Moderátoři: smith
jj, rozumim a jak rikam, zni me to rozume...
slysel sem jeste nazor, ze se takto naskrabanemu stribru prikladaly lecive ucinky (s ohledem na to, ze je hlavne vyskrabavana madona nebo treba svatoondrejsky kriz)... asi ulet, ale pravda, ze tenkrat byly lidi hodne povercivi...
ok, dik vam obema... osobne me justovane mince nelakaji i kdyz jsem videl jinak pekne kousky diky tomuto znacne pod cenou a i kdyz jsem si vedom, ze se jedna o poskozeni dobove (jak teda pisete jsou to konkretne stopy po zjistovani pravosti mince). darovanemu koni bych na zub nekoukal, ae pokud bych si mel vybrat a investovat, tak bud nejustovanou nebo zadnou...
Ze sběratelského hlediska dát přednost raději nejustované, ale z romantického hlediska je to pěkný doklad o autenticitě té doby...
napsal/a:
ze se takto naskrabanemu stribru prikladaly lecive ucinky
Vůbec o tom nepochybuji, protože lidé tenkrát byli opravdu až neskutečně pověrčiví... Studoval jsem různé kroniky ve spojistosti s tím, kolik co kdysi stálo a co jsem se všechno dočetl🙂 Je neuvěřitelné, co byli lidé schopni dělat - a to nebylo ani tak dávno - 200 let zpátky. Tím spíš si neumím představit život třeba ve středověku🙂 to muselo být šílené, že se vůbec našel někdo, kdo tu dobu přežil ve zdraví.
..::R::..
robert.kurucz@email.cz
prostě mor, sem tam válka a po ní prozměnu hladomor....😃
prostě si povinně udělejte rodokmnen tak 10-12generací nazpět a tam zjistíš, že předek měl před rokem 1800 často tak 2-3 manžeky(postupně) a 5-15 dětí z nichž tak 20-30% zemřelo ve věku cca do 3 let a úmrtí bylo běžné v 50-60 letech 😐
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
kdo máte část předků z Jižních Čech, doporučuji:
http://digi.ceskearchivy.cz/index_main.php?lang=cs&doctree=1nra
tam lze hledat i po internetu...😃
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Když byl hladomor, tak si vařili hlínu, trávu, nebo kůru ze stromů, nebo zvířecí kůži a spousta věcí co se dříve vyhazovalo, aby měli co jíst. Nebo jedli zdechlé a nakažené zvířata, kterých si předtím nikdo nevšímal... Robotovali na poli od rána do večera, 12-14 hodin práce. Museli platit Ourok (daň za pronájem gruntu), desátek (pro církev - 10% - proto desátek) a ještě daň pro stát. Dále se nesměli se stěhovat ani ženit... později jen s vědomím svého pána. Poddanství se skutečně zrušilo až po revoluci v roce 1848, nikoliv Josefem II., jak se mnozí domnívají. Josef II. jen zakotvil základní občanská práva, ale to je vše - lidé zůstali dále "otroky" na polích vrchnosti.
Nejzajímavější jsou ale tresty za padělání mincí... Jelikož se v minulosti padělání skutečně rozmáhalo (např. za Kateřiny v Rusku v éře měděných kopějek bylo v oběhu stejné množství mincí pravých jako falešných).
- Na začátku za padělání byly tresty jako lití olova do chřtánu, nebo vaření člověka za živa v kotli... později byly tresty už trochu hummánější - natrhávání nozder, usekávání uší, vypálení cejchu a pro výstrahu - usekávání rukou (pokud se jednalo o pracovníka mincovny, tak se useknutá ruka zavěsila v mincovně pro výstrahu)...
Obecně vzato - žijeme sice v tom našem banánistánu, ale buďme za to ještě rádi😃
..::R::..
robert.kurucz@email.cz
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.