvi a taky se dost bojim tech falz. Bylo by opravdu nemile za 20let dat synovi album aby se zajistil a pri prodeji by zjistil ze jsem mu dal hromadu plechu. Kazdy z toho chce vytlouct maximum. Tak nejak se domnivam ze treba londynske a newyorske aukce ktere sem tam zbezne prokouknu maji urcite rozdili, mince v opravdu dobre kvalite tam jsou opravdu hodne drahe, zato mince 1-/1- atp uz jdou razantne dolu. kdezto u nas jsou mince mensi kvality porad dost drahe ale kdyz uz se objevy opravdu pekny kus nejde zase do tak horentnich sum. Zatim jsem tedy koukal konkretne v tehle aukcich na Leopolda I a Karla VI, pokud se mejlim budu rad za kazdy argument.Takze zatim hoodne koukam a proto jsem chtel radu aby se mi to treba trosku vyclenilo a nemusel jsem studovat 300 obchodniku ale vedel ze treba onen ktery ma ten kousek co chci nebude kafka ktera mi streli tolar s vyoperovanym ouskem atp... Uz jsem takle diky vasemu serveru nad nabidkama jednoho obchodnika na aukru zlomil hul. Jelikos se tady jeho jmeno objevilo ve vice vlaknech s totoznyma recenzema o ouskach a retusovanou kvalitou. Za coz jsem vdecny jelikoz bych bejval nakoupil a tudiz prohloupil. Samo si uvedomuji ze je to slozitejsi nez si trba vybrat leopolda, 3 kreuzer a treba konkretni mincovnu. Tam uz si clovek jede v jasny lince. Takle toho musim studovat opravdu dost. ALe kdyz clovek chce tak vsechno jde ,.) Omlouvam se za rozsahlou odpoved a snad se treba dockam par dalsich odpovedi. PS kdyby me treba nekdo chtel osobne zasvetit nebo neco ukazat a podebatovat budu jen rad. Jak rikam zapad a pokud to bude mit nejakou vahu dojedu kamkoliv ,.) Kovu zdar.

Tržní ceny v katalozích nenajdete. Z tohoto důvodu se musíte zaměřit na ceny aukční (nikoli ale čerpat ceny z Aukra atd., protože ty se netvoří na základě tržního konsenzu, ale ve většině případů pouze na začátečnické naivitě). Tento pohled lze podpořit základním nepochopením vzájemných poměrů mezi cenou a kvalitou.
Zmiňujete zde školné na základě Novotného katalogů. V tomto případě si naopak myslím, že většina cen v Novotného katalozích (v případě mincí v hezčí zachovalosti) je velmi podhodnocena oproti tržním zvyklostem. Jsou zde například i případy, které se nacházejí na pouhých jednotkách procent. Jistě lze říci, že se jedná o extrémy, ale ve všeobecné rovině platí, co jsem napsal výše.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

Vytvořeno:
31. 3. 2016, 13:57

Evropa: myslim, ze jeste trochu zapominate na to, ze nezkuseny zacinajici sberatel je schopny povazovat minci 2/2 z obehu za trochu horsi 0/0 ...🙂

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno:
31. 3. 2016, 14:02

Evropa: myslim, ze jeste trochu zapominate na to, ze nezkuseny zacinajici sberatel je schopny povazovat minci 2/2 z obehu za trochu horsi 0/0 ...🙂

Ale právě naopak poslední článek byl napsán s důrazem na tuto pravdu v podobě konstatování na nepochopení vzájemných poměrů mezi kvalitou a cenou.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

OtravnyKomar

Uživatel

Zaregistrován:
11. 2. 2016

Vytvořeno:
31. 3. 2016, 20:42

Všem diky za zajímavé odpovedi. I když jsem se moc těch lepších obchodníků nedozvedel. Zajimave informace to jsou. Ještě jednou diky všem. Budu dal badat a vzdělávat se co to půjde a kdybych náhodou virazil na salovku do říše pochlubim se jestli něco přivezu, tet to jisti josifci u raucha na stoprvni 😉

