Moderátoři: smith

numismatik-fji

Uživatel

Zaregistrován:
3. 2. 2011

Vytvořeno: 22. 9. 2013, 16:51

#3831 - 22. 9. 2013, 16:51

Evropa napsal:
"Souhlasím s názory, že v případě katalogů ČNS bohatě stačí pokud si je prohlédneme pouze na webu, protože ve své podstatě nesplňují poptávku sběratelů na ně."

Kucera napsal:
"Mě to třeba nestačí, z webu katalogy postupně zmizí a v případě potřeby již není poté možné požadovanou informaci dohledat. Dalším důvodem proč preferuji "papírové katalogy" je to že jsou v nich občas podrobnější články s informacemi o dražených položkách které na webové verzi katalogu uvedené nejsou (třeba u ČNS Praha)."

Nesouhlasím s názorem Evropy, v našich aukčních katalozích jako například ČNS Praha, AUREA a najdou se i jiné aukční katalogy jsou uveřejněny numismatické články, které mají numismatikům co říci a divím se tomu, že Evropa, který se věnuje (dle jeho slov) numismatickému bádání a nejenom sbíráním mincí, tuto numismatickou literaturu (naše aukční katalogy) zavrhuje.
Osobně mám, mimo jiné aukční katalogy, katalogy ČNS Praha od roku 1997 a AUREI od prvního čísla a v žádném případě mi v mé knihovně místo nezabírají.
Mám na naše aukční katalogy stejný názor jako Kucera.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno: 22. 9. 2013, 17:07

#3832 - 22. 9. 2013, 17:07
Evropa napsal: "Souhlasím s názory, že v případě katalogů ČNS bohatě stačí pokud si je prohlédneme pouze na webu, protože ve své podstatě nesplňují poptávku sběratelů na ně." Kucera napsal: "Mě to třeba nestačí, z webu katalogy postupně zmizí a v případě potřeby již není poté možné požadovanou informaci dohledat. Dalším důvodem proč preferuji "papírové katalogy" je to že jsou v nich občas podrobnější články s informacemi o dražených položkách které na webové verzi katalogu uvedené nejsou (třeba u ČNS Praha)." ...

Já jsem to bral spíše z pohledu svého a bylo to zřetelně napsané. Tedy v těchto katalozích nejsou články mého zaměření a z tohoto pohledu je nepotřebuji.
Dále na tyto zmiňované aukce jezdím a moc dobře vím, že nabídka je většinou žalostná a posuzování zachovalosti také. Uvedu příklad z poslední, zářiové pražské aukce, kdy jsem si zaškrtl 25 položek, o které jsem měl zájem. Po prohlédnutí jich zůstalo snad jenom pět, které s odřenýma ušima odpovídaly popisu. Pak se ptám, splňuje tento katalog svoji funkci? Tedy literaturu, ke které bychom se měli ještě po letech vracet, jako k návodu tržní sběratelské nálady v daném roce, když z fotografií nelze poznat, jestli se jedná o minci v zachovalosti 0-, nebo 1- atd. Pak konečné ceny jsou mimo jakýkoli rámec serioznosti, protože zde není splněn vztah mezi deklarovanou kvalitou a cenou.
To je můj pohled.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

taho

Uživatel

Zaregistrován:
7. 2. 2011

Vytvořeno: 22. 9. 2013, 17:48

#3833 - 22. 9. 2013, 17:48

Píši sám za sebe. Jsem rád za každou radu kterou dostanu, někdy i s pomocí těchto katalogů. Do ČNS jsem vstoupil s tím, že budu jezdit na aukce, kde se dostanu k materiálu. Po dvou aukcích jsem to vzdal. Časově náročné, okruh známých mám úzký a potkávám se s nimi průběžně. Prodejci na sále stejní a hromadu materiálu koupím levněji na aukru či v obchodech než u nich. Chodil jsem na hlavák, takže možná někteří máte stejné zkušenosti. Než si kupovat katalogy, tak si radši koupím knihu. Výhody netu jsme probírali jinde. Čekat do odpoledne na svou aukci (medaile) je dlouhé. Jezdit jen na odpoledne, když je např. materiál již uklizen. Na místě zjistit, že materiál je v horším stavu než v popisu, tak to není důvod k radosti. Takže posílání limitů je riziko. Při malém rozlišení fot, když jsou stejně potřebuji najít lepší. Dnes jsem zkoumal jednu medaili a dle mého byla s vrypy, ale nedalo mi to a nalistoval jsem ji v knize a vrypy jsou součástí medaile (něco symbolizují). Takže kdybych jezdil na aukce, tak s noťasem a jediný efekt mají elektronické databáze. Jeden dlouholetý numismatik mi řekl, že vždy musím počítat o stupeň horším stavem.

