jeste doplneni - dalsi nalez byl v Krupine (Korpona, Karpfen).
Zde ho aukcni firma Gorny & Mosch prirazuje Eberhardu II.:
https://www.acsearch.info/search.html?id=864980
Ostatně soudím že EU musí být zničena.
Ondrej II., denár H-258.
Viackrát som ho videl na reverze tak zvláštne nedorazený - jeden-dva kolmé alebo rovnobežné okraje ohraničené rovnou čiarou. Nedávno sa mi podarilo získať túto mincičku, kde sa mi potvrdila hypotéza, že by sa mohlo jednať o štvorráz. Ondrej veľa napodoboval, hlavne friesachské a viedenské fenigy, ale štvorráz som u neho, respektíve v arpádovskom mincovníctve ako takom, zaznamenal iba pri tomto type. Ak niekto viete o ďalších, tak sem s nimi. 🙂
Ešte ma napadá, či je to vôbec správne zaradená minca, teda či to nie je náhodou echt friesach alebo viedenák. Bohužiaľ k Friesachu literatúru nemám, k viedenským len Gyula Szabó - Becsi fillér, kde som podobný motív v tomto období (Leopold VI.) nenašiel.
Obrázky:
Pokračujem s viedenskými fenigmi...dva typy, ktoré bývajú často zaraďované medzi uhorské razby, konkrétne Ladislavovi IV.
H-403 s motívom kráľa a dvoma vtákmi po stranách a pegasom. Vďaka štvorrázu sú často viditeľné len fragmenty mincového obrazu.
H-400 s motívom (asi) baránka božieho (agnus dei) a vencom s hebrejským písmenom tét (zrovna to tam nie je dobre vyrazené, takže si nie som až tak istý), čo by mala byť značka židovského komorského grófa Théka (Teha,Tehanus, Techanus). Tu vidím trochu nesúlad, pretože Ladislav IV. vládol v rokoch 1272-1290, ale Thék bol podľa dochovaných záznamov komorským grófom v rokoch 1225-1241. Vraj potom pôsobil vo Viedni, ale trochu pochybujem, že by sa dožil až vlády Ladislava IV.
Každopádne, dávnejšie mal o týchto dvoch minciach debatu s Pavlom, ktorý tvordí, že tieto konkrétne dve mince sú vzhľadom na ich fabriku pravými viedenskými fenigmi. Ale ktovie... 😉 😃
Obrázky:
Ale k tomuto typu existujú zaručené oboly, čo naznačuje Uhorský systém. Alebo boli k Friesachom aj menšie jednotky???
Pokiaľ existen> sigur napsal/a:
Ondrej II., denár H-258.
Viackrát som ho videl na reverze tak zvláštne nedorazený - jeden-dva kolmé alebo rovnobežné okraje ohraničené rovnou čiarou. Nedávno sa mi podarilo získať túto mincičku, kde sa mi potvrdila hypotéza, že by sa mohlo jednať o štvorráz. Ondrej veľa napodoboval, hlavne friesachské a viedenské fenigy, ale štvorráz som u neho, respektíve v arpádovskom mincovníctve ako takom, zaznamenal iba pri tomto type. Ak niekto viete o ďalších, tak sem s nimi. 🙂
Ešte ma napadá, či je to vôbec správne zaradená minca, teda či to nie je náhodou echt friesach alebo viedenák. Bohužiaľ k Friesachu literatúru nemám, k viedenským len Gyula Szabó - Becsi fillér, kde som podobný motív v tomto období (Leopold VI.) nenašiel.
Obrázky:
Ale k tomuto typu existujú zaručené oboly, čo naznačuje Uhorský systém. Alebo boli k Friesachom aj menšie jednotky???
sigur napsal/a:
Ondrej II., denár H-258.
Obrázky:
Ok, takže asi vyriešené. 🙂 Dva dni som pozeral všetky možné uhorské razby z tohto obdobia a náznaky štvorrázu som si všimol aj pri ďalších typoch. Často to ale skôr pripomínalo formovanie narýchlo vystrihnutého strížku do viac-menej kruhového tvaru.
Na margo tvojej pripomienky ma to teraz napadla jedna podobná situácia. Dávnejšie som sa bavil s Marekom Budajom na tému uhorských brakteátov. Ak si dobre spomínam, tak spochybňoval z ikonografického hľadiska priradenie brakteátu H-201 medzi uhorské razby. No a v tomto prípade tiež preukázateľne existujú tzv. brakteátové oboly. Myslím, že tento nominál (brakteátový obol) sa nevyskytuje v žiadnom súbežnom menovom systéme, takže to bude skutočne uhorská razba.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.