Moderátoři: smith

taho

Uživatel

Zaregistrován:
7. 2. 2011

Vytvořeno: 22. 9. 2013, 20:45

#3851 - 22. 9. 2013, 20:45

A co prodávat jen pdf. Brát to jako pomoc mezi sebou. Na jednu schůzku všichni prodejci na aukru foťák s sebou a mám dojem, že existuje program, který dokáže dávkou upravit fotky na požadovanou velikost, samozřejmě ořezané. To mě napadlo teď. Po aukci to zkusím navrhnout u nás. Samozřejmě tištěné taky, ale třeba bez obrázků, ty jen s odkazem na pdf. Každý má v rodině nebo pobočce někoho, kdo mu to stáhne.

Voloda16

Uživatel

Zaregistrován:
17. 3. 2012

Vytvořeno: 22. 9. 2013, 20:55

#3852 - 22. 9. 2013, 20:55
Oliviere seš brňák tak nám poraď jak to udělat do 20.000

máte srovnání s HK?

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno: 22. 9. 2013, 21:06

#3853 - 22. 9. 2013, 21:06

spravna uvaha je rozhodne toto:

napsal/a:
Každý má v rodině nebo pobočce někoho, kdo mu to stáhne.

to je dulezite si uvedomit. samozrejme i v pocitacove dobe jsou lide, co to budou chtit mit v knihovnicce vytistene. tech je jen cast (rada lidi to hodi do bedny na pudu, v horsim pripade do sberu), cast lidi radeji privita "skladne" PDF (nevic s lepsimi obrazky).

pri prodeji prijde nutne problem - PDF se snadno kopiruje, muselo by to byt individualne zaheslovane apod. presne nejnovejsi moznosti zabezpeceni a prolomitelnost sifrovani neznam, ale snaha bojovat proti kopirovani je naprosto licha - zvlast v tomto pripade (at chcete nebo ne, je to reklama!!!). elektronicke zdroje obecne by mely byt proste volne dostupne, jinak na jejich ochranu clovek vynalozi vetsi prostredky a usili nez samy maji!!!

platit radeji nez katalog ucast v aukci - a to se realne deje. katalog ma byt reklama na aukci, ale nemel by byt prodelecny. neni treba na nem ale nutne vydelavat. Katalog v PDF by bylo mozne vytvaret "jednim" kliknutim z webu (a pak ho klidne poslat do tisku). Do relativne jednoduche aplikace (samozrejme s moznosti zpetne editace) by se nahraly obrazky, popisky a ceny. Tuto aplikaci by si mohly nechat vytvorit spolecne vsechny pobocky CNS (cimz by to prislo na jeste lepsi peniz). Nechybelo by kvalitni rozliseni. Fotky delat davkove spis nejde, to by na ukor kvality byt mohlo, ale urcite nemuze byt foceni takoveho mnozstvi materialu prilis drahe. Pokud je, je to chyba. Obtiznost obsluhy aplikace by byla na urovni vkladani prispevku zde na sberateli.

wuttke

Uživatel

Zaregistrován:
19. 11. 2010

Vytvořeno: 22. 9. 2013, 22:47

#3854 - 22. 9. 2013, 22:47

tak ja si prave myslim, ze foceni a zpracovani katalogu zabira symbolicke procento celkove ceny, tisk a distribuce jsou asi hlavni polozky. A take nechapu duvod diskuzi a zavrzeni papirovych katalogu, platim vsechny a byl jsem rad, kdyz jsem se zameril na zetony, ze pres leto jsem mohl prolistovat stare katalogy.
On-line katalog je dobry jedine pro nejake on-line aukce (a takove by se pod strechou CNS by se mohli take objevit pro levnejsi material) nechapu jak bych na sale drazil s PDF katalogem a tabletem, mozna za par let ano, ale momentalne pro mne katalog je take i poznamkovy blocek, zaznamnik aj.
Je pravda, ze cena obcas je prehnana, ale jak tady zaznelo, tezko uverim, ze si nekdo na tom neco vydela.

kdyby někdo potřeboval ceník oběžných mincí - tabulku pro své úpravy, vyžádejte na : adorosh@seznam.cz

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno: 22. 9. 2013, 23:14

#3855 - 22. 9. 2013, 23:14

primo: papirove katalogy nikdo nezavrhuje. ale zpusob jejich distribuce zbytecne velkemu poctu lidi, kteri o aukci ani nepremysli je neefektivni a vse prodrazuje. je treba znat procento lidi, kteri si bez papiroveho katalogu neumeji svuj zivot predstavit. to, ze to nekdo neumi, neznamena, ze to neumi nikdo. kolik lidi drazi takovym zpusobem? kolik lidi drazi realne? a oproti tomu, kolik katalogu nikdo k drazbe nevyuzije?

