sigur napsal/a:
Trošku oživím zapadnutých Arpádovcov jedným zaujímavý denárom - Štefan II. (1118 - 1131), H-44a, R1. Jedná sa o jednostrannú razbu niekedy mylne označovanú ako brakteát.
krasa, jako nova, i stopy po hlazeni razidla jsou patrne. luxusni stav. kdybys jeste razil, taky mi jednu vyraz😃😃😃
Jedna staršia vec (Belo IV., denár, H-336), ktorá mi dlhšie vŕta v hlave. Na reverze je potvora, ktorú Huszár opísal ako "korunované okrídlené zviera (lev?)". Mne to skôr príde ako štvornohé okrídlené zviera s ľudskou hlavou. Hľadal som na nete nejaké stredoveké beštiáre, ale márne. Má niekto nejaký nápad? Sorry za rozostrené foto...
Obrázky:
napad by byl, ale nevim, zda existuje realna souvislost:
http://arthistoryblogger.blogspot.cz/2012/02/assyrian-art-and-lamassu-sculpture.html
a nebo z recke mytologie - sfinga:
http://www.swide.com/art-culture/greek-mythology-top-10-weirdest-creatures-and-monsters/2014/03/15
No jasne, najskôr to bude tá sfinga. Kua, že ma to nenapadlo, to prevedenie ma viedlo k stredovekým beštiám 🙂 Súvis s Uhorskom to nemá, ale poslední Arpádovci praktizovali nútenú výmenu peňazí aj viackrát ročne, tak aby sa neopakovali motívy, hľadali aj v gréckej a inej mytológii. Že to mňa nenapadlo je OK, ale čakal by som, že Huszára áno...
spis premyslim nad tou minci, dokazal bys udelat super makro napr. te cervene a idealne i te zelene oblasti?
Obrázky:
Ještě bych dal k diskuzi jednu možnost, ale může být klidně mimo mísu.
Stylizovaný okřídlený lev jako symbol evangelisty sv.Marka. Podobně, jako je na dalších uherských denárech z téže doby symbol evangelisty sv.Jana, orel se svatozáří a stuhou ve spárech - Huszár 331 a 332. Nejsem si jistý, ale okřídlený lev v typické podobě se svatozáří je myslím také na denáru Huszár 348.
Na soudobém moravském denáru Cach 898 najdeme stylizované podoby všech čtyř evangelistů v úhlech kříže.
Takže v té době oblíbený námět.
sigur napsal/a:
Jedna staršia vec (Belo IV., denár, H-336), ktorá mi dlhšie vŕta v hlave. Na reverze je potvora, ktorú Huszár opísal ako "korunované okrídlené zviera (lev?)". Mne to skôr príde ako štvornohé okrídlené zviera s ľudskou hlavou. Hľadal som na nete nejaké stredoveké beštiáre, ale márne. Má niekto nejaký nápad? Sorry za rozostrené foto...
Obrázky:
može to byt i Mantichora😉
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.