Moderátoři: smith
musim kazdopadne pochvalit velmi pekne katalogy v pdf ke stazeni. tak by to mely delat vsichni. super, byt rozliseni by mohlo byt jeste o trochu lepsi (coz by ale - chapu - nekterym komplikovalo stazeni, uz takto to ma kolem 30 MB).
Veľmi rád by som uverejnil môj postreh, ktorý sa týka tejto aukcie. Najprv musím súhlasiť s predošlými príspevkami, že je to slušne spracovaný katalóg a pravdaže si aj celkovo aukčná spoločnosť M. CH. dáva záležať na svojom imidži.
Ale pritom aj musím dodať, že nám obyčajným zberateľom s určitým finančným limitom sa začala pomaly vzdiaľovať. Niektoré vyvolávacie ceny sú postavené možno pre Rakúšanov, prípadne Nemcov ale nie pre nás. Veľkou neznámou je pre mňa tak isto ohodnotenie stavu jednotlivého materiálu. Podľa môjho názoru sú niektoré položky, čo sa týka kvality pomerne dosť nadsadené. Za pozornosť stoja niektoré konvoluty grajciarov z obdobia monarchie ale aj iné. Tie anglické termíny - E.F. alebo about E.F. napr. sú dosť zavádzajúce. Jeden príklad, ktorý uvediem je položka č. 185 - HAT - 6 krajczár 1849 N.B. Vyvolávacia cena je 34 €, čo je podľa mňa dosť nadhodnotené podľa priloženého obrázku. Stav E.F. ak dobre chápem je Extremely Fine. Ale v našom ponímaní sa toto dá prirovnať k akému stavu 1/1, 2/2 ? Ak si dobre prezriete katalóg tak zistíte, že drvivá väčšina zo starších a skúsenejších zberateľov by s takým ohodnotením materiálu nemohla súhlasiť. To ešte nepočítam dražobnú prirážku, poštovné a iné položky. Úprimne poviem, že na tomto fóre sa dajú porovnateľné veci kúpiť možno za polovičné ceny. Pripomínam, že v prvom rade som myslel klasické nižšie nominály, ktoré nie sú žiadnými raritami v numizmatike. Škoda, že mladí zberatelia alebo amatéri, ktorí by sa tomu chceli venovať, tieto katalógy považujú za bernú mincu a potom sa my starší veľmi divíme, ich povedal by som zdeformovanému pohľadu na túto problematiku. Bohužiaľ.
Len pre zaujímavosť, tá položka 185 Hat krajczár 1849 N.B. čo som uviedol v predchádzajúcom príspevku a má vyvolávaciu cenu 34€, je podľa Vás stav aký? Teda podľa priloženej fotografie a podľa našich obvyklých hodnotení tak medzi 1 až 2. Moje subjektívne hodnotenie je 20, max. 25 €. Údaje som čerpal z katalógov vydaných u nás( teda územia Česka a Slovenska ). Pretože si myslím, že uvedená fotka ani náhodou nesvedčí o stave 0/0 za ktorý by vyvolávacia cena bola dajme tomu adekvátna. A takých príkladov by našiel každý z nás niekoľko. Pravdaže sila trhu je rozhodujúca a nikto z nás nemôže prikázať aukčnej spoločnosti ako hodnotiť stav materiálu alebo určovať vyvolávacie ceny. Ale pranierovať takéto negatívne javy v tejto oblasti, ktoré sa časom stanú nejakou normou pre určovanie a ohodnotenie ponúkaných exemplárov, pretože hocijaký laik, ktorý sa dostane k historickej minci ju na základe týchto výsledkov bude cenovo stotožňovať, aniž by ho nejako trápila kvalita, tak také javy si fakt občas zaslúžia kritiku. Mimochodom aj v sekcii Bankovky som si všimol, že niektorí užívatelia tiež rozoberajú tú istú tému a vyjadrujú tak isto určité rozčarovanie. A to som si všimol až pred písaním toho príspevku, takže nie som sám koho tieto praktiky ak by som mierne povedal ... znechucujú. Som skutočne zvedavý na názory ostatných.
nevím zda je ten stav na mě nebo ne.
každopádně to, zda a za kolik se prodá - to je na prodejci, kupci. tady fakt nemáme moc co komu do toho kecat.
nesouhlasím ale s tím, že to, jak má aukční společnosti hodnotit stav - to by mělo být jednotné (a vychází z nějakých požadavků, norem a standardů). pokud to daná osoba/společnost ignoruje, ztrácí tím renomé (nebo by měla, to je zase na nás).
laik bude dělat chyby (stejně jako já), laikovi to bude jedno, jeho výkonem bude, když dokáže rozlišit 1 / 0.
a jestli kolegy z bankovek chápu správně (bankovkám nerozumím, mám pár kousků z estetického a osobního důvodu), tak je spíš problém, že jsou tam podvrhy, resp. ne moc košér věci.
No jo, jenže bez možnosti kontroly vám to zlomyslný člověk nebo prašivá konkurence, od někud z internetové kavárny klidně zkazí celou aukci zasláním podvodných nesmyslných limitů.
V sálové aukci se dají dělat podvody s limity ještě větší.
1) "von to dražil někdo na sále" /poučený najatý člověk, který ale ucukne náhodou zrovna před vrchním limitem a nikdy nic nekoupí/
2) s limity na telefonu👿 👿 👿
Těch už jsem viděl😉 😉 😉
Podezření na neseriozní počínání tady budou vždy a to ať už oprávněné, nebo nedoložitelné a bohužel my s tím většinou nemůžeme nic udělat. Proto neřešme tyto problémy a snažme se vždy dražit pouze do výše opodstatněné ceny. Když za tuto cenu minci vydražíme, pak je jedno, co se za ní skrývalo, protože by bylo velmi naivní si myslet, že i dnes můžeme na veřejném kolbišti získávat zajímavé a hezky zachovalé mince, za velmi výhodné ceny. Tyto doby jsou již neodvratně pryč.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.