Moderátoři: smith

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno: 23. 9. 2013, 19:49

#3871 - 23. 9. 2013, 19:49

Děkuji pane kolego. Takže se jedná o naprosto regulérního dražitele.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

taho

Uživatel

Zaregistrován:
7. 2. 2011

Vytvořeno: 23. 9. 2013, 20:58

#3872 - 23. 9. 2013, 20:58

pro Evropa1.
Bohužel nestíhám sledovat zahraniční aukce, ale rozptyl cen např. u medailí mi rozum občas nebere. Někdy přihazuje nad par několik lidí a obratem běží stejná aukce, stejná kvalita a cena je někde jinde (stovky a tisíce).
Jindy seženu medaili o x peněz levněji v obchodě, než na aukcích. Neviditelná ruka trhu.
Jinak jsem ze začátku hůře "zkousával" váš a Dráčkovo důraz na kvalitu. Delší dobu jsem už ale přesvědčen, že máte pravdu. Proto bych preferoval spíše fota než skeny.
Rozprodej sbírek už možná začal, ale spíše privátně. Někdy mám pocit, že někteří sběratelé to nechtějí dát do aukcí. Důvody neznám, jen se je domýšlím.

krokodill

Uživatel

Zaregistrován:
23. 4. 2008

Vytvořeno: 23. 9. 2013, 22:17

#3873 - 23. 9. 2013, 22:17

Pánové, když už jsme u těch aukcí, nevíte někdo, za kolik šly v H.K. položky 285, 286, 287, 288? Díky... 😉

nerva81

Uživatel

Zaregistrován:
7. 6. 2007

Vytvořeno: 24. 9. 2013, 08:36

#3874 - 24. 9. 2013, 08:36
No, o aukci v Praze se radši nebudeme rozepisovat, to co se tam děje nám v budoucnu způsobí všem ostatním pobočkám pořádné problémy...co se mincí týče, mám li možnost je koupit, koupím je za podmínek které mi vyhovují a vyhovují i prodávajícímu. Nevím proč mám pořád přikrmovat nějaké prostředníky. To, že celá tahle země žije z provizí je všeobecně známo, já se spoléhám na sebe.

nerva81 napsal/a:

Tak proč jsi nezvracel v na pražské aukci... 😉

Dracek napsal/a:

nevím že by se tam něco rušilo a stahovalo majitelem...

Domnívám se, že nakousnuté téma ve vláknu k pražským grošům Jana Lucemburského
https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/jan-lucembursky_post_-281416#post281416
(od odkazu níže)
by bylo vhodné rozebrat.

Dalším bodem by mohly být již v minulosti zmíněné denáry římské republiky - v posledních podzimních aukcích je nabídka antiky tohto období téměř vždy shodná, až na pár výjimek.

Zajímal by mne podíl skutečně prodaných položek v Pražské aukci a kolik se jich prodalo na tzv. bezpečnostní limit, aby byl dodavatel s cenou spokojen...

Další námět k zamyšlení je na odkazech níže a komentář netřeba, úsudek si udělá jistě každý sám:
ČNS Praha září 2013 položka 454 http://www.numismatika.cz/CNS-Praha/P060_Katalog/060kat0451.htm
ČNS Praha září 2012 položka 1445 http://www.numismatika.cz/CNS-Praha/P057_Katalog/057kat1401.htm
H.D.Rauch Numismata Wien 2011 http://www.acsearch.info/record.html?id=472229
H.D.Rauch Auction 83 rok 2008 http://www.acsearch.info/record.html?id=40504

Jsou pak "dosažené" ceny v takvé aukci relevantní a mohou sloužit jako vodítko, aby mohl být materiál nabídnut mimo aukci s tradičním komentářem: "V Praze se to prodlo za 18.000" nebo "Velká sleva! V pražské aukci nabízeno za 3.400 a nyní za 2.500." nebo jde o fiktivní prodej?

