Moderátoři: smith

jv64

Moderátor

Zaregistrován:
15. 5. 2009

Vytvořeno: 23. 9. 2013, 10:33

#3861 - 23. 9. 2013, 10:33

Ona ta debata není zbytečná, koneckonců jak jsem předpokládal ji vedou pokud správně vidím samí členové ČNS a je to o jejich zájmech.
Jen technická - my rozesíláme tzv. postkompletem, kde je cena od určitého počtu katalogů paušálem, takže to je z pohledu poštovného a náklad tištěných kusů samozřejmě odlaďujeme průběžně podle toho, kolik nám jich odběratelé zaplatí (nabídka/poptávka), to jistě takto dělají všichni, ekonomiku nejde ošálit. Prostor je vždy v přípravě katalogu, tam se na nákladech dá pracovat pořád.
Zkusím obrátit list, nebyli jste někdo včera v Hradci ? Jak šel na odbyt ten soubor malých grošů ? To byla celkem slušná sestava, i podle tradičně dobrých fotek se dalo vybrat .....

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno: 23. 9. 2013, 11:10

#3862 - 23. 9. 2013, 11:10

Když to vezmeme z jiného konce, pak podle některých názorů se v našich končinách pořádá mnoho aukcí. V sezóně se každý týden něco děje. Pak chybí sběratelský materiál a některé pobočky se dostávají do bludného kruhu, kdy nemají do aukcí co dát. Z toho plyne, že nepřijedou kupci, nebude poptávka vyjádřená konečnými cenami a prodejci se budou do těchto pobočkových aukcí bát dávat materiál. V tomto případě si myslím, že méně aukcí by znamenal posun ke kvalitě. Bohužel tyto problémy se netýkají pouze těch opravdu malých aukcí, ale začínají doléhat i na ty větší. Stačí mluvit s některými dodavateli, kteří již mají zkušenosti, že je aukcionáři nahánějí do posledního dne.
Tato problematika pak zasahuje i do vydávání katalogů, které nemohou splňovat kritéria určitého a v dnešní době zcela obvyklého standardu, protože nižší aukční výtěžky to nedovolují. Pak někteří dražitelé nemají důvod tyto katalogy odebírat, protože nesplňují nároky katalogu ve své podstatě.
Naopak jsou ale i případy pořadatelů v opačné rovině, kdy o nabídku materiálu nemají nouzi, ale to je menšina.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno: 23. 9. 2013, 11:37

#3863 - 23. 9. 2013, 11:37

no, tento pohled je bez diskuse take dulezity a do celkoveho bilancovani rozhodne patri. v podstate je to zrejme nejjednodussi odpoved i na to, proc vlastne neexistovala potreba pobockou prazske grose poradat aukce. je mozne, ze si to nikdo takto konkretne ani neuvedomil, ale intuitivne to zrejme chapali mnozi (i proto pak ten pristup, o nemz jsem psal). s ohledem na to, ze toto zakulisi neznam, mne to nenapadlo takto jasne formulovat, ale citim, ze to by mohlo byt ono.

celkove vznika bludny kruh v tom, ze pobocka by si mela vydelat nejake penize pro sve aktivity, tak se snazi poradat aukce (ty jak z nekterych ohlasu - pripominam, ze sam nejsem kompetentni to posuzovat - nesplnuji pozadavky nekterych na kvalitu apod.), ale tyto aukce je paradoxne zase financne vysiluji. tudiz ano, dobre polozena otazka - zda napr. nespojit usili dvou-tri pobocek a za temer stejne penize neporadat aukce tri, ale jednu vetsi?

druhe meritko je takove, ze ne kazdy ma sanci konkurovat hladovym selmam na aukcich vyssi urovne a rad navstivi pobockovou aukci, kde si muze koupit (mozna?) obycejnejsi a dostupnejsi material? neumim posoudit, toto uz jde mimo mne. jsem schopen se vyjadrit k minimalizaci nakladu na katalogy a za tim co rikam, si stojim (byt napr. do detailu podminky a presne kalkulace neznam).

