Moderátoři: Archypov, facctory, smith

l_m_2009

Uživatel

Zaregistrován:
20. 9. 2011

Vytvořeno:
11. 12. 2013, 10:08

PIETRO1:
tie prvé sú denár Béla II. (?), Unger 52 ; Huszár 99 a jeho dobové (oficiálne ?) falzá.
Druhé sú denár Béla II., Unger 43 ; Huszár 50.

PIETRO1

Uživatel

Zaregistrován:
3. 8. 2013

Vytvořeno:
11. 12. 2013, 22:19

dakujem, pomohol si mi

Stredo

Uživatel

Zaregistrován:
17. 9. 2009

Vytvořeno:
24. 12. 2013, 20:05

Ahojte

Tento rok som si pod svojim numizmatickym stromcekom nasiel skutocne prekrasnu mincu. Jedna sa o notoricky znamu prvu mincu Huszarovho katalogu s oznacenim Huzsar 1 - Stephanus Rex

Minca je na krasnom neporusenom kruhovom strizku a v mojej malej zbierke sa zaradila na cestne miesto. Ak niekto poznate nejaky zdroj alebo clanok kde by som sa o tejto minci mohol dozvediet aj nieco viac budem Vam vdacny za Vase postrehy. Zelam krasne sviatky

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

vo svete numizmatiky sa rad naucim nieco nove od skusenejsich.

MisoPN

Uživatel

Zaregistrován:
21. 12. 2008

Vytvořeno:
25. 12. 2013, 11:21

Stredo

Uživatel

Zaregistrován:
17. 9. 2009

Vytvořeno:
25. 12. 2013, 12:27

Dakujem Miso, potesil dnes rano som sa vrhol vyzbrojeny najnovsim katalogom MAGYAR ERME KATALOGUS 997-1307 od ISTVANA ADAMOVSZKEHO ze si ho blizsie urcim a ako pozeram tak pozeram tak vidim na 10 stranach stale tu istu mincu a nie a nie preniknut k tomu na zaklade coho urcil autor rozne varianty s dost rozdielnymi cenami.

Neviete prosim niekto co su podstatne znaky pri urcovani tychto minci. Rozdiel som zatial nasiel v

A- v opisoch B v pismene S C vo velkosti

ale nevidim v tom nejaky system nevyznate sa v tom niekto?

Ten moj je celkom velky preto sem davam aj foto v 20mm holderi

Obrázky:

MisoPN

Uživatel

Zaregistrován:
21. 12. 2008

Vytvořeno:
25. 12. 2013, 15:21

Hej ten katalóg som pozeral, tiež mám mierny chaos v tých variantách.
Mohol by sa vyjadriť niekto, kto sa arpádovcom venuje viacej. Inač skús pokukať akcie pannonia terra, tieto denáre nejdú zas tak nízko.

Stredo

Uživatel

Zaregistrován:
17. 9. 2009

Vytvořeno:
25. 12. 2013, 16:55

Takze trochu som sa do toho katalogu zakusol a ked uz su sviatky rad sa s vami podelim o to na co som prisiel.

ADAMOVSZKI pozna a identifikuje asi 33 variantov denaru Huzsar 1. mam pocit, ze ich deli hlavne podla roznych komolenin opisov, ale este som neprelozil madarsky text katalogu takze moje zistenia berte s rezervou. Okrem slov v opise sa vsak diva aj na zvlastnosti roznych pismen.

A na ne som sa zameral tentoraz aj ja. Vsimnite si prosim tu cudnu bodku ktorou si rezac pomohol pri vyrobe pismena S v slove Stephanus, pomocou rovnakej bodky vytvoril aj pismenoR v slovach Rex aj Regis a nakoniec aj pri pismene G. ADAMOVSZKI tuto zvlastnost pri opise zaznamenal pri denari A2V2 tam vsak pozna skomolny opis STEPHANVVS ktory je na mojej minci spravny

Pridavam fotku mince z katalogu v porovnani s mojou, nepredpokladam ze by tato anomalia mala vplyv na cenu, ale ak uz som raz taku krasnu mincu dostal chcel som sa o nej dozvediet vsetko co mozem.

Obrázky:

mobius

Uživatel

Zaregistrován:
26. 12. 2013

Vytvořeno:
26. 12. 2013, 17:14

Dvorák a fakty???

Mám niekedy dojem, že je niečo ako slovenský Daniken...
http://sk.wikipedia.org/wiki/Pavel_Dvořák
Síce promoval ako historik, no väčšinou pracoval ako redaktor a je to poznať na prístupe k informáciám. Špekulatívne narábanie s faktami, ktoré prevzal a niekedy až rozprávky o minulosti, ktorú si prispôsobuje do svojich vykonštruovaných "dejín".
Mám radšej napr. Matúša Kučeru. 😉

Archypov

Moderátor

Zaregistrován:
10. 6. 2006

Vytvořeno:
26. 12. 2013, 19:24

No ale nepleť si pojmy s dojmami. Kučera je klasický historik a Dvořák je publicista, ktorý sa vôbec netají tým, že sa snaží prinášať históriu laickej verejnosti, čo sa mu darí. A že by Dvořák špekulatívne narábal s faktami? No to hádam nie, to sú tvrdé slová. Bol si niekedy napr. na Kučerovej prednáške zo stredovekých slovenských dejín? To by si videl špekulácie a rozprávky. Samozrejme do publikácii to všetko nedá, je opatrnejší, lebo čo je napísané nepustí; ale na prednáškach sa vedel dobre vyšantiť, čumeli sme s kolegami na seba, či sme tu správne na serióznej prednáške. S Dänikenom by som Dvořáka neporovnával, ale asi nemá význam to tu príliš rozmazávať. Dvořáka sa nazastávam, aj keď sa mi dobre číta na balkóne pri kafe s cigaretkou, nie sú to totiž vedecké práce, ale historizujúca publicistika, avšak že by išlo o rozprávky? Pochybujem. Ak však chceš vedecké práce, čítaj a študuj Marsinu.
Krásne príspevky k arpádovským minciam....

MisoPN

Uživatel

Zaregistrován:
21. 12. 2008

Vytvořeno:
26. 12. 2013, 19:46

Tak tak ako píše archy, Marsina je kapacita. Dúfam, že ešte bude prednášať aj mne na truni.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.