Jak psal petr1596 toto jednání může jednoznačně poškodit jen a pouze aukce ČNS! Nikoho jiného!

Nebuďme připosraní, jde jen a pouze o naše peníze!

Pecunia non olet
http://moneta-augusta.net/

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno: 24. 9. 2013, 08:49

#3875 - 24. 9. 2013, 08:49
pro Evropa1. Bohužel nestíhám sledovat zahraniční aukce, ale rozptyl cen např. u medailí mi rozum občas nebere. Někdy přihazuje nad par několik lidí a obratem běží stejná aukce, stejná kvalita a cena je někde jinde (stovky a tisíce). Jindy seženu medaili o x peněz levněji v obchodě, než na aukcích. Neviditelná ruka trhu. Jinak jsem ze začátku hůře "zkousával" váš a Dráčkovo důraz na kvalitu. Delší dobu jsem už ale přesvědčen, že máte pravdu. Proto bych preferoval spíše fota než skeny. Rozprodej sbírek už možná začal, ale spíše privátně. Někdy mám pocit, že někteří sběratelé to nechtějí dát do aukcí. Důvody neznám, jen se je domýšlím.

Aukce ze své podstaty je založena na mnoha proměnných. Pak může docházet k cenovým výstřelkům oběma směry. Například pokud se na aukci objeví pouze pár hezkých mincí, pak mohou vytvořit neadekvátní ceny. Pokud ty samé ražby budou na následující aukci, ve společnosti velmi krásných a vzácných mincí, pak je dražitelé mohou přejít bez adekvátního zájmu, protože se budou soustředit na jiný, mnohem zajímavější materiál.
Velmi záleží na tom, kde se dané mince budou dražit. Pokud budou součástí nabídky renomovaného aukčního domu, pak přilákají mnohem více kupujících, než kdyby byly v nabídce firmy s nevalnou pověstí.
Vždy musíme také posuzovat výsledné ceny z pohledu skutečné zachovalosti a né té deklarované. I kdybychom zkoumali pouze ražby, které byly v aukčním katalogu seriozně ohodnocené, stejně bude velký rozdíl mezi normální a hezkou jedničkou. Stejně tak bude ohromný cenový rozdíl mezi mincí v nulovém stavu a mincí v mimořádné zachovalosti, nebo mincí bez patiny a mincí s nádhernou patinou atd.
Zachovalost numismatického materiálu dnes hraje velkou roli. Bylo to zde probíráno mnohokrát a proto se již k této problematice nechci vracet. Snad pouze malá poznámka.
Aukce je o nabídce a poptávce a o psychologii daných účastníků v tom daném okamžiku. Dnes se razí trend směřující ke sbírání alespoň slušně zachovalých mincí. I když hospodářská krize trvá poměrně dlouhou dobu, stejně existují lidé, kterých se netýká a ti preferují kvalitu. Pak cenu musí zákonitě stoupat, protože nabídka tohoto kvalitního materiálu bude vždy menší než poptávka po něm. Naopak v případě horších kvalit je situace obrácená a je to vidět dosti zřetelně například na aukcích. Obyčejní lidé mají jiné starosti než utrácení peněz za záliby. Někteří již nemohou tolik peněz utrácet za mince, jiní museli přestat a někteří musí své sbírky prodávat. Z toho plyne, že v případě běžnějších ražeb a navíc v horší zachovalosti je nabídka vyšší, než poptávka a tento stav se začíná prohlubovat. Berte to jako všeobecnější pohled, který vyusťuje v poznání, že se stále více nůžky rozevírají mezi oběma skupinami sběratelů, které na trhu působí.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno: 24. 9. 2013, 09:15

#3876 - 24. 9. 2013, 09:15
nerva81 napsal/a: Tak proč jsi nezvracel v na pražské aukci... 😉 ...