Najít dokonalý květ na rozkvetlé třešní není jednoduchý úkol, kdyby člověk strávil celý život hledáním dokonalého květu, nebyl by jeho život promarněn.
akolita@seznam.cz

nerva81

Uživatel

Zaregistrován:
7. 6. 2007

Vytvořeno:
31. 3. 2016, 22:00

Posuzování a hodnocení kvality je a zřejmě na vždy bude jen a pouze subjektivní záležitost.
Kvalita je vyjádřena číslem od 0 do 5. Jednotlivé vyjádření se velmi liší - podívejte se do aukčního řádu ČNS, katalogů páně Novotného, aukčních katalogů (ne ČNS, pro ně závazný aukční řád). Uvedená stupnice není lineární - tedy není stejný rozdíl mezi 0 a1 jako mezi 3 a 4.
V první řadě je nutné si uvědomit co je oním kouzelným zlomkem 0/0, 1/1, +3/-4 vyjádřeno. Já osobně, a nikomu níže uvedený názor nevnucuji, chápu tuto známku kvality jako míru opotřebení mince oběm. Tedy jak se čas, uložení a ti co s mincemi platili, podepsali na tom jak je mince poškozená.
Zde bych si dovolil poškození rozdělit ještě na dvě skupiny řekněme primární vady, které bych ještě rozdělil na vady výrobní (krajový střížek, neroražení, justování,...) a vady z oběhu - běžnou manipulací, uložením, dobovým testováním pravosti (setřelý obraz mince,...).
Druhou skupinou tvoří sekundární vady - úrpavy mincí do šperků, ouška, závěsy, spony...
Jak jsem zmínil výše, jde o míru poškození mince oběhem, tedy může existovat prohnutý (válcovaný) 15 krejcar, který je vyseknutý na tzv. krajovém střížku a může být justovaný. V aukčním katalogu může být taková mince označena jako 0/0 s výše popsanými nedokonalostmi výrobního procesu. A zde se dostáváme k jádu věci. Není možné správně určit zachovalost nebo chcete-li kvalitu bez toho aniž bychom znali výrobní proces, kterým se daná mince vyráběla. Sběratelé pražských grošů Václava IV by mohli vyprávět co je mince v ražebním stavu a o mince poškozená...
Pozn. Pokud není možné jednoznačně rozhodnout, jetli jde o výrobní vadu nebo poškození je nutné brát v úvahu horší variantu!
Lze docílit toho, aby určitý okruh lidí stanovoval kvalitu mincí stále stejně. Řekněme, že nominovaná autorita (nenapadá mě lepší výraz, prostě někdo na kom se všichni shodnou) určí u minimálně 150 - 200 ks mincí (průřez celým mincovnictvím, např u mincí jedné epochy (např. Leopolda I.) by mělo stačit cca 50 ks) jejich zachovalost (to je bráno jako tzv. Master). Mince by měly být ve všech možných stupních zachovalosti od 0/0 až 5/5.
Lidé, kteří budou zachovalost určovat dostanou postupně všechny mince k ohodnocení, nedostanou je jen jednou, nejlépe jiný den v jiném pořadí znovu.
Odpovědi se musí shodovat respondenti sami se s sebou, s ostatními účastníky, ale i s Masterem. Optimální výsledek se pohybuje někde kolem 80%. K tomu však vede hodně dlouhá cesta, která bolí... Dosáhnete tím však jen toho, že určitý okruh lidí bude zachovalost určovat jako autorita...