Kucera

Moderátor

Zaregistrován:
6. 7. 2009

Vytvořeno: 22. 9. 2013, 17:54

#3834 - 22. 9. 2013, 17:54

To Evropa1 - víte nevím jak pro Vás, ale pro mne nejsou aukční katalogy pouhým zdrojem informací o tom v jaké zachovalosti se konkrétní mince na aukci vyskytla a jakou dosáhla cenu. Objeví-li se v aukci například neznámý nový typ či varianta (a že se např.v denárovém či grošovém období čas od času něco takového vyskytne doufám nepopřete), tak údaj o zachovalosti není na primárním místě mého zájmu ale jako důležitější vidím informace jiného druhu.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno: 22. 9. 2013, 18:09

#3835 - 22. 9. 2013, 18:09
To Evropa1 - víte nevím jak pro Vás, ale pro mne nejsou aukční katalogy pouhým zdrojem informací o tom v jaké zachovalosti se konkrétní mince na aukci vyskytla a jakou dosáhla cenu. Objeví-li se v aukci například neznámý nový typ či varianta (a že se např.v denárovém či grošovém období čas od času něco takového vyskytne doufám nepopřete), tak údaj o zachovalosti není na primárním místě mého zájmu ale jako důležitější vidím informace jiného druhu.

Samozřejmě Vám v tomto pohledu rozumím, ale rozdíl mezi námi je v tom, že Vy sbíráte velmi široké období, tedy nových, nezdokumentovaných mincí jistě naleznete mnoho. Já naopak se zajímám o úzké období a tedy všechny nezdokumentované věci, včetně ročníků a typů mám v paměti a svém katalogu, včetně jejich aukčních okolností.
Souhlasím, že v těchto případech nemusí být cena a zachovalost nejdůležitější, ale vždy se bude jednat pouze o velmi malou součást nabídky, která nemůže zakrýt hlavní úlohu akčních katalogů, která se skrývá v cenovém hledisku a výskytu jednotlivých mincí. Pokud budu mít přehled o cenových hladinách, pak budu mít i velkou šanci odhadnout i cenu budoucí, z ohledu měnících se podmínek. Ceny rarit, nepopsaných kusů atd. asi neodhadneme, ale bavme se o převládajících možnostech.
Pak všechny tyto informace si zakládám do svého katalogu, ze kterého čerpám informace pro svojí sběratelskou činnost.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

valhubert

Uživatel

Zaregistrován:
30. 7. 2012

Vytvořeno: 22. 9. 2013, 18:13

#3836 - 22. 9. 2013, 18:13

Všechny pobočky dostávají seznam nových členů.Po rozeslání abonentům ty zbývající katalogy rozešlou těm novým.Některým se líbí,zaplatí a přihlásí se k odběru,někteří nezaplatí a nevrátí,nebo vrátí a těm se potom další katalog už nezasílá.Nelze tisknout pouze to,co se opravdu potřebuje,někdy se toho kvůli ceně natiskne o pár desítek víc.Je škoda je vyhodit.Stojí to peníze a práci.Proto považuji kritiku,že jsem dostal něco,co jsem si neobjednal za neseriozní.Je to takový průzkum trhu.

tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

Vytvořeno: 22. 9. 2013, 18:37

#3837 - 22. 9. 2013, 18:37

Čekal, jsem že má poznámka mírně rozproudí debatu😁
Abych to trochu uvedl na pravou míru, osobně mám trochu averzi k ČNS z možná subjektivních příčin, počínaje nezájmem o odpověď na mou přihlášku a poznáním, že v ČNS spousta lidí nemá o numismatiku a někdy ani sběratelství zájem a že sběratelé nejsou na aukcích ušetřeni padělků (výtku, že se totéž občas stává i na soukromých aukcích renomovaných firem beru, ale odbornost by měla být na aukcích ČNS vyšší a často je to naopak) a to už ani nemluvím o nabídce, jediné plus jsou ty zmíněné publikace, které si obstarám i jako nečlen a laciněji, než kdybych platil členské příspěvky.
Pokud jde o ty katalogy, u Künkera má člověk možnost objednat si katalogy z určitých okruhů, o které má zájem. Pomíjím teď to, že přestože jsou krásné, detailní a na kvalitním papíře, jsou zasílány zdarma - určitě by nebyl problém podobný systém předobjednávek zavést i u ČNS, tím spíš, že specifikace období, kterými se člověk sběratelsky/numismaticky zabývá, je součást přihlášky, pokud mne paměť neklame. Samozřejmě, problém je asi v tom, že aukce ČNS se dělají systémem "vše v jednom".

