ďakujem, len ma trochu zamrzelo ze sa tu nenasiel nikto kto by sa k podobnej diskusii pridal, zvlast v madarsku sa konkretne tejto minci venuje dost velka pozornost
vo svete numizmatiky sa rad naucim nieco nove od skusenejsich.
časopis Denarius, 1/2011, Csákvári Péter, Odchýlky averzov na denároch svätého Štefana.
Nič proti pánovi Adamovskému, tú publikáciu som v ruke zatiaľ nedržal, ale konkrétne pri tomto "variante" - STEPHANVVS sa podľa mňa pekne sekol. Na averze vidím dvojráz s výrazným pootočením. Tým mu zo začiatku opisu zmizlo takmer celé "T" a na konci pribudlo "V".
Pri tomto type denárov má zmysel pozerať, či sú "S" v poriadku (ležaté, otočené) a občas sa ukáže retrográdny opis na averze. Ak máš veľké šťastie, tak narazíš na skutočný variant v opise.
Nedávno sa mi podarilo vymáknuť v jednom konvolute zaujímavý denár, kde je kombinácia všetkých mnou spomenutých odchýlok. Fotku zatiaľ nemám, cestuje...
sigur napsal/a:
Pri tomto type denárov má zmysel pozerať, či sú "S" v poriadku (ležaté, otočené) a občas sa ukáže retrográdny opis na averze. Ak máš veľké šťastie, tak narazíš na skutočný variant v opise.
Z čoho vychádzaš. Hlavne co myslis tym: ak mas stastie narazis na skutocny variant v opise. Myslis chybajuce pismena, alebo iny tvar pisma... ako napriklad spominane S
vo svete numizmatiky sa rad naucim nieco nove od skusenejsich.
Vychádzam z dostupnej literatúry a dlhodobého sledovania trhu. Skutočný variant je variant, ktorý vznikne pri výrobe razidla a nie chybnou technikou razby, ako je napr. spomenutý dvojráz pri STEPHANVVS.
Opisových variánt Štefanových denárov je viac (chýbajúce, zdvojené, popletené písmenká), ale každá je známa rádovo v kusoch prípadne v pár desiatkach. Keďže opis týchto denárov je chronicky známy asi každému zberateľovi Uhorska a je o ne všeobecne vyšší záujem ako o iné Arpádovské mince, tak získať opisovú chyborazbu je aj o veľkom šťastí.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.