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno: 23. 9. 2013, 13:03

#3864 - 23. 9. 2013, 13:03
no, tento pohled je bez diskuse take dulezity a do celkoveho bilancovani rozhodne patri. v podstate je to zrejme nejjednodussi odpoved i na to, proc vlastne neexistovala potreba pobockou prazske grose poradat aukce. je mozne, ze si to nikdo takto konkretne ani neuvedomil, ale intuitivne to zrejme chapali mnozi (i proto pak ten pristup, o nemz jsem psal). s ohledem na to, ze toto zakulisi neznam, mne to nenapadlo takto jasne formulovat, ale citim, ze to by mohlo byt ono. celkove vznika bludny kruh v tom, ze pobocka by si mela vydelat nejake penize pro sve aktivity, tak se snazi poradat aukce (ty jak z nekterych ohlasu - pripominam, ze sam nejsem kompetentni to posuzovat - nesplnuji pozadavky nekterych na kvalitu apod.), ale tyto aukce je paradoxne zase financne vysiluji. tudiz ano, dobre polozena otazka - zda napr. nespojit usili dvou-tri pobocek a za temer stejne penize neporadat aukce tri, ale jednu vetsi? druhe meritko je takove, ze ne kazdy ma sanci konkurovat hladovym selmam na aukcich vyssi urovne a rad navstivi pobockovou aukci, kde si muze koupit (mozna?) obycejnejsi a dostupnejsi material? neumim posoudit, toto uz jde mimo mne. jsem schopen se vyjadrit k minimalizaci nakladu na katalogy a za tim co rikam, si stojim (byt napr. do detailu podminky a presne kalkulace neznam).

Problémem je také fakt, že výsledková struktura aukcí nám nedokáže zaručit relevantní informace, ze kterých bychom mohli v budoucnosti čerpat.
Když uvedu příklad z mého oboru. Poslední pražská aukce nějakou nabídku obsahovala, ale opravdu kvalitního materiálu zde bylo minimum. Pak z důvodu malého zájmu docházelo k extrémům oběma směry. Například jsem si koupil nádherně zachovalou drobnou minci za 2/3 její skutečné ceny. Naopak zde byla jiná mince, která již byla předražená při vyvolávací ceně. Nakonec za ní nabyvatel zaplatil skoro devět tisíc korun. Za pár dní se dražil u Raucha tento nominál, stejného typu, i když jiného, ale srovnatelného ročníku. Tuto minci jsem získal za necelých pět tisíc korun a možná v lepší zachovalosti. Proč tuto skutečnost uvádím. Na rakouském trhu jsou ceny jistým způsobem usazeny a lze předpokládat jejich výši, protože nabídka je větší a výsledné ceny posledních dražeb konkrétních mincí lze zprůměrovat a pak se z tohoto důvodu stávají i určitým zákonem. U nás je situace naprosto jiná. Nabídka nedosahuje rakouského standardu, navíc je materiál kvalitou nadhodnocovaný a tudíž nemají sběratelé moc na výběr. Pak je v aukci pouze pár zajímavých a hezky zachovalých mincí o které se strhne boj., protože když už někdo na aukci přijede, věnuje tomu čas, chce si alespoň něco přivézt. Někdy je jiná situace, kdy nepřijedou kupující a některé mince se naopak nechají pořídit pod cenou.
Dnes neexistují hranice a kvalitní materiál dělá přibližně stejné ceny jak ve Vídni, tak v Praze atd. Je to způsobeno faktem, že je naprosto jedno, kde se dané mince draží a například z Brna je mnohem příjemnější cesta do Vídně, než do Prahy. Proto relevantní cenové informace spíše naleznu v aukcích našich sousedů, které nejsou tolik deformované.
Z ciziny se k nám v posledních letech dovezlo spousta kvalitního materiálu, ale než bude nastartovaný přirozený koloběh, kdy se zároveň některé sbírky tvoří, jiné prodávají, to bude možná několik desetiletí trvat. Zatím se v našich končinách kvalitní sbírky spíše budují a spátky na trh se vrací menší část mincí.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