Bohužel aukcí, které neproběhnou skutečně, ale pouze papírově, je také dostatek a děje se tomu v celoevropském kontextu. Pak takové ceny neplní svojí roli a neměli bychom se na ně odkazovat. Některé obchody, založené na podvodech nerozeznáme, protože se jejich ceny pohybují v cenových hladinách, ale některé extrémy lze již velmi dobře vypozorovat.
Každý, kdo o této problematice něco ví, by zde mohl napsat dlouhé seznamy, týkající se nejrůznějších aukcí a to ať už soukromých, tak i pobočkových.

nerva81

Uživatel

Zaregistrován:
7. 6. 2007

Vytvořeno: 24. 9. 2013, 10:15

#3877 - 24. 9. 2013, 10:15
Bohužel aukcí, které neproběhnou skutečně, ale pouze papírově, je také dostatek a děje se tomu v celoevropském kontextu. Pak takové ceny neplní svojí roli a neměli bychom se na ně odkazovat. Některé obchody, založené na podvodech nerozeznáme, protože se jejich ceny pohybují v cenových hladinách, ale některé extrémy lze již velmi dobře vypozorovat. Každý, kdo o této problematice něco ví, by zde mohl napsat dlouhé seznamy, týkající se nejrůznějších aukcí a to ať už soukromých, tak i pobočkových.

Cítím z odpovědi nespokojenost, ale z kontextu je cítit apatie buď, že je Ti to jedno nebo se to netýká přímo Tebe.

Jestli máš k dispozici nějaké informace tak sem s nimi. Chodí sem dost lidí (i anonymě), aby si uvědomili, že je něco v nepořádku.

Pecunia non olet
http://moneta-augusta.net/

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno: 24. 9. 2013, 10:34

#3878 - 24. 9. 2013, 10:34
Cítím z odpovědi nespokojenost, ale z kontextu je cítit apatie buď, že je Ti to jedno nebo se to netýká přímo Tebe. Jestli máš k dispozici nějaké informace tak sem s nimi. Chodí sem dost lidí (i anonymě), aby si uvědomili, že je něco v nepořádku.

Určité věci bohužel nejde vymýtit, i když se budeme snažit sebe víc, protože přímo souvisí s poctivostí některých lidí, kteří se na ní neohlížejí.
Bohužel tyto věci můžeme kritizovat pouze ve všeobecné rovině, protože v konkrétním případě se bude vždy jednat pouze o tvrzení proti tvrzení, kdy autoři podvodů mohou vše zahrát do nedokazatelného autu. Navíc některé informace jsou interními a pak by se prozradili lidé, kteří je vynášejí.

numismatik-fji

Uživatel

Zaregistrován:
3. 2. 2011

Vytvořeno: 24. 9. 2013, 10:39

#3879 - 24. 9. 2013, 10:39

Podepisuji se pod příspěvek "nerva81" a bylo by vhodné, aby "Evropa1" doplnil svůj příspěvek důkazy, protože předpokládám, že patří do skupiny numismatiků, kteří:
"Každý, kdo o této problematice něco ví, by zde mohl napsat dlouhé seznamy, týkající se nejrůznějších aukcí a to ať už soukromých, tak i pobočkových."
Již se na tento dlouhý seznam těším.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno: 24. 9. 2013, 10:49

#3880 - 24. 9. 2013, 10:49
Podepisuji se pod příspěvek "nerva81" a bylo by vhodné, aby "Evropa1" doplnil svůj příspěvek důkazy, protože předpokládám, že patří do skupiny numismatiků, kteří: "Každý, kdo o této problematice něco ví, by zde mohl napsat dlouhé seznamy, týkající se nejrůznějších aukcí a to ať už soukromých, tak i pobočkových." Již se na tento dlouhý seznam těším.

Některé situace si může vyhledat každý sám.
Zajisté pochopíte, že nepotopím některé lidi, kteří mě určité informace poskytli v dobré víře, že je neudám.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.