Štefan V. 1270-1272, Sz12 https://s28.postimg.org/6ptx2zmot/image.jpg
"všetko, čo k životu skutočne potrebujem vedieť, som sa naučil v materskej škôlke" Robert Fulghum
aj po skoro štyroch mesiacoch,ale predsa týchto parádných vojvodov-či kniežatá ti echt závidím - Bela DVX už mám ale Gejzu veru nie,..... krásne mince.> sigur napsal/a:
Pre predstavu nezainteresovaných, jedná sa o tieto dve kniežacie razby Bela I. a Gejzu I. Zaujímavý je opis na Gejzovej minci - DVX MVONAZ (veľkovojvoda, prevzaté z byzantskej ríše, kde strávil mladosť).
Obrázky:
Krásna kniežacia razba, gratulujem. 🙂
Tých 2 z jedného razidla je škoda, to by som si aj ja dal povedať. Predpokladám, že boli ponúkané spolu a teda je vysoko pravdepodobné, že sú spolu už takmer 1000 rokov a to je podľa mňa na tom to najlepšie 😃
Teraz neviem, či tu toto už niekde nie je... Ale nevadí, pre prípadnú ďalšiu diskusiu ohľadom arpádovských kniežacích razieb sem dávam úryvok z publikácie od p.Hunku (Mince Arpádovcov z rokov 1000 - 1301). Zaujímavé na tom je, že sa teoreticky jedná o kniežaciu razbu Ladislava I. (večer pridám aj môj kúsok, má zaujímavú značku):
"Dnes poznáme 10 typov jeho mincí, s rôznymi námetmi. Prvé dva patria k typu kríž-kríž. Najstaršou je obolus majúci na averze kríž so 4 klinmi a opis + LADISLAVS REX, na reverze kríž a 4 kliny a nápis +PANONAN (H 21). Podľa Hómana (1916, 224) je to emisia mincí z roku 1077, Vadász ju považuje dokonca ešte za mincu vojvodu Ladislava (Vadász 1986, 6). Hóman poznal 29 ks týchto mincí, s váhami 0,415 – 0,8 g, priemerne 0,6136 a s akosťou 85 – 88 % striebra (Hóman 1916, 603, 642)."
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.