wuttke

Uživatel

Zaregistrován:
19. 11. 2010

Vytvořeno: 23. 9. 2013, 15:09

#3865 - 23. 9. 2013, 15:09
jisteze tisk vetsiho poctu vyjde levneji (v prepoctu na jeden vytisk), ale jde o celkove naklady jako takove, ne o naklady na jediny vytisk. smysleny priklad: jestlize mne vytisteni 500 katalogu vyjde na 15 tis. (tj. kus na 30 CZK) a 750 katalogu na 18 tis. (tj. kus za 24 CZK), nebudu tisknout 750 kusu jen proto, ze jeden kus vyjde levneji o 6 CZK, pokud chci snizit naklady. radeji vytisknu 100 kusu za 4 tis. (tj. kus za 40 CZK) pro skutecne zajemce, zbytek obeslu elektronickym PDF zadarmo a usetrim realne 11 ci 14 tis. (resp. touto castkou nebudu muset katalog dotovat). a to jsem nezahrnul kalkulaci na postovne, ktera s tim zahybe jeste vice, protoze PDF se posle zdarma. to je to, o cem tu celou dobu mluvim. zkuste se na to prosim divat pragmaticky a v ramci cisel "ma dati, dal". ...

tak to jsme dva, ale doufam, ze se tam nekdy podival.

kdyby někdo potřeboval ceník oběžných mincí - tabulku pro své úpravy, vyžádejte na : adorosh@seznam.cz

wuttke

Uživatel

Zaregistrován:
19. 11. 2010

Vytvořeno: 23. 9. 2013, 15:11

#3866 - 23. 9. 2013, 15:11

Planuje nekdo z Prahy cestu do Brna na aukci a bude mit misto v aute? Rad bych se tam podival osobne.

kdyby někdo potřeboval ceník oběžných mincí - tabulku pro své úpravy, vyžádejte na : adorosh@seznam.cz

martinvangelis

Uživatel

Zaregistrován:
4. 9. 2012

Vytvořeno: 23. 9. 2013, 15:24

#3867 - 23. 9. 2013, 15:24

Sorry za krátké OT, ale v Rusku jsem byl vloni, tak kdo byste si chtěli přečíst mé dojmy, tak můžete tady: http://www.mundo.cz/cestopis/rusko-pobalti/cermak nebo jen fotograficky zde: http://martincermak.rajce.idnes.cz/2012_RUSKO_A_POBALTI/ konec nesouvisejícího příspěvku ;-)

jano7B9

Uživatel

Zaregistrován:
26. 7. 2007

Vytvořeno: 23. 9. 2013, 16:38

#3868 - 23. 9. 2013, 16:38

rusko to je a aj bola parada😃

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno: 23. 9. 2013, 19:28

#3869 - 23. 9. 2013, 19:28

Chci poprosit o informaci. Sledoval jsem dnes aukci na ebay a tam se při dražbách poměrně často zúčastňují i dražitelé s označením privat. Mohl by mě někdo vysvětlit o co se jedná?
Děkuji.

Hurley

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2010

Vytvořeno: 23. 9. 2013, 19:43

#3870 - 23. 9. 2013, 19:43

Zde by mělo být vysvětlení. Podle mého se jedná o nastavení viditelnosti nebo zveřejnění zpětné vazby (komentářů) daného dražitele. V případě, že má nastavení "private", nesmí na ebay prodávat, pouze kupovat. Alespoň tak jsem to pochopil.
http://pages.ebay.com/help/feedback/profile-public-private.html

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.