Omlouvám se, za délu příspěvku, ale jsem již dost deformován svojí parcí, která má s kvalitou (tedy ne z numismatického pohledu) hodně dočinění... 😋

Pecunia non olet
http://moneta-augusta.net/

Tovy

Uživatel

Zaregistrován:
21. 11. 2011

Vytvořeno:
1. 4. 2016, 00:37

Všem diky za zajímavé odpovedi. I když jsem se moc těch lepších obchodníků nedozvedel. Zajimave informace to jsou. Ještě jednou diky všem. Budu dal badat a vzdělávat se co to půjde a kdybych náhodou virazil na salovku do říše pochlubim se jestli něco přivezu, tet to jisti josifci u raucha na stoprvni 😉

Mozna by stala za to definice lepsiho obchodnika. Je to ten, ktery umi nejvice vydelat, ktery ma nejlepsi material, ktery ma nejvice materialu, ktery ma nejnizsi ceny, nebo ktery ma nejmene padelku?🙂

Obchodnici ale obecne maji ceny spise vyssi. Levne tam koupite to, v cem se nevyznaji. Nejlepe (relativne) se da nakoupit asi od sberatelu - tam je dobry pomer cena/vykon. A pak na aukcich, kdyz mate stesti.

Kvalita obchodnika je dost relativni. Treba na eBayi, tam je to neco. Obchodnik, ktery ma 28 tisic prodeju, hodnoceni pres 99.7% tak prakticky porad prodava padelky🙂

vassilij

Uživatel

Zaregistrován:
12. 8. 2006

Vytvořeno:
1. 4. 2016, 01:39

To Otravnykomar: co se tyce rady, kde nakupovat, je to jedno, ale dulezite je BYT OPATRNY. To ale bohuzel znamena, ze na Aukru a Ebay muzete nakupovat jen od overenych prodejcu nebo pri osobnim prevzeti a to jeste za predpokladu, ze poznate, pokud je mince falesna nebo opravena.

Jinak hold zbyvaji renomovane aukcni domy. Tam mate relativne jistotu, byt nekdo ma popisy koretni vice, nekdo mene. Kazdopadne se da mince alespon reklamovat.

Co se tyce urcovani stavu, je prispevek nerva81 prvni, ktery je smysluplny a rozumny a rad bych jej tedy doplnil. S tim, co uvedl, naprosto souhlasim a je to tzv. technicke urceni zachovalosti. To je - paklize opravdu znate proces vyroby - objektivne hodnotitelne. Bouzel ale casto u starych (rucne razenych) minci narazite na situaci, kdy technicky bude mince v razebnim lesku, ale fakticky bude mnohem hezci mince ve stavu 2/2, ovsem pekne hluboce vyrazena, s hezkou patinou atd. V pripade antiky (a nekdy i razeb 15.-16. stoleti) navic hraje roli styl, tzn. umelecke zpracovani toho ktereho paru razidel a pak muze mince ve stavu 2/2 stat i nekolikanasobek toho, co mince ve stavu 0/0.

Me doporuceni tedy zni - kupujte mince podle toho, jak se vam libi a jaky z ni mate pocit.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno:
1. 4. 2016, 08:27

To Otravnykomar: co se tyce rady, kde nakupovat, je to jedno, ale dulezite je BYT OPATRNY. To ale bohuzel znamena, ze na Aukru a Ebay muzete nakupovat jen od overenych prodejcu nebo pri osobnim prevzeti a to jeste za predpokladu, ze poznate, pokud je mince falesna nebo opravena. Jinak hold zbyvaji renomovane aukcni domy. Tam mate relativne jistotu, byt nekdo ma popisy koretni vice, nekdo mene. Kazdopadne se da mince alespon reklamovat. Co se tyce urcovani stavu, je prispevek nerva81 prvni, ktery je smysluplny a rozumny a rad bych jej tedy doplnil. S tim, co uvedl, naprosto souhlasim a je to tzv. technicke urceni zachovalosti. To je - paklize opravdu znate proces vyroby - objektivne hodnotitelne. Bouzel ale casto u starych (rucne razenych) minci narazite na situaci, kdy technicky bude mince v razebnim lesku, ale fakticky bude mnohem hezci mince ve stavu 2/2, ovsem pekne hluboce vyrazena, s hezkou patinou atd. V pripade antiky (a nekdy i razeb 15.-16. stoleti) navic hraje roli styl, tzn. umelecke zpracovani toho ktereho paru razidel a pak muze mince ve stavu 2/2 stat i nekolikanasobek toho, co mince ve stavu 0/0. ...

