Ahojte
Tento rok som si pod svojim numizmatickym stromcekom nasiel skutocne prekrasnu mincu. Jedna sa o notoricky znamu prvu mincu Huszarovho katalogu s oznacenim Huzsar 1 - Stephanus Rex
Minca je na krasnom neporusenom kruhovom strizku a v mojej malej zbierke sa zaradila na cestne miesto. Ak niekto poznate nejaky zdroj alebo clanok kde by som sa o tejto minci mohol dozvediet aj nieco viac budem Vam vdacny za Vase postrehy. Zelam krasne sviatky
Obrázky:
vo svete numizmatiky sa rad naucim nieco nove od skusenejsich.
Gratulujem, pekný darček
Dakujem Miso, potesil dnes rano som sa vrhol vyzbrojeny najnovsim katalogom MAGYAR ERME KATALOGUS 997-1307 od ISTVANA ADAMOVSZKEHO ze si ho blizsie urcim a ako pozeram tak pozeram tak vidim na 10 stranach stale tu istu mincu a nie a nie preniknut k tomu na zaklade coho urcil autor rozne varianty s dost rozdielnymi cenami.
Neviete prosim niekto co su podstatne znaky pri urcovani tychto minci. Rozdiel som zatial nasiel v
A- v opisoch B v pismene S C vo velkosti
ale nevidim v tom nejaky system nevyznate sa v tom niekto?
Ten moj je celkom velky preto sem davam aj foto v 20mm holderi
Obrázky:
Hej ten katalóg som pozeral, tiež mám mierny chaos v tých variantách.
Mohol by sa vyjadriť niekto, kto sa arpádovcom venuje viacej. Inač skús pokukať akcie pannonia terra, tieto denáre nejdú zas tak nízko.
Takze trochu som sa do toho katalogu zakusol a ked uz su sviatky rad sa s vami podelim o to na co som prisiel.
ADAMOVSZKI pozna a identifikuje asi 33 variantov denaru Huzsar 1. mam pocit, ze ich deli hlavne podla roznych komolenin opisov, ale este som neprelozil madarsky text katalogu takze moje zistenia berte s rezervou. Okrem slov v opise sa vsak diva aj na zvlastnosti roznych pismen.
A na ne som sa zameral tentoraz aj ja. Vsimnite si prosim tu cudnu bodku ktorou si rezac pomohol pri vyrobe pismena S v slove Stephanus, pomocou rovnakej bodky vytvoril aj pismenoR v slovach Rex aj Regis a nakoniec aj pri pismene G. ADAMOVSZKI tuto zvlastnost pri opise zaznamenal pri denari A2V2 tam vsak pozna skomolny opis STEPHANVVS ktory je na mojej minci spravny
Pridavam fotku mince z katalogu v porovnani s mojou, nepredpokladam ze by tato anomalia mala vplyv na cenu, ale ak uz som raz taku krasnu mincu dostal chcel som sa o nej dozvediet vsetko co mozem.
Obrázky:
Mám niekedy dojem, že je niečo ako slovenský Daniken...
http://sk.wikipedia.org/wiki/Pavel_Dvořák
Síce promoval ako historik, no väčšinou pracoval ako redaktor a je to poznať na prístupe k informáciám. Špekulatívne narábanie s faktami, ktoré prevzal a niekedy až rozprávky o minulosti, ktorú si prispôsobuje do svojich vykonštruovaných "dejín".
Mám radšej napr. Matúša Kučeru. 😉
No ale nepleť si pojmy s dojmami. Kučera je klasický historik a Dvořák je publicista, ktorý sa vôbec netají tým, že sa snaží prinášať históriu laickej verejnosti, čo sa mu darí. A že by Dvořák špekulatívne narábal s faktami? No to hádam nie, to sú tvrdé slová. Bol si niekedy napr. na Kučerovej prednáške zo stredovekých slovenských dejín? To by si videl špekulácie a rozprávky. Samozrejme do publikácii to všetko nedá, je opatrnejší, lebo čo je napísané nepustí; ale na prednáškach sa vedel dobre vyšantiť, čumeli sme s kolegami na seba, či sme tu správne na serióznej prednáške. S Dänikenom by som Dvořáka neporovnával, ale asi nemá význam to tu príliš rozmazávať. Dvořáka sa nazastávam, aj keď sa mi dobre číta na balkóne pri kafe s cigaretkou, nie sú to totiž vedecké práce, ale historizujúca publicistika, avšak že by išlo o rozprávky? Pochybujem. Ak však chceš vedecké práce, čítaj a študuj Marsinu.
Krásne príspevky k arpádovským minciam....
Tak tak ako píše archy, Marsina je kapacita. Dúfam, že ešte bude prednášať aj mne na truni.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.