secundo: nejvetsim nepritelem dobrych napadu a myslenek je tmarstvi a strach ze zmeny. na svet se je treba divat i jinak, nez pouze ze sveho uhlu pohledu, ze svych (leckdy snadno k lepsimu zmenitelnych) zvyku a potreb. to nerozhodneme zde na teto diskusi. ale pokud nekdo skutecne chce usetrit 60 tis. za dva katalogy, asi ho nebude zajimat nekdo, kdo si neumi misto celeho katalogu vytisknou 3-4 potrebne stranky nebo si koupit tablet za dva tisice. navic kde bylo receno (alespon v mych prispevcich), ze tistena verze je zcela na odpis? plne akceptuji to, ze i mezi mladymi kolegy, ktere znam, jsou jedinci, kteri tistenou verzi preferuji. ale kolik jich je? jeden z deseti, co katalog obdrzi?

Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

Vytvořeno: 22. 9. 2013, 23:23

#3856 - 22. 9. 2013, 23:23

nevím, ale z aukcí v ČR si do knihovny archivuji jen ČNS Prahu a Aureu, ostatní si ani neobjednávám...
ostatně v ostatních také téměř nelimituji, jen vzácněji levné položky a jen opravdu výjmečně pověřím koupí nějaké dražší položky někoho kdo tam na aukci jede
v zásadě se dá říci, že u ostatních aukcí se ukáže více zajímavého materiálu většinou jen v případě, že se rozprodává nějaká starší sbírka...(a teď se čekám asi urazí pořadatelé menších aukcí)

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

jv64

Moderátor

Zaregistrován:
15. 5. 2009

Vytvořeno: 23. 9. 2013, 07:32

#3857 - 23. 9. 2013, 07:32

oliver: jeden dotaz (zcela bezelstný, jen ze zájmu) - proč vy jako pobočka ČNS pražské groše, progresivní formou založení i organizační struktury jste, za už slušných pár let existence, nerozběhli vlastní aukce ?

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno: 23. 9. 2013, 08:54

#3858 - 23. 9. 2013, 08:54

uprimne - ani nevim, mozna nad tim ani nikdo nepremyslel a mozna je to zajimavy napad k realizaci. pochybuji ale, ze bysme tiskli katalog a pronajimali sal. temer se stoprocentni jistotou mohu rici, ze po financni rozvaze bysme aukci udelali online (umim si predstavit nejakou dohodu s priklepni) a katalog by byl jiste ve forme volne dostupneho PDF.

fakt je, pokud to beru ze sveho pohledu, ze pokud ma clovek v ruce gros navic (coz me se vlastne ani nestava), tak ho pusti rovnou kolegovi pres mail nebo tady na sberateli (par sem jich kdysi prodal na priklepni) no a Ti "chytrejsi" ho daji rovnou na Acko, protoze tam ho prodaji proste lepe, rychle a bez slozitych oficialit. s ohledem na financni situaci bych asi ja osobne do dalsi aukce cekat nechtel. s jednim dvema kusy mozna - abych podporil zbytek a pobocku. takova bude asi filosofie na urovni clenu - ale nevim. chapu, ze tento zpusob uvazovani je v rozporu se zajmy ci zvyklostmi pobocek ci CNS, je ale treba chapat i to, ze pobocka PG tento zpusob nevytvorila, clenove se tak chovali i pred tim.

myslim, ze je to mozna take proto, ze tech stalych clenu neni moc a zrejme se toho nikdo ani nema zajem ujmout. nekteri jsou cleny (aktivnimi) jinych pobocek a zrejme prodavaji tam (?). vsichni jste jiste zaregistrovali, ze zakladatel pobocky se tu uz vlastne neukazuje, stejne tak i dalsi jedinci z vedeni. to asi nebude sice vysvetleni, ale v okamziku, kdy vedle vedeni mate fakticky stezi 10-15 clenu, kteri jsou schopni na vyrocku prijet a nebo se slusne omluvit, ze neprijedou, materialu se asi mezi nimi moc nenajde.

