Kacuro, zbežne som to prečítal, ale asi budem musieť znovu. Snažil som si nejak predstaviť, ako by mohlo fungovať v praxi to, čo si napísal. V skutočnosti som však našiel viac otázok ako odpovedí a fakt mi to dáva zmysel len trošičku. Ale to je len moj názor.
Dula, prosím ťa, napíš hmotnosť.
Ta hmotnost je důležitá. Za Arpádovcu se olověné závaží užívalo, ale z nálezu vyplývá, že jejich hmotnost vycházela z hmotnosti konkrétní váhové hřivny.
Mně se víc líbí varianta, kterou nadhodil Oliver :
Že se tak dělo, si myslí i autor článku zde.
Zkopíruji sem foto olověného odražku z článku, který autor interpretuje jako kontrolní z ještě nedokončeného razidla.
Obrázky:
˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod
V tej dobe tam nie asi ale určite nebola mincovňa. Belo IV. presunul hlavné mesto kráľovstva najprv do Višegrágu a potom do Budína. Arpádovci v 13.storočí mincovali prevažne v Ostrihome, ďalej Csanáde a Budíne. Nebol dôvod posielať "vzorku" na "berný úrad"(?) na stredné Slovensko. Skôr opačným smerom, do Budína.
Ako som už spomenul, olovo je extrémne mäkké a na účely vzorky mincového obrazu nevhodné. Pri takej štreke by tú "vzorku " museli opatrovať ako oko v hlave, aby ju nepoškodili.
Za tento strieborný denár sa dali kúpiť tak 4 vajcia, takže robiť extra odrazok do olova, aby to bolo lacnejšie...🙄
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.