Moderátoři: smith
Limity se dají zasílat on-line přes nume.cz: http://www.nume.cz/zpravodaj/post/show/1252
Jj, taky jsem reklamoval 3 z deseti. A dvě další sice nebyly v deklarovaných stavech, ale nechal jsem si je. BTW: parvus Karla "perforovaný ražbou" měl nepravidelnou díru 1,5 x 6mm, nebo tříkrejcar MT. deklarovaný jako 1/1 přišel ve stavu -2/2- (zcela setřelé detaily):-/ Ale přišly i hezčí kousky:-) Rychlost zveřejnění docílených cen OK, stav materiálu KO.
On ten stav je ale u většiny poboček / firem zabývajících se aukcemi mincí:-( V Čechách jde o to prodat za co nejvyšší cenu, s nějakou pověstí si nejspíš láme hlavu jen Aurea, možná brněnský Dukát...
Obrázky:
Souhlas. Praktická ukázka toho, jak se se sběrateli v Česku vyjebává. Nikdo mi nevymluví, že tohle pořadatelé museli poznat (někteří se specializují na grošové období...) a dali to do aukce zcela vědomně. Je to o sprosťáctví hraničícím s vědomým podvodem. U (kdysi) ctihodné České numismatické společnosti bych naopak čekal záštitu odbornosti a pravosti. Vím, jsem naivní:-( Bohužel je to hlavně o kšeftu. Jakmile se najde kafka, která to v Pze koupí na sále, už si musí černého Petra nechat, bó Pha reklamace neuznává. To si ostatně mohou účastníci každé aukce vyslechnout od předsedy: "pořádně si prohlédněte... a máte-li pochybnosti, raději nedražte..." O tom, že při prohlídce před aukcí se na všechno přijít nemusí, netřeba spekulovat...
Jsem zvědav, jestli to bude vyjmuté před aukcí, nebo dražené. Skoro bych se vsadil, že se k tomu dodá ještě nějaký zaručený (pořadateli vehementně hájený) původ... stará sbírka nebo nález... a aukcí to projde... Jak píšeš - je to ostuda...
Vážený pane Patasone. Jó, holt anonymně, to se to píše a snadno plive na ostatní, ale hlavně vesele lže.
Ano, za pražskou ČNS souhlasím, že onen dukát Karla IV. byl dost nešťastný úlet a dotyčný zpracovatel tohoto úseku aukce se prostě jen domníval, že jde o mizerně ražený exemplář a už se nestačil poradit. Mince bude samozřejmě z aukce stažena. Prostě to uteklo, což se však normálně stává i vysoce renomovaným aukcí domácím i zahraničním. Ale zcela jistě se nejednalo o úmysl, jak anonymní pisatel naivně uvádí. Takové "úmysly" by se nám v současném konkurečním prostředí těžce nevyplácely.
A těm zřejmým lžím. Jako předseda pražské pobočky pravidelně před aukcí upozorňuji na některá důležitá fakta, na které by účastníci neměli zapomínat. A zde vždy mimo jiné cituji aukční řád, kde je jasně uvedeno, že položka vydražena na limit může být ve stanovené době reklamována na pravost i zachovalost. Naopak položka dražená na sále nemůže být reklamována na zachovalost (lze si ji podrobně prohlédnout), ale může samozřejmě být reklamována při podezření na falzum jako skrytá vada. Tedy mince i jen podezřelá z padělku může být reklamována ve stanovené době kdykoliv! A také se tak zcela normálně děje. A pražská pobočka všechna zjištěná falza (poměrem k obrovskému množství dražených položek v jen zanedbatelném množství) vrací zpět majitelům a uznává i reklamace, kde o pravosti mince panují i pouhé pochybnosti a není možno učinit jednoznačný závěr.
Další lež: Nikdy jsem v souvislosti s pražskou aukcí neprohlásil, aby sběratelé v případě pochybností raději nekupovali. Vždy zdůrazňuji, aby v takovém případě přišli za vedením aukce a na z jejich pohledu pochybný exemplář upozornili. Nikdo nejsme neomylní. Uvedená rada, aby sběratel raději nekupoval pochybnou minci, je uvedena ve všech sběratelských příručkách, ale samozřejmě se týká volného svěratelského trhu, což je samozřejmě více jak rozumné.
Nebudu se vyjadřivat k dalším hloupým, nepravdivým a především nepodloženým výpadům, ono to jde anonymně skutečně velice snadno bez jakékoliv zodpovědnosti za to, co veřejně napíšu.
Tak jsem zvědavý, zda pan "Patason" nezústane srabácky schovaný za anonymem a příště se pochlapí a napíše pod svým skutečným jménem.
A ještě malý dotaz. Když tomu vážený pane tak rozumíte, na kolik aukcí o několika tisících položkách několikrát do roka jste se pracovně podílel?
Zdeněk Petráň, předseda ČNS pobočky Praha
Pane Petráni mohu se zeptat, čím to, že kvalita mnoha fotek je velice nízká až žalostná a to i s ohledem na různé vyříznutí obrázků. Mluvím především o antice. Děkuji, Michal Skalský.
Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/
No ze by bol patason anonym ? Tak to by ste sa cudovali pane 🙂
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.