Ano, to je velká pravda, kterou jsem někdy v roce 1990 také slyšel. Pouze bych jí trochu rozšířil o velmi důležité hledisko.
Každý začátečník je v zajetí neznalosti, zjednodušeně řečeno, nemá přehled, fyzicky měl v ruce pouze omezený počet mincí, navíc většinu v nevalné zachovalosti. Pak ze svých zkušeností není schopen tuto pravdu naplnit, protože jeho nároky na kvalitu budou hodně benevolentní a bude se mu líbit téměř vše.
Tedy závěrem.
Pokud chci kupovat jako začátečník pouze mince, ze kterých budu mít radost, nejdříve musím získat přehled. Až ho získám, pouze tehdy budu moci říci, to jsem schopen ještě respktovat nebo to již nikoli.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno:
1. 4. 2016, 09:14

Posuzování a hodnocení kvality je a zřejmě na vždy bude jen a pouze subjektivní záležitost. Kvalita je vyjádřena číslem od 0 do 5. Jednotlivé vyjádření se velmi liší - podívejte se do aukčního řádu ČNS, katalogů páně Novotného, aukčních katalogů (ne ČNS, pro ně závazný aukční řád). Uvedená stupnice není lineární - tedy není stejný rozdíl mezi 0 a1 jako mezi 3 a 4. V první řadě je nutné si uvědomit co je oním kouzelným zlomkem 0/0, 1/1, +3/-4 vyjádřeno. Já osobně, a nikomu níže uvedený názor nevnucuji, chápu tuto známku kvality jako míru opotřebení mince oběm. Tedy jak se čas, uložení a ti co s mincemi platili, podepsali na tom jak je mince poškozená. Zde bych si dovolil poškození rozdělit ještě na dvě skupiny řekněme primární vady, které bych ještě rozdělil na vady výrobní (krajový střížek, neroražení, justování,...) a vady z oběhu - běžnou manipulací, uložením, dobovým testováním pravosti (setřelý obraz mince,...). Druhou skupinou tvoří sekundární vady - úrpavy mincí do šperků, ouška, závěsy, spony... ...

Určování zachovalosti mincí je velkým problémem, i když by se mělo ve faktické rovině jednat o celkem jednoduchou záležitost. Papíru na téma určování jednotlivých stupňů zachovalosti bylo popsáno hodně, ale celá problematika vychází z obchodního ducha, který má zájem prodávané mince nadhodnocovat a tím také výhodněji prodat. Z tohoto důvodu asi není síla, která by zajistila nápravu.
Na druhé straně je sběratelství vysoce individuální záležitostí a o všem důležitém si rozhodujeme sami, včetně posuzování zachovalosti a to bez ohledu na to, co si aukcionář ve svém katalogu deklaruje. Je to pouze otázka jistých zkušeností. Asi každý sběratel, který se své zálibě věnuje delší dobu, potvrdí, že posuzování zachovalosti vychází z jistých naučených praktik. Prostě se na minci podívá, jeho podvědomí se automaticky soustředí na jisté body, které o zachovalosti rozhodují a během vteřiny je člověk v hrubých rysech srozuměn se stavem mince. Ano ta mince stojí za podrobnější prohlídku nebo té minci již chybí podstatné náležitosti a nemám o ní zájem.

Tedy závěrem.
Ať si píší v katalozích co chtějí, můj názor je nejdůležitější a pouze já určuji skutečnou zachovalost podle které se budu řídit.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.