Šenfi

Moderátor

Zaregistrován:
30. 3. 2008

Vytvořeno: 22. 9. 2013, 18:41

#3838 - 22. 9. 2013, 18:41

taky bych se spíš zastal ČNS. V tom, že se novým členům zašle aukční katalog, který může bezplatně vrátit problém nevidím. Otázka špatné adresy u Volodi pak evidentně nebude viset na ústředí, ale na samotných pobočkách, které nejspíš popletly adresu korespondenční s trvalým bydlištěm.
To samé bych tipoval i v případě Olivera, pokud mu občas NL dojdou a občas ne, tak bych opět spíš viděl problém u distribuční firmy (ČNS si jak balení tak i expedici platí a sama je fyzicky neodesílá). Kdyby byla chyba v databázi členů ČNS, respektive u pana Dubaniče, tak předpokládám, že by mu nechodily vůbec.
Otázka archivace samotných katalogů je pak kapitola sama pro sebe. Mně třeba víc vyhovují elektronická pdf než metry brožurek, které jen zbytečně po 99% roku zabírají plno místa. Do budoucna pak jejich další existenci taky vidím spíš v postupné elektronizaci, ale je si taky potřeba uvědomit u tu věc, že průměrný věk členů bude někde kolem 65 let a ne všichni si zkrátka s počítačem rozumí i proto bych třeba osobně já uvítal možnost volby, zda odebírat pdf nebo papírové.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno: 22. 9. 2013, 18:48

#3839 - 22. 9. 2013, 18:48
Čekal, jsem že má poznámka mírně rozproudí debatu😁 Abych to trochu uvedl na pravou míru, osobně mám trochu averzi k ČNS z možná subjektivních příčin, počínaje nezájmem o odpověď na mou přihlášku a poznáním, že v ČNS spousta lidí nemá o numismatiku a někdy ani sběratelství zájem a že sběratelé nejsou na aukcích ušetřeni padělků (výtku, že se totéž občas stává i na soukromých aukcích renomovaných firem beru, ale odbornost by měla být na aukcích ČNS vyšší a často je to naopak) a to už ani nemluvím o nabídce, jediné plus jsou ty zmíněné publikace, které si obstarám i jako nečlen a laciněji, než kdybych platil členské příspěvky. Pokud jde o ty katalogy, u Künkera má člověk možnost objednat si katalogy z určitých okruhů, o které má zájem. Pomíjím teď to, že přestože jsou krásné, detailní a na kvalitním papíře, jsou zasílány zdarma - určitě by nebyl problém podobný systém předobjednávek zavést i u ČNS, tím spíš, že specifikace období, kterými se člověk sběratelsky/numismaticky zabývá, je součást přihlášky, pokud mne paměť neklame. Samozřejmě, problém je asi v tom, že aukce ČNS se dělají systémem "vše v jednom".

Bylo by to krásné, ale bohužel v našich podmínkách to je neuskutečnitelný sen, protože pokud se podíváme na aukční obraty, pak v případě jedné aukce firmy Künker se bude celkově jednat minimálně o obraty v řádu 250 milionů korun. U nás zatím drží rekord Aurea s obratem 50 milionů korun a to se jednalo o naprostou vyjímku. Všechny ostatní pobočkové aukce pak pouze paběrkují.

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno: 22. 9. 2013, 18:49

#3840 - 22. 9. 2013, 18:49

valhubert napsal/a:

...Proto považuji kritiku,že jsem dostal něco,co jsem si neobjednal za neseriozní.Je to takový průzkum trhu.

ne, toto nekritizuji. kritizuji to, ze se ocekava (alespon je to tak tvrzeno), ze pobezim s tim, co jsem si nevyzadal na postu a budu to na sve naklady vracet. pokud je to brano tak, ze to jsou veci, ktery byly nadbytecne a v realu se jejich vraceni neceka, je vse v poradku a nemam s tim sebemensi problem (to je ta "promoakce", o niz jsem mluvil). stejne tak - pokud se ceka, ze nevratim a nezaplatim, je vse v poradku.

a pokud mi pobocka zasila prebytecne katalogy vicekrat, i kdyz jsem nezaplatil a neceka, ze je budu platit, kdyz je nevyuzivam, take je vse v poradku. necitim se ale povinen nekde neco zarizovat, odhlasovat apod.

beru to tak, ze pobocka si proste dela reklamu na aukci, takze mi zdarma posle prebytecny katalog s tim, ze si rika "co kdyby se mu neco libilo a rozhodl se zucastnit". pak je samozrejme logicke, ze u aukce, pokud ji navstivim, zaplatim i katalog (coz nekde i takto uvadeji, ted nevim kde).

presto vsechno bych se priklanel k zamysleni se (s ohledem na dobu v niz zijeme a s ohledem na vyvoj modernich technologii), zda by ve finale nevyslo levneji a zaroven nemelo vetsi dopad:

1) nabizet ke stazeni zdarma PDF ve vysokem rozliseni (nektere aukcni domy to tak delaji, maji PDF kvalitni a je radost v nich listovat). kdyz si to muzou dovolit delat to v nemecku nebo madarsku, co tomu brani u nas?!

2) tistenou verzi vydavat v mensim naklade, ale radeji s vyrazne lepsi obrazovou prilohou (obecne je to hruza a pravdu maji ti, kdo krtitizuji kvalitu tisku - z tech fotek se vazne mnoho poznat neda)

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.