Moderátoři: Archypov, facctory, smith

Stredo

Uživatel

Zaregistrován:
17. 9. 2009

Vytvořeno:
27. 12. 2013, 12:42

No ale nepleť si pojmy s dojmami. Kučera je klasický historik a Dvořák je publicista, ktorý sa vôbec netají tým, že sa snaží prinášať históriu laickej verejnosti, čo sa mu darí. A že by Dvořák špekulatívne narábal s faktami? No to hádam nie, to sú tvrdé slová. Bol si niekedy napr. na Kučerovej prednáške zo stredovekých slovenských dejín? To by si videl špekulácie a rozprávky. Samozrejme do publikácii to všetko nedá, je opatrnejší, lebo čo je napísané nepustí; ale na prednáškach sa vedel dobre vyšantiť, čumeli sme s kolegami na seba, či sme tu správne na serióznej prednáške. S Dänikenom by som Dvořáka neporovnával, ale asi nemá význam to tu príliš rozmazávať. Dvořáka sa nazastávam, aj keď sa mi dobre číta na balkóne pri kafe s cigaretkou, nie sú to totiž vedecké práce, ale historizujúca publicistika, avšak že by išlo o rozprávky? Pochybujem. Ak však chceš vedecké práce, čítaj a študuj Marsinu. Krásne príspevky k arpádovským minciam....

ďakujem, len ma trochu zamrzelo ze sa tu nenasiel nikto kto by sa k podobnej diskusii pridal, zvlast v madarsku sa konkretne tejto minci venuje dost velka pozornost

vo svete numizmatiky sa rad naucim nieco nove od skusenejsich.

___

Uživatel

Zaregistrován:
24. 3. 2010

Vytvořeno:
27. 12. 2013, 14:19

Ahojte Tento rok som si pod svojim numizmatickym stromcekom nasiel skutocne prekrasnu mincu. Jedna sa o notoricky znamu prvu mincu Huszarovho katalogu s oznacenim Huzsar 1 - Stephanus Rex Minca je na krasnom neporusenom kruhovom strizku a v mojej malej zbierke sa zaradila na cestne miesto. Ak niekto poznate nejaky zdroj alebo clanok kde by som sa o tejto minci mohol dozvediet aj nieco viac budem Vam vdacny za Vase postrehy. Zelam krasne sviatky ...

časopis Denarius, 1/2011, Csákvári Péter, Odchýlky averzov na denároch svätého Štefana.

Stredo

Uživatel

Zaregistrován:
17. 9. 2009

Vytvořeno:
27. 12. 2013, 14:23

Dakujem Sigur skusim zohnat.

Derrick

Uživatel

Zaregistrován:
6. 5. 2008

Vytvořeno:
29. 12. 2013, 11:46

Pridám aj ja jeden kúsok,zajímal by ma váš názor na túto mincu...

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Stredo

Uživatel

Zaregistrován:
17. 9. 2009

Vytvořeno:
29. 12. 2013, 13:10

no na prvy pohlad mi to pride ako inkusna razba, aj ked tam vidim jasny trojuholnik z napisu CIVITAS, takze neviem. Kazdopadne zaujimavy nepodarok paci sa mi

___

Uživatel

Zaregistrován:
24. 3. 2010

Vytvořeno:
29. 12. 2013, 13:50

Reverz je kombinácia dvojrázu a výdute (dobre viditeľné na klinoch pri strede), ináč tam nič zvláštne nevidím.

___

Uživatel

Zaregistrován:
24. 3. 2010

Vytvořeno:
29. 12. 2013, 13:59

Takze trochu som sa do toho katalogu zakusol a ked uz su sviatky rad sa s vami podelim o to na co som prisiel. ADAMOVSZKI pozna a identifikuje asi 33 variantov denaru Huzsar 1. mam pocit, ze ich deli hlavne podla roznych komolenin opisov, ale este som neprelozil madarsky text katalogu takze moje zistenia berte s rezervou. Okrem slov v opise sa vsak diva aj na zvlastnosti roznych pismen. A na ne som sa zameral tentoraz aj ja. Vsimnite si prosim tu cudnu bodku ktorou si rezac pomohol pri vyrobe pismena S v slove Stephanus, pomocou rovnakej bodky vytvoril aj pismenoR v slovach Rex aj Regis a nakoniec aj pri pismene G. ADAMOVSZKI tuto zvlastnost pri opise zaznamenal pri denari A2V2 tam vsak pozna skomolny opis STEPHANVVS ktory je na mojej minci spravny ...

Nič proti pánovi Adamovskému, tú publikáciu som v ruke zatiaľ nedržal, ale konkrétne pri tomto "variante" - STEPHANVVS sa podľa mňa pekne sekol. Na averze vidím dvojráz s výrazným pootočením. Tým mu zo začiatku opisu zmizlo takmer celé "T" a na konci pribudlo "V".
Pri tomto type denárov má zmysel pozerať, či sú "S" v poriadku (ležaté, otočené) a občas sa ukáže retrográdny opis na averze. Ak máš veľké šťastie, tak narazíš na skutočný variant v opise.
Nedávno sa mi podarilo vymáknuť v jednom konvolute zaujímavý denár, kde je kombinácia všetkých mnou spomenutých odchýlok. Fotku zatiaľ nemám, cestuje...

___

Uživatel

Zaregistrován:
24. 3. 2010

Vytvořeno:
29. 12. 2013, 14:06

...sorry...retrográdny opis sa vyskytuje samozrejme na reverze 😉

Stredo

Uživatel

Zaregistrován:
17. 9. 2009

Vytvořeno:
29. 12. 2013, 15:08

sigur napsal/a:

Pri tomto type denárov má zmysel pozerať, či sú "S" v poriadku (ležaté, otočené) a občas sa ukáže retrográdny opis na averze. Ak máš veľké šťastie, tak narazíš na skutočný variant v opise.

Z čoho vychádzaš. Hlavne co myslis tym: ak mas stastie narazis na skutocny variant v opise. Myslis chybajuce pismena, alebo iny tvar pisma... ako napriklad spominane S

___

Uživatel

Zaregistrován:
24. 3. 2010

Vytvořeno:
29. 12. 2013, 15:30

Vychádzam z dostupnej literatúry a dlhodobého sledovania trhu. Skutočný variant je variant, ktorý vznikne pri výrobe razidla a nie chybnou technikou razby, ako je napr. spomenutý dvojráz pri STEPHANVVS.
Opisových variánt Štefanových denárov je viac (chýbajúce, zdvojené, popletené písmenká), ale každá je známa rádovo v kusoch prípadne v pár desiatkach. Keďže opis týchto denárov je chronicky známy asi každému zberateľovi Uhorska a je o ne všeobecne vyšší záujem ako o iné Arpádovské mince, tak získať opisovú chyborazbu je aj o veľkom šťastí.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.