navic, spis nez na toto by bylo lepe se soustredit na dopilovani webu pobocky a na ujasneni zpusobu pristupu neclenu do databaze apod. alespon tak to vnimam ja jako radovy clen. myslim, ze poradat aukci takto malou pobockou je nad jeji moznosti a pokud by k poradani aukce doslo, nesl by to zcela na bedrech jediny clovek (kdo?!) - ostatne odpoved o siri a ochote clenske zakladny pobocky uz snad brzy bude patrna z portfolia autoru grosoveho cisla FN - aniz bych chtel komukoliv co vycitat, tak kdyz se nekdo zacte o nejaky ten patek zpet, muze si pak porovnat, co bylo slibeno a co bylo udelano.

v zadnem pripade (z me strany) neslo pri me kritice o dehonestaci prace tech lidi, kteri se na priprave aukci na pobockach podileji. musi to byt prace hromada a ja bych to urcite delat nechtel. navrhoval jsem pouze levnejsi a rychlejsi reseni (publikace katalogu online ve vterine a zdarma vs tisk a rozesilani katalogu postou dny resp. tydny a naklady na administrativu a postovne). to byla ma vytka. kritika obsahu ci jeho urovne nevzesla z mych ust a ani si ji nedovolim, protoze fyzicky jsem nebyl na jedine aukci (takovych zde bude vic, i kdyz malo tech, co 25 let sbiraji mince s naklady rovnymi nule a nakupuji pouhych cca 5 let) a zkusenost s poradanim takove akce nemam.

wuttke

Uživatel

Zaregistrován:
19. 11. 2010

Vytvořeno: 23. 9. 2013, 09:42

#3859 - 23. 9. 2013, 09:42

napsal/a:
protoze fyzicky jsem nebyl na jedine aukci (takovych zde bude vic, i kdyz malo tech, co 25 let sbiraji mince s naklady rovnymi nule a nakupuji pouhych cca 5 let) a zkusenost s poradanim takove akce nemam

tak prave toto by mohlo byt na zacatku.
Jinak, spise ten MALY naklad katalogu je, jak se vi, problem, pri tisku tisicu kusu by katalog stal mnohem mene, tak kazda pobocka se opravdu snazi optimalizovat tisteni katalogu, aby na tom moc neprodelali. A snizenim poctu vytisku se vynalozene finance moc nezmeni, paradoksne obcas se muzou i zvysit.

kdyby někdo potřeboval ceník oběžných mincí - tabulku pro své úpravy, vyžádejte na : adorosh@seznam.cz

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno: 23. 9. 2013, 10:10

#3860 - 23. 9. 2013, 10:10

jisteze tisk vetsiho poctu vyjde levneji (v prepoctu na jeden vytisk), ale jde o celkove naklady jako takove, ne o naklady na jediny vytisk.

smysleny priklad: jestlize mne vytisteni 500 katalogu vyjde na 15 tis. (tj. kus na 30 CZK) a 750 katalogu na 18 tis. (tj. kus za 24 CZK), nebudu tisknout 750 kusu jen proto, ze jeden kus vyjde levneji o 6 CZK, pokud chci snizit naklady. radeji vytisknu 100 kusu za 4 tis. (tj. kus za 40 CZK) pro skutecne zajemce, zbytek obeslu elektronickym PDF zadarmo a usetrim realne 11 ci 14 tis. (resp. touto castkou nebudu muset katalog dotovat). a to jsem nezahrnul kalkulaci na postovne, ktera s tim zahybe jeste vice, protoze PDF se posle zdarma.

to je to, o cem tu celou dobu mluvim. zkuste se na to prosim divat pragmaticky a v ramci cisel "ma dati, dal".

napsal/a:
tak prave toto by mohlo byt na zacatku.

jeste jsem zapomnel napsat, ze jsem nebyl v Rusku.😉

to ze nechodim na aukce neznamena, ze nemohu vedet, jak usetrit za naklady na katalog. nekecam zde do toho, jak se ma drazit apod. mluvim zde o pristupu k sireni informaci, tistena informace je drahy prezitek - jak s ohledem na cenu tisku, tak s ohledem na postovne. muzete si o mne myslet, ze jsem neznaboh nenavstevujici aukce - jsem, priznavam, no a co? realitu tim proste neutlucete. podivejte se, jak celosvetove uz roky klesaji pocty tistenych medii (noviny, casopisy etc.). myslite si, ze tento trend mate sanci prolomit?

neco napr. o novych trendech (byt uz temer rok stare) zde:
http://www.mediar.cz/prodej-digitalnich-verzi-novin-a-casopisu-se-za-rok-zpetinasobil-hlavne-diky-titulum-economie/

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.